Wilfried Binnendijk overleden

Deze week bereikte ons het bericht dat Wilfried Binnendijk is overleden op 81 jarige leeftijd. Als fanatieke schaker was hij naast LSG ook actief voor Oegstgeest 80. Ook was hij in het verleden voorzitter van de Leidse Schaakbond. Op donderdag 8 oktober is er gelegenheid tot condoleren; aanstaande vrijdag vindt de uitvaart plaats. Hij zal gemist worden.

10 reacties op “Wilfried Binnendijk overleden

 1. Ach nee! Tijdens het Zomerschaak hebben we nog heel gezellig oude herinneringen opgehaald. Leuke kerel, altijd vol met vrolijke verhalen. En een lastige tegenstander ook, vooral met snelschaken.

 2. In zijn leven,heeft Wilfried Binnendijk ook nog, maar liefst 10 keer! de titel van kampioen van de Schaakvereniging Daniël Noteboom in Noordwijk gewonnen, en is daarmee de één na succesvoller schaakspeler in de lange geschiedenis van de Noordwijkse Schaakclub. Slechts één iemand die inmiddels ook overleden is, wist ooit meer titels dan Wilfried winnen. Ook in Noordwijk dus zal Wilfried als schaakspeler maar vooral Wilfried als mens gemist worden.
  Rust zacht dear Wilfried
  Totdat we ooit ergens aan de andere kant… weer een leuk potje schaken zullen spelen,vriend!

 3. Allereerst: Daan gecondoleerd met dit verlies. Ook voor de schaakwereld is dit een verlies. Wilfried is bij vele verenigingen actief geweest en heeft ook op het bestuurlijke en organisatorische vlak binnen de schaakwereld een bijdrage geleverd. Ik heb hem vele vele jaren gekend en heb veel dingen met hem meegemaakt. Naast de (gezamenlijke) teamwedstrijden en soms boeiende onderlinge partijen ook zaken als verwarrende telefoongesprekken met een oud-collega van mij bij Heineken met de naam Buitendijk, snelschaken in zijn administratiekantoor in Rijnsburg in de tijd dat ik op loopafstand van dat kantoor woonde en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Wilfried ik ga je missen.

 4. Hij was en is en zal altijd zijn, de vader van mijn schaakmeester toen ik een jonkie was. Heb meteen mijn vader ingelicht. Weer een icoon die we gaan missen. Sterkte Daan!

 5. Ondanks het leeftijdsverschil van 25 jaar heb ik Wilfried altijd beschouwd als een goede vriend. Toen wij voor de eerste keer tegen elkaar speelden was ik pas 12 jaar, maar hij ging met mij om alsof ik een volwassene was. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Veel van zijn praktische tips zijn als het ware in mijn brein gebeiteld. “Je hoeft niet met 2-0 te winnnen” en “je moet je tegenstander de gelegenheid geven fouten te maken” en nog veel meer. Wat me het meest zal bijblijven is Wilfrieds humor. Hij zat vol met grappige verhalen over gebeurtenissen op en naast het schaakbord. Zijn bulderende lach hierbij werkte aanstekelijk en hij was vaak de sfeermaker in een gezelschap. Wilfried hield ook van plagen, op een leuke manier. Legendarisch is een snelschaakpartij waarbij hij zowel zijn tegenstander als de toernooiorganisatie op de kast kreeg door vanuit de beginstelling met drie zwarte lopers te spelen, wat pas na een zet of tien werd ontdekt. Ik kan hier nog steeds niet aan denken zonder in de lach te schieten. Ik zal Wilfried enorm gaan missen.

 6. Wilfrieds bekendste toespraak op een ledenvergadering van de LSB begon met de woorden ” Nu het bestuur is afgetreden…”
  Echter het bestuur had met aftreden wel gedreigd, maar op het laatste moment haar keutel ingetrokken.
  Veel lol in de zaal maar ongeloof achter de bestuurstafel. Bestuur trad alsnog af en Wilfried nam de voorzittershamer over.
  Erg jammer dat weer een markante persoonlijkheid niet meer is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*