Wereldorde geschokt

Hr3-kramniket is 9 november 2016. De wereld ontwaakt. De gebeurtenissen van gisteren dreunen nog na. Ongeloof, vertwijfeling; onmacht ook. Emoties strijden om voorrang. Hoe heeft het zover kunnen komen? In de ontbijtzaal in hotel Park wordt zacht gesproken, mobieltjes op tafel. De beurzen kleuren rood.
Vanmiddag in de speelzaal kondigde zich een andere verandering aan. Vandaag zal Kramnik voor het eerst zijn opwachting maken. Er zijn natuurlijk meer sterke spelers – neem Vachier Lagrave en Aronian aan de topborden van Padova – maar dat is niet hetzelfde. Juist zij lieten hun team in de steek. Al gaat de bewondering vooral uit naar Mamedjarov en Rapport. Als u denkt dat de Chigorin niet speelbaar is, raad ik u aan de partij Aronian – Rapport nog eens na te spelen (27…Th1!!).
Vandaag zal Kramnik voor het eerst zijn opwachting maken. Is het toeval dat er vlak voor aanvang van de derde ronde, een afzetting ronde eerste borden wordt geplaatst? Zelfs de greencard is onvoldoende om de afgeschermde ruimte te mogen betreden. Er was een tijd dat muren werden afgebroken. Maar gisteren is de wereld veranderd.
Vandaag zal Kramnik voor het eerst zijn opwachting maken. Bij de borden van Siberia wordt een bekertje neergezet; een leg bekertje nog. Met een theezakje. Vijf dezelfde bekertjes, vijf keer dezelfde thee. Kramnik krijgt een andere beker, andere thee. Enkele spelers van Kennemer Combinatie bekijken het tafereel en grappen over doping. Het blonde meisje antwoord in gebroken Engels dat het gewoon thee is en dat het lastigste nog komt. Heet water… Mocht ik maar voor Kramnik werken. En dat het lastigste van mijn taak zou zijn om heet water te bemachtigen. Let wel, we zitten hier niet op de Noordpool, maar in een vijfsterren hotel.
Vandaag zal Kramnik voor het eerst zijn opwachting maken. De eerste twee ronden laat hij aan zich voorbijgaan. Dat moeten de gewone stervelingen maar doen. Maar vanaf nu is hij erbij. Zijn teamgenoten weten dat vanaf dit moment een half punt volstaat. Kramnik zal hun de overwinning brengen. Natuurlijk wint Kramnik niet elke partij, maar als hij enkel nog in de Europacup zou spelen, had hij beslist 200 elopunten meer. Vorig jaar scoorde hij 4,5 uit 5 tegen louter spelers met 2700+. De overwinning op Topalov was de kroon op zijn werk. Vandaag is Inarkiev de ongelukkige. Toch geen koekenbakker met 2714, maar Kramnik wint. Met zwart. De anderen kunnen volstaan met een halfje.

r3-janHemelsbreed zitten wij nauwelijks 10 meter bij hem vandaan. Maar de afstand lijkt onoverbrugbaar. Gelukkig schenkt hij geen aandacht aan onze verrichtingen. Er gaat veel mis vandaag. Edwin wordt geconfronteerd met een scherpe variant van de Grünfeld. De voorbereiding van zijn tegenstander eerder dit toernooi. Toen kwam het niet op het bord. Nu wel. Edwin graaft in zijn geheugen, maar kan het juiste pad niet vinden. Snel Le6 was aangewezen. Na Da5 en b5 is het al mis. Na 2 uur spelen staan we 1-0 achter.
Daar staat wel iets tegenover, maar het is mij ook duidelijk dat dit een lastige middag zal worden. Jan staat een pion voor, maar het sterke loperpaar geeft wit meer dan voldoende compensatie. Arthur heeft een messcherpe stelling op het bord. Hij offert twee pionnen. De koning van zwart staat nog in het midden. Maar zwart speelt snel en Arthur zoekt vergeefs naar iets concreets. Ook Michiel heeft een pion geofferd; de druk op de damevleugel moet hem voldoende compensatie geven. Zijn tegenstander is duidelijk nerveus.
Eerlijk gezegd, bevalt mij de stelling bij Mark het best. Het is mij ook weleens overkomen. Een rustige stelling waarin Mark het loperpaar heeft. Kansloos. Maar nu gaat Mark op zoek naar een directe winst. Die is er niet en de zetten die Mark doet, ogen rommelig. Jan-Willem speelt op bord 6 tegen de captain van hun team. Op papier mag dit geen probleem zijn. Maar de goede man doet vrijwel alles a tempo in een Konings-Indiër. Jan-Willem krijgt wel een plus, maar met een uur minder volgen er ook onnauwkeuriger zetten.
Bij Arthur gaat het mis. Dit moet niet kunnen wat zwart aan het doen is. Na afloop, in de analyse, wordt Tc1 gevonden. Friso Nijboer is er van overtuigd dat er meer winsten moeten zijn geweest. Afgezien van Tc1, toch minimaal nog twee. Symbolisch wedt hij om een biertje dat hij bij het ontbijt zal vertellen hoe het had gemoeten. Het oogt ook allemaal zo mooi, maar de werkelijkheid is weerbarstig. Arthur kan het achter het bord niet vinden. Friso op zijn hotelkamer met een engine ook niet. Friso is een biertje kwijt. Arthur zijn partij. 0-2.
Er is inmiddels een uur of 3 gespeeld en bij Michiel zijn ze gevorderd tot zet 15(!). Michiel komt vaker in tijdnood, maar soms zou je willen dat hij de moed vindt om eerder pragmatisch te spelen. Nu moet hij wel. Zijn tegenstander, de hele partij al nerveus, heeft zijn zenuwen niet onder controle. Is met van alles bezig. Stukken naast het bord, zijn badge. Meerdere keren staat zijn klok op 2 seconden voor hij een zet doet. Op het bord staat hij prima. Mist zelfs een kans op winst. Maar als Michiel de stelling weer onder controle heeft, gaat het mis. Zwart aarzelt even, dan nog een keer en als hij snel een zet doet, staat de klok op 0.00. Deze meevaller hadden we hard nodig. 1-2.
r3-markJan heeft zich in de tussentijd op bewonderenswaardige wijze uit de problemen gewerkt. Een halfje mag geen probleem meer zijn. Er gloort zelfs hoop op meer. Onder druk van de klok lukt het hem echter niet de beste zetten te vinden. Als Jan een kwaliteit moet geven, is remise niet te vermijden. Jan-Willem heeft zijn tegenstander in de problemen gebracht. Als er een zwarte toren ingesloten wordt, lijkt het, ondanks de tijdnood nog goed te komen. De tegenstander is genoodzaakt een paard te geven om zijn toren te bevrijden. Hiervoor krijgt hij echter wel enkele pionnen en de vraag is of dit niet voldoende is. Het kost Jan-Willem alle moeite om de pionnen te veroveren, maar dan komt ook hij in een eindspel van K+T+P tegen K+T. Twee ronden geleden wist Jan dit nog te winnen en ook Jan-Willen was al eens succesvol in het verleden. Hij probeert het bijna 50 zetten, maar zijn tegenstander – nog steeds met een uur meer bedenktijd – geeft geen krimp.
Inmiddels is het duidelijk dat we de wedstrijd gaan verliezen. Mark is zelfs in serieuze problemen gekomen en is al blij dat hij een toreneindspel heeft bereikt met een pion minder. Oke, het is een dubbelpion en Mark hoeft niet te verliezen, maar daarmee is een 3,5-2,5 nederlaag niet te vermijden. Het zat niet mee deze ronde. Maar we hebben ook niet goed gespeeld.

Na gisteren zal er veel veranderen in de wereld. De Europacup voor clubteams zal ongetwijfeld blijven bestaan. Maar of er teams uit zoveel landen zullen zijn, moeten we afwachten. Vandaag wacht ons een team uit Slowakije. Zouden zij gelukkig zijn met de verbeterde verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten?

Hieronder de persoonlijke uitslagen en de partijen.

2333 Oslo Schakselskap (32) 3.5 2.5 LSG IntelliMagic (23) 2440
2434 Getz Nicolai 0.5 0.5 Sprenger, Jan Michael, Dr. 2512
2415 Hauge Lars Oskar 1 0 Pijpers, Arthur 2465
2359 Mihajlov Sebastian 1 0 Van Haastert, Edwin 2448
2309 Kovachev Daniel Jakobsen 0 1 Bosman Michiel 2353
2314 Persson Mats 0.5 0.5 Van Der Werf, Mark 2412
2165 Moen Ole Christian 0.5 0.5 De Jong, Jan-Willem 2447

3 reacties op “Wereldorde geschokt

  1. Ik zit me maar af te vragen wat er toch steeds bedoeld wordt … maar ik denk dat ik ‘m doorheb. Ruim 400 agenten bij de Sint intocht. De wereld zal inderdaad niet meer hetzelfde zijn.