Wedstrijdverslag LSG 2 – HWP Haarlem 1

Na twee nipte nederlagen in de eerste twee rondes, was het echt noodzaak om een aantal matchpunten te pakken. Gelukkig voor ons misten ze twee spelers met de hoogste ratings. De teams zijn anders aan elkaar gewaagd, maar dit was een te grote verzwakking. (verslag van Stefan van Blitterswijk)

Aangezien veel van de tegenstanders 1.Pf3, 1.c4 en 1.d4 spelen leek het me handig om het een en ander van het Hollands voor te bereiden. De stellingen lijken dan erg op elkaar en dat scheelt weer. Richard speelde echter 1. e4 en dat was het einde van de voorbereiding. Er kwam een Maróczy Bind achtige stelling op het bord en het werd vrij vlot remise.

De tegenstander van Eelke zat aan het andere eind van het spectrum qua voorbereiding, aangezien hij van zijn opening net een Caro-Kann ‘chessable’ cursus had doorgenomen. Eelke won een pion, maar er was overduidelijk compensatie. Fragment met commentaar van Eelke:

Optisch zag de Konings-Indische stelling van Martin er heel goed uit. In de praktijk viel het reuze mee en na een onhandige zet sta je ineens minder met een slechte zwart-veldige loper. Het was allemaal nog wel te doen, maar Martin was blij met zijn remise.

Ook Raoul kwam minder uit de opening. In tijdnood met ondertussen twee pionnen minder, zat zijn tegenstander niet op te letten in een poging om de veertigste zet te halen. Op zet 39 zette Raoul met nog 18 seconden over plotseling de klok stil met de mededeling ik ga nu 39. Df3 spelen en ik claim 3x dezelfde stelling. Na controle door de arbiter bleek dit correct en kwam hij goed weg.

De middenborden deden het een stuk beter. Kedem kwam redelijk uit de opening en veroverde het loperpaar. Het voordeel was niet groot, maar na een blunder van zijn tegenstander won hij een kwaliteit. Het leek nog even spannend te worden toen zijn tegenstander ook nog een stuk offerde. Een toreneindspel met een toren meer was toch te veel.

Tegen een zijn jeugdige tegenstander kwam Andreas in een toreneindspel met een pion meer.

En zwart gaf op.

Met zwart had Michiel stond Michiel de hele partij wat beter. Zijn tegenstander verzuimt zijn paard van de rand (a4) te halen en dat had hij beter wel kunnen doen. Nu ging er materiaal verloren en dat kon de stelling niet hebben.

In deze stelling leek Alexander op slag te winnen met Txe7?!. Zijn tegenstander schrok zichtbaar, maar nadat hij zich herpakt had kwam hij met het fraaie Pe4!! Enige zet en ineens is alles toch nog onduidelijk. Na 4. Td8 staat zwart zelfs gewonnen, want het is onmogelijk om nog uit de penning te komen. Blijkbaar is er iets bijzonder gebeurd, want Alexander won toch nog…

Zoals gebruikelijk kwam Peter met zwart prima uit de opening en had hij een prettige plus in deze stelling:

De vraag is hoe nu verder met zwart. In de praktijk bleek dat niet zo duidelijk en raakte Peter het spoor bijster. Bedank een plan voor zwart en toets het met het komende artikel over deze stelling.

Als laatste was Richard in een hele scherpe stelling beland. Het was mij niet duidelijk hoe het de hele partij heeft gestaan, maar een fraaie zetherhaling aan het einde leverde een halfje op.

Twee matchpunten binnen en van de 0 af. In de volgende wedstrijd tegen de Waagtoren eens zien of we deze lijn door kunnen zetten.

 

Rating
Rating
Blitterswijk van, S. (Stefan) 2277 Duijn, R.R.M. (Richard) 2223 ½ – ½
Wiersma, E. (Eelke) 2279 Mazajchik, T. (Tim) 2094 ½ – ½
Roobol, M. (Martin) 2247 Gijswijt, B. (Bart) 2333 ½ – ½
Ketel van, R.A. (Raoul) 2266 Boelhouwer, C. (Collin) 2137 ½ – ½
Gutkind, K. (Kedem) 2130 Kerkvliet, M.J.A. (Maximiliaan) 2156 1 – 0
Vogt, A. (Andreas) 2282 Zhu, C. (Chenwu) 2008 1 – 0
Wissen van, M.E. (Michiel) 2221 Duijn, R. (Rob) 2183 1 – 0
Polak, A. (Alexander) 2193 Mulder, R. (Rob) 2007 1 – 0
Passenier, P. (Peter) 2140 Jager de, P. (Pieter) 2118 0 – 1
Schelvis, R.J.H. (Richard) 2189 Prooijen van, J.W. (Jan-Willem) 2159 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2222 Gemiddelde Rating: 2142 6½-3½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*