Vorentscheidung?

Een historisch moment. Voor het eerst is de competitie van de Leidse Schaakbond open gesteld voor alle spelers van elk niveau. Vanaf dit jaar kan iedereen zowel in de KNSB op zaterdag als in de LeiSB op een door-de-weekse avond in teamwedstrijden spelen. Hierdoor waren er opeens 2 sterke LSG teams in de Hoofdklasse terug te vinden die het in de eerste ronde meteen tegen elkaar op mochten nemen.

Bij het indelen van de teams heeft de wedstrijdcommissie geprobeerd om het wel een beetje leuk te houden. Theoretisch gezien zouden we met LSG 1 in de Leidse Schaakbond kunnen gaan spelen, maar dat zou voor niemand heel leuk zijn. Om het voor zowel LSG als de andere clubs interessant te houden, hebben we geprobeerd om 2 gelijkwaardige teams in te schrijven die ook niet extreem sterk zouden zijn. Toeval wil dat de gemiddelde ratings van de basisopstellingen exact aan elkaar gelijk waren; 2079.

We werden verwelkomd door de teamleider van LSG B en er werd ons zelfs heel officieel een consumptie aangeboden omdat het voor ons immers een uitwedstrijd was. LSG B was helemaal compleet en wij hadden Bart van den Bosse bereid gevonden om in te vallen voor Timo Yeh die in Haarlem een toernooi aan het spelen is. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden en dat bleek wel toen om 23.00 uur pas 1 partij klaar was. Beide teamleiders troffen elkaar aan bord 3 en ik wist Robert in een Catalaan te lokken waar hij vrijwel geen ervaring mee had. In een onschuldige variant maakte hij een foutje en verloor vrijwel geforceerd een pion. In het verre eindspel wist ik dit kleinood – ondanks mijn meestal matige techniek – toch te verzilveren. (0-1)

Daan Binnendijk tikte de gelijkmaken binnen. In een London trof hij met wit een goed voorbereide Quinten Salomons aan, maar ook Daan kent zijn zaakjes goed. Hij volgde een aanbeveling van Simon Williams waarna er een interessante stelling op het bord kwam. Vooraf gaf Quinten aan dat hij Daan in ieder geval niet wilde laten aanvallen. Dat lukte niet helemaal, want toen ik een rondje langs de borden maakte, zag ik wit net de winnende combinatie uitvoeren. (1-1)

Niet lang daarna kwam LSG B op voorsprong doordat Jan Hellenberg sluw afwikkelde naar een gewonnen pionneneindspel tegen Ernst Gevers. Ernst had met zwart na de Engelse opening van Jan geen enkel probleem en leek met goed spel het initiatief in handen te nemen. Een paar onnauwkeurigheden deden de partij echter kantelen waarna zwart een moeilijk eindspel moest verdedigen. Daarin blunderde Ernst door de gepointeerde afwikkeling van Jan toe te laten. (2-1)

De stand werd weer in evenwicht gebracht door Manfred Kindt die een mooie overwinning boekte op Marcel Mol. Ik heb de partij hieronder van commentaar voorzien.

Lange tijd leek het dat LSG A de wedstrijd vrij makkelijk zou gaan winnen, maar de nederlaag van Ernst was de eerste van de vele tegenvallers. Invaller Bart speelde met wit een vrij bizar systeem in de ruilvariant van het Slavisch wat hij speciaal voor deze gelegenheid had voorbereid. Henk van der Scheer leek er goed uit te komen, maar wat dubieuze zetten leken wit toch een riante stelling te bezorgen. Bart zag echter geen winst, vermeed nog een remise door eeuwig schaak en liet zich uiteindelijk mat zetten. (3-2)

Een zeer cruciaal duel was dat aan bord 1 waar twee spelers uit LSG 1 elkaar troffen. Arthur was goed voorbereid en pakte de zaken energiek aan. Met de engine erbij is het natuurlijk makkelijk praten, maar tijdens de partij had ik al het gevoel dat wit ergens gewonnen moet hebben gestaan en dat blijkt meer dan eens te zijn geweest… Kijk en huiver.

Door de nederlaag van Arthur was de wedstrijd al min of meer beslist. Aan bord 2 speelde Eelco Kuipers met zwart tegen onze voorzitter. Een zeer onduidelijke partij werd vrij abrupt beeindigd toen Eelco in wederzijdse tijdnood een enorme bok schoot en direct op kon geven.
Folkert was nog als laatste bezig en had al eerder de opdracht gekregen om op winst te spelen. Hij kwam heel ver en na een rustige Slavische opening kreeg hij mooi positioneel voordeel. Toen Jan Tolenaar met zwart te naarstig op zoek ging naar tegenspel leek het witte punt een kwestie van tijd. Helaas lukt het Folkert niet om zijn – ongetwijfeld gewonnen – stelling te winnen en moest hij na een lange strijd tevreden zijn met een halfje.

Uiteindelijk een afgetekende 5½-2½ nederlaag waarmee LSG B alvast een voorschot neemt op de titel. Voorlopig moeten we ons dan maar gaan richten op de tweede plaats en wellicht kunnen we LSG B nog een handje helpen door wat concurrenten te verslaan.

# LSG B Rating LSG A Rating Uitslag
1 M.J. van der Werf 2374 A. Pijpers 2483 = 1-0
2 R.A. van Ketel 2231 E.F. Kuipers 2322 = 1-0
3 R. Straver 2131 E.P.C. van Haastert 2438 = 0-1
4 J.A. Hellenberg 2050 E. Gevers 1995 = 1-0
5 J.A. Tolenaar 2048 F.J. Geertsma 1939 = ½-½
6 M.W. Mol 2009 M.R.J. Kindt 1976 = 0-1
7 H. van der Scheer 1910 B. van den Bosse 1843 = 1-0
8 D.C.W. Binnendijk 1876 Q.R. Salomons 1741 = 1-0
2079 2092 5½-2½

2 reacties op “Vorentscheidung?

  1. Kijk aan, ook binnen 24 uur een tweede zeer fraai verslag van dezelfde wedstrijd van de sportieve verliezers! Fraaie analyses, Edwin! De regionale competitie leeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*