Zwartspelers kunnen niet schaken

r5-hou-yifanAls captain is je invloed op de prestaties van je team minimaal. In het voetbal is het al een veel gehoorde uitspraak. Een trainer is zo goed als de spelers over wie hij kan beschikken. In het schaken is de invloed nog kleiner. Je mag niet eens wisselen. Tenminste, niet meer.
Eergisteren aan het ontbijt had ik het met Friso Nijboer over de opkomst van de Chinese spelers. Er was een tijd, zo vertelde Friso, dat de Chinezen eerst een openingsexpert inbrachten; die bereikte voordeel. Dan kwam de middenspelchinees, die sprekend op hem leek. Tot slot werd de eindspelchinees ingebracht, die alles weer verprutste. Dit soort grappen mag je tegenwoordig niet meer maken. Vandaag staan er 5 Chinezen in de top 50 van de wereld.
Donner zou deze grap nooit gemaakt hebben. Chinezen kunnen best schaken. Chinese vrouwen, die kunnen niet schaken, zou hij betoogd hebben. Maar ook deze grap kan niet meer. Hou Yifan laat niets heel van haar tegenstanders – toegegeven, ook vrouwen – maar de 5 uit 5 aan het topbord van Monte Carlo is indrukwekkend.

Zoals gezegd, de invloed van een teamcaptain is gering. Maar deze ronde kon ik toch mijn bijdrage leveren. Jan-Willem krijgt waarschijnlijk Hollands op het bord en vraagt mij naar 2.Lg5, een systeem dat ik al bijna 10 jaar met veel plezier (en succes!) speel. Mijn analyses en partijen bieden Jan-Willem houvast bij de voorbereiding. Hier en daar brengt hij nog een kleine verbetering aan. Kortom, na een zet of 10 had Jan-Willem al een prettige plus.
De zwartborden baren mij grote zorgen. Edwin realiseert zich te laat hoe sterk de witte aanval is en met twee lopers, een dame en een toren slaat wit dwars door de zwarte verdediging heen. En bij Jan schrik ik mij een ongeluk als wit opeens Pxd7 uitvoert… Alle coördinatie lijkt uit de zwarte stelling verdwenen en na Lc4 zie ik geen verdediging. Mark is eveneens in de problemen gekomen na een voor mij wat ongebruikelijke Wolga.
Tijdens de wedstrijd schiet het door mijn hoofd. Grappen over negers en Chinezen zijn niet meer van deze tijd. Misschien moeten we maatschappelijk correct stellen dat zwartspelers niet kunnen schaken?

r6-speelzaal-1Gelukkig gaat het op onze witborden duidelijk beter. Maar dat is eerder een bevestiging van bovengenoemde stelling. Arthur heeft een groot ruimtevoordeel en alle zwarte stukken zijn nodig om de witte druk tegen te houden. Michiel heeft een prettig plusje en Jan-Willem is al verwoed op zoek naar de beslissende klap. Maar of dit voldoende is om alle problemen op de zwartborden op te vangen?
Gelukkig is Jan uiterst cool in deze situatie. Hij vindt steeds de enige zet. De witspeler begint lang na te denken. Ik krijg enige hoop; blijkbaar is het toch allemaal niet zo eenvoudig. En dan berust de witspeler plots in een zetherhaling! Voor mij een flinke meevaller. Achteraf blijkt het allemaal mee te vallen en heeft wit inderdaad niet meer dan remise, maar op het oog leek het erg gevaarlijk.
Cvitan gaat tegen Arthur met 25…Th7 lelijk in de fout en Arthur is er als de kippen bij. Met enkele mokerslagen slaat hij de zwarte stelling open en als blijkt dat hij het geofferde materiaal met rente terug zal krijgen, houdt de zwartspeler het voor gezien. In de slotstelling volgt op 32…Pf6, eenvoudig 33.Dxf6 Dxf6 34.exf6 Kd7 35.Tg7+. Een knappe overwinning op een grootmeester.

Michiel heeft een paar momenten kansen op een plusje. Zo oogt 19.Tc7 sterk en ook een paardzet op zet 22 biedt kansen; als hij erin slaagt het paard van c6 te verjagen, komt wit binnen op de 7e rij. Na h4 blijft de stelling in evenwicht en al snel volgt een zetherhaling. Michiel wil al remise aanbieden, maar zijn tegenstander wijst erop dat ze nog net geen 30 zetten hebben gedaan. Drie keer dezelfde stelling biedt, als zo vaak in deze situatie, uitkomst. 2-2
Mark heeft zich terug in de partij gevochten. 25…Ped3 lijkt speelbaar, maar dan kiest Mark voor Pxd5. Opeens hangen bijna alle stukken van zowel wit als zwart en nauwkeurig rekenen is vereist. Achteraf met een computer is het dan makkelijk praten. De beste voortzetting lijkt 27.Pd8, Txd5 28.Txe7; Mark had zijn zinnen gezet op 28…Td1 29.Kf2 Txh1, maar dan volgt sterk 30.Te8, Kg7 31.Pe6+. Ook in de partij krijgt wit groot voordeel, maar als Mark erin slaagt de dame naar b3 te brengen, is het allemaal niet zo duidelijk meer en besluit ook deze speler in remise te berusten. Ondanks alle ogenschijnlijke problemen hebben wij de schade op de zwartborden kunnen beperken.
Jan-Willem moet het nu bij een 2,5-2,5 stand afmaken. Al op zet 15 lijkt wit groot voordeel te kunnen krijgen na 15.dxe6 of Pb5. Maar ook de voortzetting die Jan-Willem kiest ziet er erg goed uit. Hij komt een pion voor en zwart kan slechts met grote moeite de stelling bij elkaar houden. Jan-Willem wil in de tijdnood van zijn tegenstander profiteren en speelt e3-e4; hij geeft het voordeel bijna uit handen, gelukkig kan het net. Na b3 heeft wit een mooi eindspel, maar b4, was met het oog op het pionneneindspel na Le5 en ruil van de lopers misschien handiger geweest. Maar ook met de lopers erop, blijkt het eenvoudig gewonnen. 3,5-2,5.

Al met al een vreemde wedstrijd en de captain van de tegenstander oogt aangedaan. Hoe is het mogelijk dat wij op bord 1 en 5 zijn ontsnapt en dat we de wedstrijd zelfs nog hebben gewonnen? Tja, als captain heb je weinig invloed. Gelukkig heb ik deze keer een klein steentje kunnen bijdragen.

Hieronder de persoonlijke uitslagen en de partijen.

2464 Schachgesellschaft Riehen (20) 3,5 2,5 LSG IntelliMagic (23) 2440
2586 Heimann Andreas 0,5 0,5 Sprenger, Jan Michael, Dr. 2512
2502 Cvitan Ognjen 0 1 Pijpers, Arthur 2465
2479 Georgiadis Ioannis 1 0 Van Haastert, Edwin 2448
2469 Brunner Nicolas 0,5 0,5 Bosman Michiel 2353
2360 Buss Ralph 0,5 0,5 Van Der Werf, Mark 2412
2386 Schmidt-Schaeffer Sebastian 0 1 De Jong, Jan-Willem 2447

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*