Wat een krankzinnige ronde! – Verslag en partijen van ronde 1

Het PK 2014 begon volkomen hilarisch. Een niet nader te noemen persoon, hij is 4 meter lang (2 meter lichaam en 2 meter haar) had per abuis een euro teveel betaald. Het bleek de opmaak voor een avond vol verwarrend en verrassend schaak. In beide groepen, want het aantal verrassingen is niet op 1 duizendpoot te tellen.

In toernooien hebben de uitslagen van ronde 1 een wat binair karakter. Eén, nul, één, nul, één, nul, etcetera. De eerste ronde wordt immers ingedeeld op rating en dan verwacht je nou eenmaal dat de meeste uitslagen in het voordeel zijn van de ratingsterkste. Welnu, van de 24 gespeelde partijen in beide groepen gold dat voor 12 partijen niet! Met name in de B-groep, met 7 uit 12 verrassingen, werd flink huisgehouden door de ‘underdog’.

Een tweede aspect was dat veel partijen ronduit spectaculair waren. Helaas zijn niet alle notaties compleet, want door het tijdstempo worden vaak nog 10 tot 66 zetten gedaan nadat gestopt is met noteren. De wijze commissie die de elke ronde de spektakelprijs gaat toekennen moet overuren gaan maken: wordt het Van Briemen die voor grootste verrassing zorgde met zijn Pd4!!?!? tegen Pijpers? Of Van Wissen die de zwarte monarch van Sikkel continu opjaagt? Of Kubbenga voor zijn mooie Lxg7 en koele jacht op Heemskerks koning? Of Schaeffner die met sterke lopers, een kwaliteitsoffer en een fraaie promotie-combinatie Coene verslaat? Of Uittenbogaard die Noordijk op remise houdt door goed ruimtelijk spel? Of Van Osch die knap met actieve stukken een pion naar de overzijde weet te brengen tegen Schenkelaars senior? Of kiezen we voor Schenkelaars junior die koeltjes een voor een de pionnen van Brandt opbrandt? Te zijner tijd kunt u deze en de andere partijen naspelen. Zeker doen!

Een derde aspect was dat ik aan de ‘topborden’ 2 punten telde om 12 uur ’s nachts waar een tijdje eerder een half punt aannemelijk leek. Roorda zou niet al te veel moeite moeten hebben met het op remise houden van Wantola in een toreneindspel met elk 2 pionnen maar verslikte zich in een geniepig zetje, het handelskenmerk van Wantola die het altijd blijft proberen. Van Ketel stond ruimtelijk en optisch goed, verloor toch ergens de grip en kwam verloren te staan. Maar ook Van Ketel moet je meerdere keren voorbij voordat je kunt scoren en Senders was even vergeten dat de klok tikt en tikt en tikt. In gewonnen stand ging hij door zijn vlag.

Hoogeveen hield De Weert, een ‘dark horse’ voor groep B, in bedwang. Na het tekenen van de vrede klonk er:

“We hebben vast ergens iets gemist.”

Ik heb de partij nagespeeld en zowel Houdini, als Fritz als Carlsen hebben inmiddels verklaard dat jullie partij perfect was.

Ik hoop dat deze ronde een opmaat is voor een knotsgek toernooi! Tot slot: onderaan kunt u zelf reacties toevoegen. Wil je wat kwijt over je eigen partij, andermans partij of de zin van het leven tijdens het PK 2014, schroom dan niet en reageer!

De stand staat op de overzichtspagina van het PK.

De partijen van de A-groep:

 

De partijen van de B-groep:

U kunt de partijen ook downloaden.

 

Uitslagen

Groep A:

Bd White Black Results
1 Pijpers, A. Briemen, van W. 0 – 1
2 Roorda, T. Wantola, I. 0 – 1
3 Ketel, van R. Senders, J. 1 – 0
4 Kubbenga, M. Heemskerk, W. 1 – 0
5 Wissen, van M. Sikkel, D. 1 – 0
6 Schaeffner, J. Coene, I. 1 – 0
7 Zon, van der S. Peut, van der A. ½ – ½
8 Scherpenisse, K. Straver, R. 0 – 1
9 Bloothoofd, G. Hellenberg, J. 1 – 0
10 Aalders, P. Hof,van ’t E. 1 – 0
11 Termeulen, A. Zwinkels, W. 1 – 0
12 Belle, A. Oosterom, E. 0 – 1

 

Groep B:

Bd White Black Results
1 Wulp, van der G. Bakker, J. 0 – 1
2 Wagemans, E. Kuipers, J. 1 – 0
3 Uittenbogaard, R. Noordijk, E. ½ – ½
4 Stins, J. Biggelaar, van den D. 1 – 0
5 Molsbergen, C. Binnendijk, D. ½ – ½
6 Maat, van der N. Warmenhoven, P. 1 – 0
7 Schenkelaars, R. Brandt, J. 1 – 0
8 Bosse, van den B. Kettenis, J. ½ – ½
9 Osch, van L. Schenkelaars, V. 1 – 0
10 Weert, de C. Hoogeveen, L. ½ – ½
11 Kuiper, C. Telkamp, H. ½ – ½
12 Ruyter, de W. Bingen, S. 1 – 0

2 reacties op “Wat een krankzinnige ronde! – Verslag en partijen van ronde 1

  1. Mooi commentaar na de 44e zet van zwart bij de partij Roorda-Wantola in de game viewer. Er wordt aangegeven dat de stelling remise is met de pion op f5 en wat is de volgende zet van Ivo? Juist 🙂 Na 45..f5? is het niet meer gewonnen voor zwart.
    Makkelijk achteraf praten natuurlijk, in een praktische partij is het niet makkelijk. Het is echter wel handig – voor de verdedigende partij – om te onthouden dat de toren achter de vrijpionnen hoort. Dan is 46.Tg8 ipv 46.Ke2? weer niet zo moeilijk te vinden.

  2. Het ware beter om in het commentaar het woord ‘simpel’ te vervangen door ‘rechttoe rechtaan’. Met wat meer slaapuren zou ik dat ook zo geformuleerd hebben. Zulke eindspelen zijn inderdaad alles behalve simpel, zeker in permanente tijdnood.

    Het plan is overigens afkomstig uit de tablebase (http://www.k4it.de/index.php?topic=egtb&lang=en).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*