Weg met de berichten hierboven!

Ik ben net met dit stukje begonnen, maar misschien kan ik nu al ophouden. Gewoon omdat niemand dit leest. Je bent naar LSG-Leiden.nl gegaan, hebt geconcludeerd dat er ook vandaag niets nieuws op stond, en klikte verder naar een site waar wel wat gebeurde. Logisch. Want ook vandaag kopt LSG-leiden.nl met ‘Schrijf je in voor het LSG Zwitsers!’ en ‘Programma NK massakamp ter gelegenheid van 150 jaar KNSB’. Net als de laatste paar weken.

Deze berichten zijn namelijk ‘sticky’, ze blijven bovenaan staan. En dat heeft gevolgen voor de andere artikelen. Welk team ook kampioen wordt, welke briljante partijen er ook worden gespeeld, wie er ook komt te overlijden – dit nieuws komt binnen op de derde plaats. Onzichtbaar dus.

Dat lijkt logisch. De massakamp, het Zwitsers, dat zijn belangrijke evenementen. En je streeft natuurlijk naar zoveel mogelijk deelnemers. Daarom zorg je ervoor dat alle bezoekers juist deze berichten als eerste zien. Top of page, top of mind, nietwaar?

Maar is dat ook effectief? En wegen de voordelen op tegen de nadelen? Ik denk het niet. Sterker nog, als het aan mij lag, werd dat vinkje – sticky – vanaf nu, zondag 8 oktober 17.00 uur, nooit meer gebruikt. En wel om drie redenen.

Het werkt niet
Als ik voor mijn werk op bezoek ga bij magazijnen, zie ik hem altijd weer hangen: die vergeelde Playboy-kalender uit 1985. Heel treurig inderdaad, want er is letterlijk niemand die hem nog ziet, gewoon omdat het ding er al 38 jaar hangt. Alles wat stabiel blijft, wordt onzichtbaar. Net als het gezoem van je computer of het bloemetjesbehang aan de muur. Wil je iets onder de aandacht brengen? Zorg dan dat je regelmatig met iets nieuws komt.

Het is demotiverend
Zoals je weet, strijdt ons eerste team voor de ereplaatsen in Albanië. Of… misschien weet je dat niet. Want alle spannende teamverslagen kwamen onzichtbaar binnen, achter dat Zwitsers en die massakamp. Mooie partijen, hartverscheurende tragedies, en de eerstehand ervaringen met de Albaanse keuken – ze verdienen een ereplaats op de site. Maar nu… iedereen die er uren werk heeft ingestopt, heeft een goed excuus om dat nooit meer te doen.

Het zorgt voor een suffe uitstraling
Heb je je ooit afgevraagd waarom de Telegraaf niet iedere dag opent met het colofon? Of de NRC met haar luxe wijnreizen? Omdat dat suggereert dat er op onze planeet niets gebeurt. Plaats een paar weken lang dezelfde berichten sticky bovenaan, en dat is precies het oordeel dat je velt over je eigen vereniging: ‘Alles is hier exact hetzelfde als 3 weken geleden. Je kunt net zo goed lid worden van een grasveld of een leegstaand kantoorpand in een buitenwijk.’

Hoe denk jij hierover? Vind je net als ik dat die sticky-optie vandaag nog moet worden gedeactiveerd? Of zie dat toch anders? Geef je mening in de onderstaande poll.

 1. Ja, mee eens. Ik wil een sticky-vrije website. Nieuwe berichten moeten bovenaan.
 2. Absoluut oneens. In mijn eigen leven verandert ook nooit wat. Die vastgeroeste berichten geven me dat fijne ieder-jaar-weer-op-datzelfde-plekje-naast-John-en-Truus-en-de-kids-op-de-camping-gevoel.
 3. Geen mening. Ik ga toch nooit naar de site.

Geef je keuze door als reactie onder dit bericht. De uitslagen worden binnenkort op deze site gepubliceerd – waarschijnlijk onder de aankondiging van het Oliebollen- en het Noteboomtoernooi, en de oproep om bardiensten te draaien en mee te doen met de klusjesdag.

15 reacties op “Weg met de berichten hierboven!

 1. Misschien zouden die sticky dingen in de kolom aan de rechterkant beter staan? Al dan niet met link van een foto of logo. De linker blijft dan voor nieuwe verslagen, partijen. En leuke stukjes van Peter

 2. Het lijkt me inderdaad een goed idee om de “sticky dingen” met een foto of een logo onder de kalender of in een derde kolom aan de rechterzijde van de kalender te plaatsen, als er tenminste geen ander zwaarwegend bezwaar van Luuk (of Patricia Paay) is. 🙂
  Werk aan de winkel voor de Webmaster dus

 3. C, o nee ik kan niet zeggen dat ik nooit op de website kom. Wat is dat eigenlijk voor een achtelijke antwoordcategorie?!
  PS Leuk, die al die verslagen van de KNSB-competitie weer op zondag op onze mooie site!

 4. Ik ben het met je eens Peter. Ligt ook aan de lay out denk ik. Ik vind bijvoorbeeld de Website van DD den Haag een goede lay out hebben.

 5. Nou… waarschijnlijk is het een kwestie van smaak, maar ik vind onze layout veel rustiger en mooier. En er is al een sticky bericht verwijderd, dus de strijd is al half gewonnen.

 6. Het was zoeken naar een reactie vierkant…
  Ik ben een mens…
  Maar heb wel enorm genoten van je kritische noot!
  Ik heb geen stemrecht meer, maar leesgemak wordt m.i. bemoeilijkt door de pin-ups.
  Ik opteer voor verse berichten, dat leeft!!!

 7. Voor een zorgvuldige afweging Peter zou ik zeggen, even kijken of er meer dan 64 aanmeldingen komen voor de Zwitsers 🙂

  En als troost: aan het aantal reacties te zien zijn er toch aardig wat scrollende schakers!

 8. Beste allemaal,
  Dank voor de meningen en reacties op het gebruik van de zogeheten “Sticky berichten”! Peter had dit aangegeven, maar afgelopen week was ik er niet uitgekomen hoe het vorm te geven. In het rechter menu heb ik een widget toegevoegd, waarin er linkjes staan naar de belangrijke berichten. Op moment van schrijven alleen aanmelding voor het Zwitsers toernooi. Vanaf een desktop direct zichtbaar, vanaf mobiel pas later. Hopelijk bevalt dit beter! Sterker nog, een verslag van LSG 5 zal direct bovenaan geplaatst worden nu het direct zichtbaar is =)

  En blijf vooral feedback leveren op de website, er is nog genoeg te verbeteren!

 9. Goed opgelost Steven! Ik had al een online training onethisch hacken besteld om het heft in eigen handen te nemen, maar een vreedzame oplossing is ook goed. Misschien ga ik de titel van dit stukje nu aanpassen…

  Iedereen bedankt voor de reacties!

 10. Mooie oplossing inderdaad en goed om dit aan te kaarten Peter! Ik had de hele discussie vooralsnog gemist; geen tijd gehad om op de website te kijken door de massakamp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*