Voorschoten uit, altijd lastig!

Vorig seizoen werd LSG in de KNSB-beker uitgeschakeld door Voorschoten. En wat was dit jaar de eerste wedstrijd voor LSG? Juist. Voorschoten – LSG. Met Arthur, Mark, Jan-Willem en Edwin verwacht je in elk geval een zege.

Dat is het ook geworden. Maar de teamcaptain, die afgelopen dinsdag al 100 jaar ouder was geworden, is nu volgens insiders volledig doorgedraaid. Zijn laatste woorden in het bijzijn van de voorzitter waren:

“Ik ga naar het casino en zet in één keer alles in”

Volgens Arthur bestaat geluk in het schaken niet. En daar ben ik het mee eens. Je kan onverdiend winnen, maar dan is het toch nog altijd de tegenstander die het zich zelf heeft aangedaan. Hij of zij heeft bijvoorbeeld te veel tijd verbruikt, verliest op tijd of maakt onder tijdsdruk een grote fout. Maar als je als captain twee keer in een week een team dat je begeleid in een tumultueze slotfase nog onverwacht tot winst ziet komen heb je als captain toch het gevoel heel gelukkig te zijn. Want laten we eerlijk zijn veel heb je tijdens de wedstrijd in die rol ook niet in te brengen. En ja, het gevoel veel geluk te hebben wekt bij sommige mensen goklust op. Kortom doorgedraaid ben ik nog niet. Wel weer kaler, grijzer kan niet meer.

Vorig seizoen dus uitgeschakeld door Voorschoten, tijd om wat recht te zetten, en er werd dus geen enkel risico genomen met de opstelling. Met Arthur, Mark, Jan-Willem en Edwin hadden we drie titelhouders meer achter het bord en gemiddeld een ELO-surplus van 150 tot 200 punten. Risico mijdend gedrag volgens sommigen. Maar in een bekerwedstrijd speel je slechts op vier borden en dan kan elke fout er één te veel zijn. Dat maakt bekerwedstrijden daarom ook leuk, spannend, voor het publiek aantrekkelijk.
Dat publiek (zowel LSG als Voorschoten supporters) was in de slotfase volop aanwezig. Ernst Gevers voorspelde nog voor het laatste uur in ging “dit wordt weer ouderwetse billenknijper” en dat werd het ook.
Edwin was zoals te doen gebruikelijk als eerste klaar. Maar dat was wel na ruw weg drie en een half uur spelen. Zoals hij zelf bij onderstaand fragment al aangeeft kwam hij moeizaam uit de opening en maakte Midas Ratsma het hem in de slotfase gelukkig wat makkelijker.

Alvast een kleine toevoeging aan het verslag in de vorm van een fragment uit mijn partij (Edwin).

De voorsprong werd kort daarna geconsolideerd door Jan-Willem. Na een vermoeiende week had hij even overwogen om te vragen of Rudy niet voor hem kon invallen. Achteraf had hij er spijt van dat hij dit niet gedaan heeft. Het berekenen van varianten ging tegen Peter Wilschut uiterst moeizaam en creativiteit was niet spontaan op te roepen. In het begin van een toreneindspel met voor beide spelers geïsoleerde pionnen is hij vrijwel zeker goed weggekomen. Bij het overeenkomen van remise was Jan-Willem het die wellicht een fractie beter stond. Maar met nog slechts 30 seconden op de klok en een increment van slechts 5 seconden per zet durfde hij niet alles op alles te zetten. Omdat Mark al heel lang eigenlijk niet meer kon verliezen was daarmee een beslissende snelschaakmatch min of meer veilig gesteld, maar gezien de forse materiaal achterstand bij Arthur leek er ook niet veel meer in te zitten.
Mark had al vroeg een stuk gewonnen en bijna iedereen dacht dat hij soepel ging winnen. Elwin van der Auweraert bleef echter gedegen en cratief verdedigen en wist uiteindelijk een eindspel Koning tegen Koning plus twee paarden te bereiken: remise.
De beslissing moest dus vallen bij Arthur tegen Vincent Blom. In een stand met drie verbonden pionnen achterstand (voor beide spelers 2 torens en een paard en 4 tegen 1 pion) was het geen eenvoudige opdracht minimaal een half punt te scoren, maar met wat hulp van de tegenstander lukte dat wel. Sterker nog, bijna had Arthur nog gewonnen in een Koning plus Toren tegen Koning plus Paard eindspel.
Een zwaar bevochten 2,5 -1,5 winst voor LSG.

2 reacties op “Voorschoten uit, altijd lastig!

  1. Gefeliciteerd mannen, en captain 🙂
    Ik overwoog nog even om te komen, maar had al het idee dat ik dan tot middernacht zou moeten blijven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*