Wederom zeer matige 2e ronde

Net als vorig seizoen – toen er met 2-8 werd verloren van Kennemer Combinatie – is LSG IntelliMagic in de 2e ronde van de nog prille competitie tegen een zeer ruime thuisnederlaag aangelopen. Net als de vorige keer volkomen terecht hoewel de uitslag wel wat groter uitviel dan noodzakelijk.

De start van de wedstrijd vond al eerder plaats op de clubavond waar Rudy van Wessel met zwart had gespeeld tegen Erik van den Doel. De Leidse sportman van het jaar mocht Nederland vertegenwoordigen op het EK landenteams in Batumi en had daarom recht om vooruit te spelen. In een rustige Italiaan kwam Rudy zeer comfortabel te staan. Een wat te gehaaste torenruil over de d-lijn zorgde ervoor dat de positionele gebreken van de zwarte stelling voelbaar werden. In plaats van een sterk initiatief te krijgen, moest onze man nu een moeilijke stelling verdedigen. Dat lukt niet tegen de grootmeester waardoor we de wedstrijd dus moesten beginnen met een 0-1 achterstand.

Die achterstand was echter binnen no-time weg gepoetst door de man in vorm. Mark van der Werf haalde met zwart de Pirc van stal en won in een aardig miniatuurtje van Michel de Wit. Het commentaar is van de winnaar zelf.

Daarna was het erg lang wachten op de volgende uitslagen. Het zag er op dat moment al niet echt heel rooskleurig uit. De witspelers had weinig tot niets bereikt met als uitzondering Arthur die heel erg goed leek te staan. Verder waren er wat zwartspelers al in de problemen gekomen. Mark Haast was als eerste klaar en kon een halfje aan zijn score toevoegen. Tegenstander Thibaut Vandenbussche was duidelijk goed voorbereid, speelde vrijwel alles a tempo en maakte gemakkelijk gelijk zoals te zien is aan het commentaar van Mark.

In deze fase begon het er pas echt slecht uit te zien. Op welk moment de uitslagen precies binnen kwamen weet ik niet meer, maar het waren wel allemaal nullen. Casper Schoppen kreeg een variant van de Nimzo op het bord die tegenstander Bart Michiels met wit al heel vaak op het bord heeft gehad. De stelling is op zich gelijk, maar het speelt toch net allemaal wat makkelijker voor wit en toen Casper ook nog eens niet de beste voortzetting koos, werd het erg moeilijk. Bart speelde volgens mij een goede partij en won dan ook terecht.

Ook Steven Geirnaert speelde een goede partij met zwart tegen Predrag Nikolic. We hadden Predrag voor de verandering eens wit gegeven, maar hij bereikte vrij weinig tegen de solide Dame-Indiër van de Belg. Onze grootmeester sloeg een remise-aanbod af omdat het er in de wedstrijd niet al te best uit zag, maar de zetten die daarna door kwamen maakte het er niet beter op. Steven had geen moeite om de pluspionnen in het toreneindspel te verzilveren.

Aan bord 10 hadden we Michiel Bosman gezet in de hoop dat hij met wit een puntje zou pakken. Toen hij verlaat de speelzaal binnen kwam en daarna ook nog eens aangaf dat hij de hele week ziek was geweest, vreesde ik al het ergste. En dat bleek terecht. Michiel was nog wel in staat om zijn partij kort van commentaar te voorzien.

Mijn eigen prestatie was al niet veel beter. Met zwart aan bord 9 was ik al vrij snel de draad kwijt geraakt in de opening waardoor ik een vervelend minnetje had. Tegenstander Roger Meng draaide rustig de duimschroeven aan waardoor ik niets beters zag dan in een slecht eindspel te vluchten. Daar begon ik opmerkelijk genoeg weer wat redelijke zetten te doen, maar net toen de remise binnen handbereik was, deed ik weer van alles fout met een enorme blunder ter afsluiting.

Jan-Willem de Jong speelde met wit aan bord 2 tegen Sebastian Halfhide en bereikte ook weinig tot niets. Hij bleef het nog wel lang proberen en kwam uiteindelijk zelfs nog een pion voor in het toreneindspel, maar dat bleek vrij gemakkelijk remise.

Een meevaller was de overwinning van Jelmer Jens op Kambiz Sekandar. De beschrijving van Jelmer zegt genoeg: “Een van de schaarse lichtpuntjes, maar tegelijkertijd een matige partij: doordat ik de goede zetten niet rechtgerekend kreeg / niet goed beoordeelde maakte ik soms de verkeerde keuzes. Typisch voorbeeld hiervan was dat ik 36…Dc7!! wel zag maar niet speelde. Ook …Pc6 aan het begin was zo’n moment. Gelukkig moest mijn tegenstander ook moeilijke keuzes maken, waardoor ik alsnog won.” Het commentaar is van Jelmer zelf.

Tot overmaat van ramp verloor Arthur zelfs nog. Hij stond met wit tegen Julian van Overdam de hele partij zeer goed en wellicht zelfs gewonnen. Na wat onnauwkeurigheden had zwart gelijk gemaakt en in een uiterste poging om toch nog te winnen gaf Arthur opeens een vol stuk weg. Het maakte voor de wedstrijd niet veel meer uit, maar het was wel een beetje zuur. De verliezer kwam een dag later al met de volgende uitgebreide analyse.

Een teleurstellend resultaat waardoor we al weer na de 2e ronde in de achtervolging moeten. De eerste uitdaging wacht op 23 november in Bussum waar we tegen het sterke BSG moeten spelen. Ook daar is al een partij vooruit gespeeld. Mark van der Werf doet mee aan het WK senioren en BSG was bereid om mee te werken. Nu hoefde Zaragatski maar een keer de reis vanuit Duitsland te maken en kon hij twee potjes in een weekend te spelen. Zaterdag won hij en de partij tegen Mark eindigde in remise waardoor we dit keer niet met een achterstand hoeven te beginnen. Dat geeft de burger moed!

LSG IntelliMagic 1 Charlois Europoort 1
Wessel van, R.W.B. (Rudy) 2368 Doel van den, E. (Erik) 2595 z-w 0 – 1
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2429 Halfhide, S.A.A. (Sebastian) 2228 w-z ½ – ½
Werf van der, M.J. (Mark) 2391 Wit de, M. (Michel) 2195 z-w 1 – 0
Nikolic, P. (Predrag) 2574 Geirnaert, S. (Steven) 2432 w-z 0 – 1
Schoppen, C. (Casper) 2513 Michiels, B. (Bart) 2565 z-w 0 – 1
Pijpers, A. (Arthur) 2480 Overdam van, J.T.J. (Julian) 2419 w-z 0 – 1
Jens, A.J. (Jelmer) 2395 Sekandar, K. (Kambiz) 2175 z-w 1 – 0
Haast, M.J.A. (Mark) 2397 Vandenbussche, T. (Thibaut) 2433 w-z ½ – ½
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2462 Meng, R. (Roger) 2467 z-w 0 – 1
Bosman, M.J.T. (Michiel) 2358 Kollen, Z. (Zyon) 2332 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2437 Gemiddelde Rating: 2384 3 – 7

1 reactie op “Wederom zeer matige 2e ronde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*