Vladimir Kramnik, HorribleTomato en 2100-genieen

Stel, jij hebt hier zwart. Zie jij de zet waarmee je in het voordeel komt? Nee? Ik wel. Toen deze stelling op het bord verscheen, moest ik de YouTube-video even stilzetten. Maar uiteindelijk… zag ik hem.

Geen wonder natuurlijk, want ik ben een schaakgenie.

Nee, ho, dat zeg ik niet, hè. Dat staat gewoon keihard zwart op wit op het internet. Om precies te zijn: op de site van chess.com. Een van de bezoekers vroeg zich af hoe je diverse ratings moest interpreteren en die vraag werd opgepikt door ene HorribleTomato. Die kwam vervolgens met deze analyse:

2100? Daar zit ik nog steeds boven! Een schaakgenie dus. En voordat mijn vrienden nu met 150 partijfragmenten komen aanzetten waaruit het volstrekte tegendeel blijkt – die maken mijn zaak alleen maar sterker. Zelfs de grootste geesten uit de geschiedenis gingen wel eens in de fout. Beweerde Aristoteles niet dat grote stenen sneller vallen dan kleine? Bleef Einstein niet volhouden dat het heelal statisch was? Ja, zelfs een stabiel genie als Donald Trump schijnt wel eens een korte putt te missen.

Nog niet overtuigd? Dan gaan we terug naar deze stelling.

Hij kwam op het bord tijdens een van de Titled Tuesday toernooien, in een partij van Vladimir Kramnik. Hij speelde tegen een 14-jarig talent, Tykhon Cherniaiev, en hier zien we het kritieke moment. Zwart haalde uit met 1…d4! Hoe wit ook slaat, hij komt in het nadeel. Na 2.cxd4, Pd5 of 2. Dxd4, Pe2+ is het gelijk afgelopen, maar ook na 2. Nxd4, Ph3+ stond zwart duidelijk beter. Uiteindelijk ging Kramnik in een slechte stelling door zijn vlag.

Ze worden steeds beter, die veertienjarigen – maar Kramnik zag dat anders. Hij besloot zijn tegenstander te blokkeren en rapporteerde hem wegens cheaten. Want, zo zei hij, de zet 1…, d4 was een duidelijke aanwijzing. Hijzelf zou hem nooit hebben gevonden, waarschijnlijk ook niet in een gewone partij.

Bewijs
Toegegeven, dat blokkeren en rapporteren zit langzamerhand in Vladimirs spiergeheugen. Schaken tegen hem lijkt op spelen in het casino: doe je het goed, dan word je verwijderd. Maar dat is niet waar het hier om gaat. Want nogmaals: ik heb de juiste zet ook gevonden, alleen met een kop koffie. Geniaal toch? Dat moet ook de grootste cynici over de streep trekken. Zelfs als je je niet wilt openstellen voor de bewijsvoering van HorribleTomato – tegen een levende legende als Kramnik kun je eenvoudig niet op.

Een schaakgenie dus. Ik neem aan dat het bestuur nu een speciale meet and greet voorbereidt waarin een selecte groep LSG-leden tegen een forse bijbetaling een half uur met mij kan praten over mij. Ik heb al een emotionele speech voorbereid waarin ik iedereen bedank die in me is blijven geloven. HorribleTomato staat uiteraard hoog op het lijstje.

Ik hoop alleen dat mensen dan niet gaan roepen dat ze 1…d4 óók hadden gezien.

PS: voor wie benieuwd is naar de hele partij, hier komt een niet helemaal waardevrij verslag:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*