We zullen ze laten beven, ze zullen wat beleven!

Vooraf leek het een lastige opgave voor LSG 6. Koploper Philidor 4 kon kampioen worden tegen ons, maar dat zouden we niet zomaar laten gebeuren. Na een zeer lange, en interessante wedstrijd werd het uiteindelijk 3,5 – 4,5 in het voordeel van Philidor. Van harte gefeliciteerd, en veel succes gewenst voor het komende jaar!

Namens Steven den Hollander

Stanley wist een vlugge overwinning te boeken. Met een prachtig (geweigerd) loper offer dwong hij in de opening al de vijandelijke koning tot beweging. Deze kon hierna nooit meer veilig gezet worden. Hierna bleef Stanley de druk opvoeren, en boekte een fraaie overwinning. Aangezien Stanley zo vriendelijk was zijn partij te delen, wie ben ik dan om deze niet te publiceren?

Heel lang konden we echter niet genieten van deze voorsprong. Moritz mocht het als kopman opnemen tegen de sterkste speler van Philidor. Hoe hij uiteindelijk verloor heb ik niet gezien, maar het krachtsverschil was helaas te groot in deze partij. Bij de partij van Frank gingen er al snel veel stukken van het bord, maar dit leek in het voordeel te zijn voor Frank. Geen idee of onderstaande diagram een toreneindspel genoemd mag worden, maar na afloop gaf Frank aan hier sneller met zijn koning had moeten spelen om tot voordeel te komen. In de partij volgende nog enkele ruilen, en toen de torens ook nog eens verdwenen was het al snel duidelijk dat er voor beide spelers niet meer in zat dan een halfje.

Han kon met zijn debuutwedstrijd geen potten breken. In een zeer explosieve stand ging in enkele zetten al het materiaal van het bord. Dit bleek echter een volle toren achter te zijn voor Han, en het duurde dan ook niet lang meer voor ook hij zich gewonnen moest geven. Goed, we stonden dan welliswaar achter, maar de resterende partijen boden toch wel hoop. Waarom Paul doorspeelde snapte ik niet, want twee pionnen achter in een eindspel lijkt een gestreden strijd. Een verkeerde aanname, aangezien Paul het knap wist te keepen. Zijn analyse is onderaan te vinden. De standen van Simon, Puck en mijzelf waren allemaal spannend, en konden nog elke kant opgaan.

Simon werd uiteindelijk topscoorder van ons zesde, maar helaas kwam dat niet door deze partij. In tijdnood ging er het een en ander mis, maar ook Simon moest tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Dan is het natuurlijk geen schande. Enkele minuten later mocht ikzelf toch weer een keertje winnen. De opening leek prima te gaan, maar na een onnauwkeurigheid vond ik het toch moeizaam worden. Met twee paarden op de zesde lijn wist ik de activiteit van de vijandelijke toren dermate te beperken dat het voordeel groeide. Na een dubbele aanval (volgens mij door gebruik te maken van röntgen?) won ik een stuk en de partij. Voor de liefhebbers de applet:

Al onze hoop voor een wedstrijdpunt, en een verpest kampioensfeestje lag in de handen van Puck. Niet voor het eerst zat zij weer als laatste te zwoegen. Met een mooie voorsprong in tijd kon zij het late middenspel prima doorkomen, na een lastige positie gehad te hebben. Onder druk van al het toegestroomde publiek hield zij het hoofd koel, en scoorde een mooie remise. Het seizoen voor het zesde zat er daarmee op, en met een vierde plek kunnen wij zeker tevreden zijn. Nogmaals de felicitaties aan de kampioenen van Philidor.

Bijdrage Paul Koks:

Met het ingaan van de vierde maand van het jaar staat de laatste KNSB-wedstrijd van Het Zesde op het programma, waarin we tegen koploper Philidor Leiden 4 mogen optreden.

Vooraf grap ik nog met de vraag of ze de speelzaal zullen gaan vinden. Voor mijn tegenstander is dat de praktijksituatie: hij schuift aan, nadat er vijf minuten van zijn bedenktijd verloren zijn gegaan.

Hij presenteert het morragambiet, een variant van het Siciliaans, waarbij het na negen zetten best oké staat voor mij.

Stelling na 9…e5

De partij blijft oké voor mij en ontwikkelt zich naar een stelling die er na de 34e zet als volgt uitziet.

Het thema met mijn zwarte dame naar b4 is al enkele zetten bestudeert, maar uitgerekend nu niet…

Nu zou het torenwinst opleveren. Ik kies echter voor focus op aanval op g2 en groepeer de zware stukken op de koningsvleugel.

Vanaf hier staat wit beter, maar het komt allemaal goed. Het wordt een eindspel met 2 tegen nul pionnen voor wit met ieder een toren. Wit behandelt het niet optimaal, waardoor de stelling na wits 60e zet weer in balans is.

Stelling na 60.e5

Ik geef de balans niet meer uit handen, waarna er na 80 zetten twee koningen zonder hulptroepen achterblijven.

Slotstelling na 80…Kxh5.

Jammer van de gemiste kans, ook spijtig voor het team van DD, dat nu geen kampioen geworden is. Maar ik heb toch maar weer iets moois op het bord gekregen.

Rating
Rating
Branco, M. (Moritz) 1433 Efferen van, Y.L. (Yannick) 1858 0 – 1
Heijungs, S. (Simon) 1378 Shankar, A.S. (Aravindh Swaminathan) 1697 0 – 1
Koks, P.W. (Paul) 1520 Veen van, M. (Maarten) 1756 ½ – ½
Bingen, S.S.R. (Stanley) 1232 Moeri, S.E.M. (Erick) 1536 1 – 0
Frencken, H.D. (Han) 1396 Net van der, B.J. (Bas) 1628 0 – 1
Wit de, P. (Puck) 1143 Fakkert, E. (Erwin) 1570 ½ – ½
Hollander den, S. (Steven) 1520 Erbilen, I. (Inci) 1354 1 – 0
Cools, F.G. (Frank) 1443 Noij, F.F.J.M. (Fenno) 1365 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1383 Gemiddelde Rating: 1596 3½-4½

5 reacties op “We zullen ze laten beven, ze zullen wat beleven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*