Zweden slagvaardig

Bilbao is een mooie stad voor een vakantie. Helaas ben ik niet op vakantie. Het valt me op hoe druk ik het eigenlijk heb. Daar waar de spelers vaak kiezen voor een ontspannen wandeling na de voorbereiding, blijf ik op mijn kamer, gezeten achter twee laptops op een veel te klein bureautje. Rechts zo nu en dan een mail voor werk beantwoorden. Voor me de LSG-site en mail. Folkert verdient respect voor al die jaren dat hij deze taak op zich genomen heeft.

De eerste dagen ging ik nog wel eens voor het ontbijt hardlopen. Het is dan nog aangenaam koel buiten. Gisteren werd ik echter pas een kwartier voor het ontbijt wakker. Dan maar na alle werkzaamheden; op het warmst van de dag… Het team vertrekt zonder mij naar de speelzaal. In het begin gebeurt er vaak toch nog niet al te veel. Jammer dat ik deze keer geen foto’s kan maken.

Als ik binnenkom is er een uurtje gespeeld. Edwin staat een pion voor, maar zijn tegenstander heeft mooie lopers en meer ruimte. Jan lijkt opnieuw goed te staan; de koning van de tegenstander nog in het midden; Jan staat klaar om de stelling te openen. Mark zijn stelling is voor mij lastig te taxeren; een soort Benoni, waarin wit met b2-b4 de knuppel in het hoenderhok gooit.

Arthur staat opnieuw een half uur bedenktijd voor; zijn stelling bevalt mij wel. Arthur heeft het loperpaar en de zwarte pion op b5 is een mooi doelwit. Bij Michiel het omgekeerde beeld. Een onprettig minnetje en opnieuw veel tijd verbruikt. Bij Eelke tot slot een Sämisch waarin zwart met c7-c5 een pion offert. Eelke zet te vroeg een paard op d5 en zijn tegenstander heeft ruim voldoende compensatie voor de geofferde pion. Het belooft weer een spannende middag te worden.

Dan klinkt er plots een enorme knal. De tegenstander van Mark opent niets vermoedend een flesje water en laat het teveel aan lucht ontsnappen; de zaal schrikt wakker. Dit vormt de inleiding van beschietingen op onze stellingen die we niet snel zullen vergeten.

Op bord 1 begaat Edwin een kleine onnauwkeurigheid en met zeer secuur spel weet zijn tegenstander de zwart stelling aan stukken te rijten. Edwin speel nog lang door, maar de stelling biedt weinig hoop. Jan zijn tegenstander heeft materiaal gegeven om niet mat gezet te worden; het mag niet baten. Jan laat zich niet van zijn stuk brengen en zet de aanval door. Opnieuw een goed overwinning. Jan komt op 3,5 uit 4 en moet nu hopen dat hij in de resterende drie ronden nog twee grootmeesters krijgt, zodat hij de kans op een norm behoudt. Op het moment dat ik dit schrijf is al bekend dat ronde 5 hem niet aan een GM helpt; het is wrang maar op de borden 1, 3 en 4 stelt de tegenstander grootmeesters op; op 2 zit een sterke IM.

Onderin is bij Eelke een eindspel met ongelijke lopers ontstaan. De vrede wordt snel getekend. Michiel heeft nog steeds een vervelend minnetje en moet nog een paar zetten doen voor de tijdcontrole.

Mijn hoop is gericht op de middelste borden. Maar in de tweede helft gaat het hard. Mark heeft een kwaliteit meer, maar daar staat een heel peloton aan centrumpionnen tegenover. Mark wordt hard onder voet gelopen en moet opgeven. Ook bij Arthur gaat het mis. Aanvankelijk stond hij beter, maar zwart heeft een gevaarlijke counter en ondanks de zwarte tijdnood, is het Arthur die bezwijkt onder de druk van de aanval.

Michiel is als laatste bezig; maar als hij zijn eindspel met een pion minder speelt, is de wedstrijd al beslist, 3,5-1,5. Het wordt uiteindelijk een flinke nederlaag. De eerste van dit toernooi; de teleurstelling is groot. Als we in het hotel komen, treffen wij tot onze verbazing Jan-Willem. Zijn vlucht bleek overboekt; nadat hij de heenvlucht door de problemen met zijn paspoort niet had gehaald, had hij nog gecheckt of dit consequenties had voor de terugvlucht. Nee, verzekerde men hem; zijn terugvlucht was geen enkel probleem… Het zit hem niet mee.

Vanavond draait hier alles om Athletic Bilbao – Sjaktar Donetsk. Het imposante stadion ligt op een paar honderd meter van de speelzaal en als we teruglopen naar ons hotel is het druk op straat. Overal mensen, jong en oud, in rood-wit gestreepte shirts. In het hotel staat een groot scherm. De wedstrijd eindigt in 0-0. Nu maar hopen dat die andere Zweed zich een beetje heeft ingehouden tegen Ajax.

Voor de volledigheid hieronder (nogmaals) de persoonlijke uitslagen.

  SK Rockaden (20) 4½ 1½ LSG (23)  
2506 Blomqvist, Erik 1 0 Van Haastert, Edwin 2440
2455 Hermansson, Emil 0 1 Sprenger, Jan Michael, Dr. 2479
2422 Bator, Robert 1 0 Van Der Werf, Mark 2414
2362 Hedman, Erik 1 0 Pijpers, Arthur 2371
2347 Lokander, Martin 1 0 Bosman, Michiel 2347
2285 Kenneskog, Theodor ½ ½ Wiersma, Eelke 2370

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*