Voorlopig geen promotie voor Promotie

De tweede ronde van de KNSB competitie was voor LSG 3 direct een kraker. Normaal gesproken zou de strijd om het kampioenschap tussen drie teams moeten gaan waarvan er twee afgelopen zaterdag tegen elkaar in actie kwamen in het DSC. Onze captain had een uitgebreide analyse gemaakt van mogelijke opstellingen bij de tegenpartij. Normaal gesproken heeft hij er dan gemiddeld twee goed. Deze keer was het op zes borden raak. Niet dat we daar ook maar iets aan hadden maar wel een leuk feitje.

Net als in de eerste ronde was Patriek als eerste klaar. Tegen een aanstormend talent is het altijd oppassen, zeker als het tactisch wordt. Gelukkig kwam er een variant op het bord die Patriek 16 jaar eerder ook al eens op het bord had (wellicht voor de geboorte van zijn tegenstander, maar verder voelen we ons niet oud) en dus bekeken. Op zet 20 was de stelling nog in balans maar de tijdsvoorsprong van meer dan een uur in een nog steeds scherpe stelling maakte het lastig om alle valletjes te omzeilen voor zijn tegenstander, 1-0.

Deze voorsprong werd gekoesterd en was het signaal voor onze captain om remise orders uit te delen. Te beginnen aan zichzelf. Quirinius was al op zet 4 verrast door de zet h6, wat hem niet geweldig leek. Hij besloot er een serie beste zetten uit te gooien om er vervolgens achter te komen dat zijn tegenstander dat ook aan het doen was en de stelling derhalve in balans bleef. Geen voordeel en daarom besloten tot remise. Het gerucht gaat dat de partij nog wel “under investigation” is aangezien het aantal centipawn losses te laag was voor de Derde Klasse… Wordt vervolgd.

Reinier speelt graag tegen sterke tegenstanders. Ik schrijf bewust niet sterkere want het feit dat zijn rating (tijdelijk) meer dan 200 punten lager is dan zijn tegenstander maakt hem niet de mindere speler. Sterker nog, in het steekspel der profylaxe leek hij aan de winnende hand te zijn (op het gebied van profylaxe, niet in de partij zelf). Op verzoek van de captain werd echter tot de ultieme profylaxe besloten, een halfje.
Eric kreeg met zwart in de opening het verzoek van zijn tegenstander om een loopgravenoorlog te voeren. Na e4, Pc3 en g3 als eerste drie wit zetten weet je dat het een lange middag kan gaan worden. Niets was echter minder waar. Zijn tegenstander wist precies wat hij aan het doen was en toen de stelling openbrak was er geen houden meer aan. Soms heeft je tegenstander gewoon een goede dag, zo bleek ook uit de analyse.

Met de tussenstand 2-2 liep de spanning verder op. Echter niet voor onze captain. Zijn vertrouwen in een goede afloop bij zowel Ernst als Linda dwongen hem om ons topbord remise te laten nemen. Eelco had zelf net zin om er eens goed voor te gaan zitten en te beginnen met melken toen de stalorders binnen kwamen. Enigszins teleurgesteld maar natuurlijk altijd het teambelang voorop stellende besloot ook hij tot remise.
Ondertussen had Robert het lastig in een ingewikkeld zware stukken middenspel met nog veel pionnen op het bord. Toen beide spelers onder de vijf minuten kwamen met nog heel wat zetten tot de 40ste kon het tactisch steekspel beginnen. Robert had duidelijk verder gekeken dan zijn tegenstander die na 36.Txd5 een pion dacht te winnen maar er daarna via h5 en Dh6 uitgecombineerd werd. Mooi meegenomen en met twee veelbelovende stellingen zag het erg goed uit.

Wie nu de grootste held van de dag was valt over te twisten. Ernst beleefde een roller coaster en Linda zat om 18:30 nog steeds te zwoegen. Feit is dat deze twee spelers twee volle matchpunten wisten binnen te slepen onder de grootst mogelijke druk.

Ernst had de eerste 25 zetten zijn tegenstander Karpoviaans overspeeld. Niet alleen een pluspion, een betere structuur en actievere stukken maar ook tactische mogelijkheden om het af te maken. Ik denk dat dit het moment is om het boetekleed aan te trekken. Het publiek schreeuwde bijna letterlijk om Db4 (dacht er in ieder geval hard aan) met een dubbele aanval, terwijl sterkere spelers als Eelco al zagen dat Pd5 niet alleen sterker was maar ook niet verliezend. Als meerdere teamgenoten keihard aan een zet aan het denken zijn kan het niet anders dat zo’n zet ergens in je hoofd gaat zitten en dat je m dan ook nog uitvoert terwijl je dat misschien helemaal niet wilde. Na Dc3 stond Ernst plots verloren. Gelukkig kwam de bikkel in hem wel naar boven en begon hij het zijn tegenstander dusdanig lastig te maken dat hij uiteindelijk in remise berustte. Eerste matchpunt binnen en Linda nog bezig.

Linda had de hele partij overwegend voordeel dat zich uitbetaalde in een bonus vrijpion op de zevende rij in een eindspel met Loper tegen Paard. Het promotieveld was echter wit terwijl haar loper alleen over de zwarte velden mocht. Dit maakte het lastig om te winnen maar met engelengeduld begon zij aan het spel der zugzwang. Terwijl naast haar Ernst zijn roller coaster aan het beleven was, was de enige vraag bij Linda; komt ze erdoorheen? Na alle tijd verbruikt te hebben berekende ze de winnende doorbraak waarbij beiden tegelijk zouden promoveren maar Linda een pion extra had en aan zet was. Echter de laatste koningszet voor de pionnenrace had ze net verkeerd ingeschat (na meer dan vijf uur spelen) waardoor ze toch in remise moest berusten. Jammer, maar twee matchpunten binnen!

Het mooie van deze overwinning is dat we nu in ieder de geval kans hebben dit seizoen om lang mee te doen om het kampioenschap. (Dat is voorzichtig genoeg verwoord toch?)

Breaking News: De partij van Quirinius is niet meer under investigation, no further action required. Naar het zich laat aanzien was er toch een onnauwkeurigheid, weliswaar bewust om een aanval uit te lokken. Niet ernstig genoeg om te verliezen maar net voldoende om het onderzoek te doen staken.

Patriek Tromp

1 reactie op “Voorlopig geen promotie voor Promotie

  1. Leuk verslag! Met enige kanttekening. Doordat Ernst een paar minuten te vroeg remise maakte, ontspande ik iets te snel in het eindspel. Dat een remise voldoende was voor de overwinning, maakte dat ik in mijn 2e chronische tijdnood voor de remise variant koos (verbaast door Pxd6. Dat pionneneindspel is toch verloren voor zwart?!) . Had de druk op de ketel blijven staan, dan had ik wellicht nog 30 sec nagedacht en de winnende koningszet Kf6 (de enige logische winnende zet) gevonden (dank Robert) en het hele punt binnengeharkt. Q agendapunt volgende vergadering: “minder (indoctrinatie) is soms beter (persoonlijke resultaat)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*