Weerwolven van Durres

Mensen met jonge kinderen zullen wel bekend zijn met het spel Weerwolven van Wakkerdam. Daar krijgt iedereen een bepaald personage en gaat het dorp slapen. In de nacht worden er bepaalde acties uitgevoerd en als iedereen weer wakker wordt is er een aantal personen vermoord. Hier in Durres hebben we daar een variant op met als verschil dat het bij het ontwaken weer afwachten is wie er nu weer ziek is.

Robin, Arthur, Thomas en Mark zijn al aan de beurt geweest en gister was ik de pineut. Vrijwel na het begin van mijn partij voelde ik me opeens heel slecht en aan het einde ben ik maar direct naar mijn hotelkamer gerend om op tijd bij de WC te zijn. Enfin, ik zal jullie de details besparen. Hierdoor heb ik niet alle exacte details van de partijen gezien – we zaten ook niet op live borden – waardoor het verslag misschien niet helemaal accuraat zal zijn. Ik ga af op wat ik van de spelers zelf gehoord heb.

Na de ongelukkige nederlaag in de 3e ronde moesten we nu tegen een vrij zwak Noors team; Schakkluben av 1911. Er zou dus makkelijk ruim gewonnen moeten kunnen worden, maar dat viel toch een beetje tegen. Ikzelf was als eerste klaar en mocht nog van geluk spreken dat mijn tegenstander in een gewonnen stelling een zetherhaling toeliet. Ik had in de opening wat dingen door elkaar gehaald en kwam al bijna net zo slecht te staan als ik me voelde. Gelukkig bleef de genadeklap uit.

Daarna waren JW en Arthur klaar. Arthur is ook nog niet helemaal hersteld en dat is in zijn resultaten ook wel terug te zien. Ook dit keer lukte het hem niet om te winnen. Na de opening had hij al vrij snel een prima stelling, maar uiteindelijk lukte het niet om door de taaie witte verdediging heen te komen.
JW is nog niet ziek geweest en speelt een degelijk toernooi. Zijn tegenstander verraste hem enigszins door Spaans te spelen, maar toen JW iets anders speelde dan wat hij normaal doet, ging wit al snel de fout in. Zwart won een pion en maakte het daarna soepel af. Een 2-1 voorsprong waarbij de prognose van JW was dat het 5-1 zou worden.

Het volgende bericht kwam van Robin die zelf had gewonnen, maar enigszins verrassend meldde dat het 3-2 stond en dat Jan een pion voor stond. De overwinning van Robin was wel ingecalculeerd. In een rustige Slav werden snel de dames geruild waarna wit een prettige plus had in het eindspel. Uiteindelijk won Robin een pion en dat schoof hij rustig uit.
Michiel is nog niet echt lekker bezig ondanks dat hij tot nu toe al zijn partijen met wit heeft mogen spelen. Net als eerder lag het daar niet aan. Hij overspeelde zijn tegenstander volledig. Hij kreeg het loperpaar, won toen een pion en niet veel later een tweede. Technische winst met een modelpartijtje dus dacht iedereen. In tijdnood ging er echter van alles mis en liet hij opeens veel tegenspel toe. Dat had moeten leiden tot een zetherhaling, maar om de nachtmerrie compleet te maken, gaf Michiel op omdat hij dacht dat hij mat ging.

3-2 dus in plaats van 4-1, maar omdat Jan geen fout maakte, wonnen we uiteindelijk toch. In een solide damegambiet werden snel de dames geruild, maar in het vervolg toonde Jan duidelijk meer begrip van de stelling dan zijn tegenstander en kon hij zijn eerste punt noteren. Gezien het krachtsverschil op papier, een magere 4-2 overwinning.

De volgende ronde zijn we omlaag ingedeeld tegen een gelijkwaardig team met vier (!) grootmeesters waaronder Alexei Shirov. Daar hebben we nog een appeltje mee te schillen en dat mag Jan gaan proberen. Om een nog enigszins acceptabele eindklassering te bereiken, mag deze wedstrijd eigenlijk niet worden verloren. Helaas weer geen live borden en zult u het moeten doen met de verslagen.

2 reacties op “Weerwolven van Durres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*