Wat te doen om 20.55 uur?

Deze vraag heeft u te danken aan een clubgenoot die een moment van kortsluiting had kort na een niet echt succesvolle opening. Als intern wedstrijdleider kun je er dan voor kiezen een keer vroeg de benen te nemen, maar de gedachte u te belasten met een ‘semi-live’ schaakverslag over ronde 2 van de interne competitie kon ik niet weerstaan.

Partij 1
Edwin van Haastert – Gerrie Bloothoofd 1-0
Een interessant affiche. Gerrie heeft wel eens in een prachtige aanvalspartij Edwin verslagen. Ook ditmaal kiest Gerrie voor de aanval, maar zijn inzet is hoog. Edwin krijgt een verre vrijpion op h6 en de zwarte koning kent zijn plaats in het midden. De witte koning laat zich omringen door paarden en pionnen. Het zwarte paard op e5 is een dominant monster. De vraag is: prakt zwart de koning mat of vordert hij niet snel genoeg en wint de witte compensatie? Het antwoord kwam al snel. Wit prakt zwart door het centrum.

Commentaar na afloop door de spelers
Edwin: “Ik probeer iets te spelen, doe het onvoorstelbaar slecht, maar kom toch opeens goed te staan”.
Gerrie: “Ik heb even geen commentaar; ik verwijs u naar mijn woordvoerder”.

Partij 2
Frans Erwich – Robert Straver 0-1
De inleiding van dit verslag dekt voldoende de lading.

Commentaar na afloop door de spelers
Frans: Een fraaie aanwinst voor mijn collectie “Meest korte (verloren) partijen”.
Robert: “Er hebben zich 4 LSG-ers gemeld voor de procedure voor het presidentschap van de Verenigde Staten”

Partij 3
Raoul van Ketel – Henk van der Scheer 1-0
Het witte spel bevalt mij niet helemaal. Het zwarte wel. Wit zit met een geisoleerde pion maar dat kan ook een aanvalswapen worden. Zwart heeft zo’n oerdegelijke stelling dat hij baalt dat er geen ‘pasregel’ in het schaken bestaat. In tegenstelling tot het echte leven kun je bij het schaken niet de situatie bevriezen. Overigens zijn er echte leven ook niet veel mensen die situaties kunnen bevriezen. In X-men zitten 2 personages die het kunnen, verder kom ik niet. Wit heeft wel een irritante loper op d6 en die beslist zomaar de partij.

Commentaar na afloop door de spelers
Henk: “Tsja, ik bood remise aan. Tsja, en toen ging het fout”.
Raoul: “Ik was niet helemaal tevreden over mijn spel in de opening. En dit zeg ik niet om de onmetelijke schaakkennis van de verslaggever te eren. Ik weet namelijk niet dat dit verslag in deze vorm wordt gemaakt. Dus.”

Partij 4
Eric Oosterom – Daan Vernooy 1-0
De strijd lijkt op papier ongelijk, maar Daan speelt vrij onbevangen tegen de immer degelijke opzet van Eric met een c. Halverwege roept hij om: “Ik leef nog”. Toch heb je hier steeds het gevoel dat los van het ELO verschil wit sowieso prettig staat. Het zou zo maar kunnen zijn dat zwart “steeds wat minder kwam te staan”, “toen een pion verloor” en uiteindelijk “teveel materiaal verloor om nog door te spelen”. Alleen zo ging het niet! Daan bleef stug verdedigen en weliswaar ging de pion van het bord, maar hij bereikt een eindspel van toren en 4 pionnen tegen toren en 3 pionnen op één vleugel. Het nadeel was wel dat wit er eentje vrij kon maken en na lang zwoegen het punt binnen kon halen.

Commentaar na afloop door de spelers
Eric: “Ik speelde heel erg slecht … enne … ja, dat vat het wel samen.”
Daan: “Ik heb verloren uiteindelijk, maar ik heb me kranig geweerd! Dat ELO verschil tikt toch wel aan he.”

Partij 5
Aart van de Peut – Arthur Pijpers 0-1
Een lekker scherp potje van onze kampioen. En dan heb ik het natuurlijk over Aart. Maar of het scherp genoeg is om Arthur te ontregelen, dat betwijfel ik. Zwart staat een pion voor en heeft enorme druk op de koningsvleugel. Dat wit tijdelijk een zwarte toren op a2 heeft opgesloten zal waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Commentaar na afloop door de spelers
Aart: “Tb8, … zucht, is die wel goed?”
Arthur: “Inderdaad, mijn Tb8 is een prachtige zet, twee weken geleden nog voorbereid”

Partij 6
Rudy van Wessel – Ivo Wantola rem
Gaap. Tenminste, dat zou iedereen vinden die wilde ontwikkelingen een must vindt in het schaken. Solide spelers staan dolenthousiast toe te kijken hoe de spelers stukken schuiven. Die wat naar rechts, die wat naar voren, ho jij, jij een stapje terug. Maar dan lieve lezertjes doet Oom Rudy zomaar een kwaliteit in de aanbieding (paard + pion tegen toren). Er ontstaat een interessante stelling zonder dames, waarin wit naar mijn bescheiden inschatting 49% kans heeft op remise en zwart 49% kans heeft op winst. De overige 6% is de kans dat uw verslaggever slecht is in rekenen. Na een lange tijd gongschaak moet zelfs zwart heel even oppassen, na wellicht een +iets stelling kwijt te zijn geraakt. Remise is toch wel de terechte uitslag.

Commentaar na afloop door de spelers
Rudy: “Kleine zetjes. Daar gaat het om. Ik speelde de opening matig, het middenspel matig, maar compenseerde dat met een sterk eindspel”.
Ivo: “Ik had het technisch of tactisch moeten afmaken. Op het einde moest ik zelfs nog oppassen. Vier euro per uur en een maaltijd.”

Partij 7
Igor Coene – Wim Heemskerk 1-0
Gaap. Tenminste, dat zou iedereen vinden die de partij van Rudy en Ivo saai vindt. Solide spelers likken hun vingers af bij het fluwelen geschuif. Maar dan lieve lezertjes gaat Igor heel brutaal pionnen naar voren gooien. De spanning op het bord wordt zo hoog dat TL banken happen naar hun aandeel in de electriciteit. Slaat de pionnenstorm door of worden het uiteindelijk machteloze broeders in het vijandelijke kamp. Ratadam Ratadam Ratadam. De pionnen blijken monsters te zijn en Wim bezwijkt onder de druk.

Commentaar na afloop door de spelers
Igor: “Ik liet de opening voor mijn gevoel glippen maar in het verre middenspel / eindspel ging het erg lekker met mijn pionnenmeerderheid op de koningsvleugel”
Wim: “Ik dacht dat ik wel beter stond, maar misschien heb ik het verkeerd getaxeerd. Vooral zijn meerderheid op de koningsvleugel heb ik misschien niet goed ingeschat.”

Partij 8
Justin Senders – Joop Bakker 1-0
Wit bereikt vrijwel niets, maar Joop probeert van niets iets te maken, waardoor dat niets in iets voor Justin ontwikkelt. Maar dat iets zit wel heel dicht bij niets, waardoor de spelers wederom gaan proberen van niets iets te maken. Justin weet na enig touwtrekken toch een erg gunstig eindspel te bereiken en een klein iets wordt niets anders dan een groots iets en dus een 1.

Commentaar na afloop door de spelers
Justin: “Slechtste opening ooit van mij. Toen ging ik voor complicaties, ik kwam steeds beter te staan en in het eindspel kon ik mijn voordeel uitmelken”.
Joop: “Misschien had ik het toreneindspel in moeten gaan … remise was dan wel iets geweest, nu is het niets.”

Partij 9
Michael Kubbenga – Jonathan Faydi 0-1
Een lekkere scherpe stelling. Een schijnoffer van Jonathan zet de koning van Michael op f2. Maar ook de zwarte koning is niet in veilige haven. Enerzijds dartelen de zwarte stukken om de witte koning, anderzijds heeft de witte dame een oogje op de zwarte koning. Welke monarch houdt stand? (Denk er nu even zelf bombastische muziek bij). Zwart wint een kwaliteit, maar de dreigingen aan beide kanten zijn niet opeens weg. Code Rood vier uur lang. Mede doordat het materiaal langzaam uitgedund wordt, wint zwart door zijn materiele overwicht.

Commentaar na afloop door de spelers
Michael: “Ik kon op enig moment een pion pakken. Deze bleek zeer giftig te zijn. Ik overweeg natuurlijk juridische stappen. Nu overheerst nog vooral dat het een erg leuke partij was”.
Jonathan: “Leuke partij, heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel ingewikkeld voor beide kanten. Echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel ingewikkeld. Had ik al benadrukt dat het heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel ingewikkeld was?”.

Partij 10
Jaap Beetstra – Joris Kuipers 1-0
Een Scandinavier van Joris wordt zeer burgelijk toegemoet getreden door Jaap. Stukken ontwikkelen en loeren op kansjes. Rond zet 30 dient er zich een buitenkans aan op e6 en het commentaar van de spelers doet de rest.

Commentaar na afloop door de spelers
Jaap: “Joris is compleet emotioneel kapot omdat hij Pxe6 toe liet”
Joris: “Ik ben compleet emotioneel kapot omdat ik Pxe6 toe liet”

Partij 11
Marcel Mol – Ornett Stork 0-1
Het zwarte spel was fris en fruitig. Het witte ook. Lang hielden de zwartveldige lopers de wereldmachten in evenwicht. Na enkele complexe fases ontstaat het eindspel van toren tegen loper en pion. Carlsen heeft ons geleerd dat het schaakspel eigenlijk pas begint op zet 40. De toren is aan de actieve kant en weet met techniek en tactiek de pion en loper te verslaan.

Commentaar na afloop door de spelers
Marcel: “Ik heb me helemaal mat laten zetten”.
Ornett: “Er kan nog veel gebeuren in het eindspel! Ik had nog nooit zo’n eindspel gespeeld, daarom dat ik het remise-voorstel toch maar weigerde”.

Partij 12
Beau van der Marck – Gregor Waskowksy 1-0
The battle of the new guys! De opzet van beide was prima. Wit staat prettig maar blaast hij niet te vroeg zijn goede centrum op? In een complex middenspel situatie slaat zwart de verkeerde pion en verdween er opeens een zwart stuk. Dan is het lastig verder schaken. Wit maakt het erg mooi af met de meest geliefde zet in het schaakspel: Paard Pakt f7!

Commentaar na afloop door de spelers
Gregor: “Ik voelde me na de opening niet al te zeker. Ik had weinig ruimte en speel liever met veel ruimte”
Beau: “Volgende week Zwitsers, nu al zin in!”

Partij 13
Chiel Kuiper – Luuk Hoogeveen rem
Over de opening en het middenspel kan ik niet veel melden. Des te interessanter is het eindspel. Luuk heeft ergens onderweg een pion gesnoept, maar de lopers zijn van ongelijke kleur. Veelal is dat remise, maar in dit geval zijn er nog torens op het bord. De opdracht voor Luuk is deze op het bord te houden, alleen dan heeft zwart kansen in een zeer technisch eindspel.

Commentaar na afloop door de spelers
Chiel: “Ik blunderde kort na de opening. Hij kwam gewonnen te staan. Maar ja, ik speelde weer wat beter in het eindspel, dus het werd uiteindelijk remise”
Luuk: “Aan deze magistrale samenvatting heb ik helemaal niets toe voegen. Dus ik houd het hierbij, want waarom zou je je commentaar onnodig lang maken als de vorige spreker het al duidelijk heeft verteld? Opening voor mij, middenspel voor mij, eindspel voor hem. Resultaat terecht remise. Precies, kort houden, daar houd ik van, mensen zitten echt niet te wachten op lange volzinnen, dat geeft irritatie.”

Tot slot nog de uitslagen samengevat in de bekende tabelvorm. Zo’n live verslag blijft zonder de feitelijke partijen wel een beetje zielloos. Maar gelukkig hebben we nu een leden deel met alle ruimte voor prachtige analyses en beschouwingen!!

Uitslagen ronde 2

Bd White Black Results
1 Edwin van Haastert Gerrie Bloothoofd 1 – 0
2 Frans Erwich Robert Straver 0 – 1
3 Raoul van Ketel Henk van der Scheer 1 – 0
4 Erik Oosterom Daan Vernooy 1 – 0
5 Aart van de Peut Arthur Pijpers 0 – 1
6 Rudy van Wessel Ivo Wantola ½ – ½
7 Igor Coene Wim Heemskerk 1 – 0
8 Justin Senders Joop Bakker 1 – 0
9 Michael Kubbenga Jonathan Faydi 0 – 1
10 Jaap Beetstra Joris Kuipers 1 – 0
11 Marcel Mol Ornett Stork 0 – 1
12 Beau van der Marck Gregor Waskowsky 1 – 0
13 Chiel Kuiper Luuk Hoogeveen ½ – ½

6 reacties op “Wat te doen om 20.55 uur?

  1. 0ok genoten van dit verslag en natuurlijk flink balen dat uitgerekend net deze avond het vijfde naar Alphen moest afreizen. Waar we overigens met twee matchpunten vandaan keerden!

  2. Leuk verslag Robert! Het is bijna zo spannend als onze battle van Alphen. Overigens bedacht MaestroRudy gisteravond bij onze terugkeer in het DSC even blind een combinatie in mijn partij van zeker stap 4. Dat ging achteloos: Waar staat de zwarte loper en waar het witte paard? O dan kun je eerst schaak geven, dan met tempo de toren aanvallen en vervolgens het paard pennen dat niet gedekt kan worden. Vandaag even met de computer gecontroleerd en inderdaad…Ik ben diep onder de indruk!

  3. Mooi verslag! Ik zou echter wel graag willen weten wie de andere 3 LSG’ers zijn die zich hebben gemeld voor de procedure voor het presidentschap van de Verenigde Staten, zodat ik me vast kan voorbereiden op mijn politieke campagne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*