Welcome in Gjakova

Onze wedstrijdleider komt uit Kosovo. Trots overhandigd hij mij een boekje over het aanstaande EK individueel 2016, in Gjakova. Tenminste, dat staat op de voorkant. De rest van het boekje toont fraaie foto’s van bruggen, een klokkentoren, de bazaar, kerken en een moskee. Op elke pagina een korte toelichting in het Engels. Geen woord over inschrijfgeld, speelzaal of prijzengeld. Benieuwd of dit aanslaat bij schakers. Misschien moeten we ook eens op deze manier reclame gaan maken voor het Noteboom. Bruggen genoeg in Leiden.

Het speeltempo met increment is uitstekend, maar met digitale klokken gaat er wel eens iets mis. Toevallig twee keer bij Eelke. In ronde 1 kregen hij en zijn tegenstander al na 39 zetten een half uur extra bedenktijd en in ronde 2 beklaagde Saric zich over het feit dat Eelke na 40 zetten wel 30 minuten extra kreeg, en hij niet. Waarschijnlijk vond de klok dat de partij daar wel voorbij was.
Je kunt niet alles voorkomen, maar de wedstrijdleiders zijn goed geïnstrueerd. Elk half uur, stipt, zie je ze allemaal, tegelijk, met een bloknoot de kloktijden en het aantal zetten noteren. Je kunt je horloge erop gelijk zetten.

Skopje ronde 3aBlackthorne Russia blijkt de naam van de sponsor te zijn. Een transportbedrijf dat veel goederen vervoert naar Rusland. De tegenstander van Eelke heeft dan ook meer weg van een vrachtwagenchauffeur dan van een schaker. Na de zetten 1.d4 Pf6 2.Lg5 Pe4 3.Lf4 c5 4.f3 Pf6 5. d5 Ph5!? staat Eelke al een half uur bedenktijd voor.
Ook op veel andere borden staan we veel tijd voor en na twee uur spelen loop ik tevreden langs de borden. Arthur heeft de eerste 20 zetten in vijf minuten op het bord gekwakt; zijn tegenstander is echter allerminst onder de indruk en hoewel het er allemaal gevaarlijk uitziet, lijkt het alsof Hunt heel goed weet wat hij aan het doen is. Jan-Willem heeft met zwart keurig gelijkspel bereikt, maar vermoedelijk zit er ook niet meer in.

Edwin is als eerste klaar. In een scherpe stelling voert hij de druk langzaam maar zeker op. Een keurige overwinning en opnieuw enkele elopunten erbij. Edwin heeft virtueel zijn hoogste rating ooit; nadeel is dat hij nu overweegt om te stoppen met schaken. Mark heeft de lessen uit de Pirc van de vorige avond nog goed in het geheugen en bereikt al snel een comfortabele stelling. Alleen bij Rudy gaat er iets mis. Op positionele gronden besluit Rudy tamelijk impulsief met de toren terug te slaan op f4; druk op f5 en er dreigt ook nog eens Th4 met damevangst. Na het antwoord Lh6 krijgt hij echter bijna een beroerte. Uiteindelijk besluit Rudy maar een kwaliteit te geven om erger te voorkomen. Onbegrijpelijk dat een speler van het niveau Rudy zulke zetten kan missen; misschien moet hij eens aanschuiven bij de Sattler training op de dinsdagavond?
Arthur denkt lang na. Hij heeft twee pionnen geofferd en de zwarte koning naar het midden gejaagd. Hij pakt één pion terug en houdt allerlei dreigingen in de stelling, maar zwart is niet onder de indruk en uiteindelijk besluit Arthur de zetten te herhalen. Ook bij Jan-Willem zit er niet meer in dan remise. Hij heeft alles bereikt wat erin zat: de open c-lijn, de zwakkere pionnen op a2 en d4, maar het is eigenlijk nog steeds niets.Skopje ronde 3b
Mark brengt de 3-1 op het bord. Zijn tegenstander begaat een paar onnauwkeurigheden en met een enkele krachtzetten brengt Mark de beslissing. Eelke leek zeer snel te gaan winnen, maar speelde de beslissende fase wat aarzelend. En dat terwijl zijn tegenstander al een tijdje aan het gongschaken was. Zijn stelling is echter zo goed dat de beslissing toch nog snel komt.

Inmiddels heeft Rudy zich knap teruggevochten in de partij. Zijn koning lijkt in een matnet terecht te komen, maar deze keer heeft Rudy wel scherp gerekend. Als zijn tegenstander in beiderzijdse tijdnood de kwaliteit teruggeeft, loopt de koning van Rudy naar de veilige damevleugel, 5-1. Opnieuw een grote overwinning en opnieuw een hogere score dan je op grond van het ratingverschil zou mogen verwachten. Met name de score op de onderste borden is indrukwekkend. Onze mannen op bord 4 tot en met 7 scoorden tot nu toe 9 uit 10. En dat terwijl zijn drie spelers van 2600+ tegenover zich troffen! In de stand staan we inmiddels 11e; ruim binnen de doelstelling en op de rand van onze ambitie. Maar, Parijs is nog ver.

Jan-Willem is vandaag vrij. Hij zal de partijen uit de derde ronde van enig commentaar voorzien; deze worden dan vanavond op de site geplaatst.

De uitslagen in detail:

  LSG Leiden (14) 5 1 BLACKTHORNE RUSSIA (28)  
2436 Pijpers, Arthur 0,5 0,5 Hunt Adam C 2421
2453 De Jong, Jan-Willem 0,5 0,5 Ledger Andrew J 2392
2433 Van Haastert, Edwin 1 0 Duncan Chris R 2334
2415 Van Der Werf, Mark 1 0 Webb Laurence E 2307
2398 Van Wessel, Rudy 1 0 Nelson Jonathan P 2194
2343 Wiersma, Eelke 1 0 Ledger Stephen C 2075

 Ook de dames van De Stukkenjagers boekten een grote overwinning.

  De Stukkenjagers (6) 3,5 0,5 Bossa Nova (8)  
2384 Haast, Anne 1 0 Stetsko Lanita 2278
2300 De Jong-Muhren, Bianca 0,5 0,5 Popova Natalija 2257
2276 Lanchava, Tea 1 0 Bogdan Ekaterina 2064
2183 Jap Tjoen San, Linda 1 0 Kaliadzich Maryia 2096

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*