WK voor 50-plussers

Het WK voor senioren 2018 stond al enkele jaren in mijn agenda. Op 18 november was het zover. Ik kon voor het eerst deelnemen aan een WK, omdat ik eerder dit jaar de leeftijd van 50 bereikte.

Het toernooi werd gehouden in hotel Toplice in Bled, waar de Sloveen Milan Vidmar in 1931 een beroemd toernooi georganiseerd had, dat door Aljechin met grote overmacht werd gewonnen. Ook de deelnemers aan het kandidatentoernooi van 1959, dat door Tal werd gewonnen en waaraan ook Fischer meedeed, hadden in dit hotel gelogeerd. Een inspirerende locatie met een rijke geschiedenis dus. De speelzaal was ruim en licht en bood uitzicht op het meer van Bled.

Mijn ultieme doel voor dit toernooi was eerste worden, wat niet alleen de wereldtitel, maar ook de grootmeestertitel zou opleveren. Vooraf was ik met mijn 2402 veertiende qua rating; mijn inschatting was dat ik eerste of dertigste kon worden of ergens ertussenin.

Ik startte met een overwinning op de Zwitser Schmuki. Ik overspeelde hem vanuit een damegambiet en bereikte de volgende stelling:

Van der Werf-Schmuki (2011), stelling na 24…Pg8

Hier kon ik meteen toeslaan met 25.Pb6+ Pxb6 26.axb6 Le6 27.Txc6 en zwart gaat mat. In plaats daarvan speelde ik 25.Thc1 en wat uiteindelijk ook won.

In de tweede ronde werd ík overspeeld, maar kreeg ik een onverwachte kans:

Dougherty (2155) -Van der Werf, stelling na 19…Pg7

Werkelijk alles biedt wit groot voordeel behalve het gespeelde 20.f4? exf4 21.gxf4 Lxd5, maar na 22.Dd2 had ik nog steeds problemen die ik niet wist op te lossen. Een terechte nederlaag, waar ik de rest van het toernooi last van had, omdat het betekende dat ik ten opzichte van anderen weinig weerstandspunten had.

In de derde ronde kreeg ik weer een damegambiet op het bord en het ging allemaal soepel tot we de volgende stelling bereikten:

Van der Werf-Cetinkaya (2056), stelling na 18…Da5

Het beste is nu 19.Tcd1 en wit wint gemakkelijke vanwege het gepende paard op f5. Ik dacht dat ik meteen kon profiteren en speelde 19.g4?, waarna ik mij zorgen begon te maken om 19…Txc1 20.Txc1 Dd2 21.gxf5 Ld5 en terecht, want zwart heeft voldoende compensatie voor het stuk. Gelukkig speelde mijn tegenstander eerst 19…Dd2? en won ik soepel na 20.Lxf5 Lxf5 21.Tcd1 gevolgd door 22.Dxf5.

Mijn volgende tegenstander was de Schot Jonathan Grant, die getrouwd is met de enige vrouw die in de opengroep deelnam (Ketevan Grant-Arachamia werd achtste).

Grant (2192) – Van der Werf, stelling na 31.b3

Na een lang manoeuvreergevecht kon ik vanuit de diagramstelling beslissend voordeel bereiken dankzij het feit dat wit niet op c5 kan slaan:
31…Tb4 32.Da6 c4! 33.bxc4 Tb2 34.Tf1 h5 en hoewel de stelling materieel in evenwicht is, staat wit verschrikkelijk en hij wist de partij dan ook niet te redden.

In ronde 5 trof ik een tegenstander die alles a tempo speelde en mede daardoor vrij snel verloren kwam te staan:

Van der Werf-Habibi (2237), stelling na 28…fxe6

Het handigst is nu 29.Df3 Tf7 30.Da8 Dd7 31.Tb1 (ik had overzien hoe sterk deze manoeuvre is) 31… e5 32.Tb8 Te7 33.Td8 De6 34.Lg5 en wit wint. In plaats daarvan speelde ik 29.De3? Pg7 Die had ik totaal overzien en in plaats van 30.Ta1 met nog steeds groot voordeel won ik een pion met 30.Lxg7? Kxg7 31.Dxe6 Dxe6 32.Txe6, maar het toreneindspel bleek niet te winnen.

Mijn tegenstander uit ronde 6 gaf op zet 12 een centrumpion weg en gaf zes zetten later op toen hij er twee achterstond en een derde dreigde te verliezen. Met 4,5 uit 6 stond ik bij het ingaan van de rustdag een halfje achter de kop. Ik had me ingeschreven voor excursie op de rustdag, want Bled is een mooie plaats, maar dat heb je toch wel snel gezien. De grotten van Postojna waren indrukwekkend, Ljubljana was vooral regenachtig.

In ronde 7 speelde ik tegen grootmeester Bischoff uit Duitsland. Ik kwam totaal gewonnen te staan, maar gaf het net als in de vijfde ronde uit handen:

Van der Werf-Bischoff (2507), stelling na 43…g4

Kort hiervoor had ik het al wat onhandig gedaan, waardoor zwart tegenspel heeft gekregen, maar wit kan nog steeds winnen met 44.Tf4! met als pointe dat wit na 44…Dh4 45.h3 kan spelen. In de partij volgde 44.Tc2 Txh2! 45.c8(D) Txc8 46.Txc8 Tot hier had ik wel gezien, maar er volgde 46…Th1+! 47.Kxh1 Dh6+ 48.Kg1 De3+ met remise door eeuwig schaak.

Na een remise in ronde 8 waarbij ik lichte problemen moest oplossen, was het tijd voor een eindsprint. In ronde 9 speelde ik een goede partij tegen grootmeester Danielsen uit IJsland.

Van der Werf-Danielsen (2504), stelling na 25.Tad1

De contouren van het Konings-Indisch zijn nog zichtbaar. De computer vindt deze stelling gelijk, maar ik ben een groot fan van het witte kamp. Ik had al besloten dat ik op alle redelijke zetten een pion zou offeren met 26.e5 om een paard op d5 te krijgen. Er volgde 25…Kf8 26.e5 dxe5 27.Lxb7 Pxb7 28.Pd5 en nu ging zwart de fout in met 28…f5? En even later stond het zo:
Van der Werf-Danielsen (2504), stelling na 30…Pe4

Er zijn verschillende winsten, waaronder het gespeelde 31.Txe4!. Zwart gaf op vanwege 31…fxe4 32.Tf1 Tf7 33.g5 gevolgd door een spoedig e6.

In ronde 10 moest ik weer tegen een grootmeester. Tegen Arkell uit Engeland werd het een ingewikkelde partij waar wij beiden niet veel van begrepen.

Arkell (2443) – Van der Werf, stelling na 30…Ke7

Nu had wit in het voordeel kunnen komen met 31.e4, omdat 31…fxe4 32.Da5 gaat niet. Hij speelde echter 31.Lf1 Dc7 en nog steeds dacht ik dat wit beter stond, maar hoe langer ik naar de stelling keek, des te optimistischer ik werd. Uiteindelijk veroverde ik pionnen e5 en e3 en won na 49 zetten.

Met nog een ronde te gaan stond ik gedeeld derde met een half punt achterstand op de koplopers. Helaas was de indeling zodanig dat ik niet meer eerste kon worden vanwege mijn slechte weerstandscore. Ik speelde tegen grootmeester Movsziszian uit Armenië. In de opening beging ik een onnauwkeurigheid, waardoor hij in het voordeel kwam, maar gelukkig liet hij een zetherhaling toe. Het kwam voor hem toch nog goed omdat zijn medekoploper later ook remise speelde. Movsziszian werd winnaar op onderling resultaat. Zelf eindigde ik met 8 uit 11 op de gedeelde derde t/m zesde plaats (zesde op weerstand).

Volgend jaar weer een kans!

2 reacties op “WK voor 50-plussers

  1. Wat een heerlijk verslag!

    De beperkte fragmenten maakt het smullen geblazen.

    Eén opmerking: in die partij tegen Grant zeg je dat wit niet op c5 kan slaan. Leek me logisch ivm een paardvorkje op e2. Alleen naast de dame staat ook Pg3 dat veld te dekken, volgens mij kan Dxc5 toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*