Vijf

LSG Intellimagic heeft in de eerste ronde tegen HMC Den Bosch vijf bordpunten en daarmee één matchpunt bij elkaar weten te sprokkelen. Acht remises, een overwinning en een nederlaag brachten de eindstand op het bord.

Omdat Folkert in het buitenland bivakkeert tot en met ronde 2 mocht ik mijn taak als teamleider nog even voortzetten. Dat gebeurde op dezelfde plek waar we vorig seizoen geëindigd waren bij de gezamenlijke slotronde. Destijds was Michiel als allerlaatste in de zaal bezig en moest hij zijn koning omleggen wat een 5 1/2 – 4 1/2 nederlaag betekende. Toen er nog twee partijen over waren dreigde eenzelfde scenario zich nu ook weer te voltrekken…maar laat ik niet op de zaak vooruit lopen.

De opstellingen van beide partijen lieten mooie duels op papier zien als Pijpers-Swinkels en Bok-Nikolic. Het vuurwerk bleef hier en ook op de meeste andere borden echter achterwege en al snel werd duidelijk dat overwinningen schaars en dus zeer belangrijk zouden worden voor de matchuitslag.

Benjamin Bok vermeed de allerscherpste aanpak van het Frans van Predrag en bood na 20 zetten in gelijke stelling remise aan. Arthur was later klaar maar daar waren slechts 14 zetten gedaan inclusief de zetherhaling die beide partijen niet uit de weg gingen. Rudy had inmiddels 13 zetten gedaan en was al in zijn laatste 20 minuten. Ik had hem maar even twee bij de plaatselijke Jumbo aangeschafte krentenbolletjes voor de aankomende tijdnoodfase toegestopt en vond het al een beetje vreemd dat tegenstander Mischa Senders lang nadacht over een simpel terugslaan. Zou er dan een verborgen finesse in de stelling zitten? Ik keek nog eens goed en zag vervolgens dat Senders niet terugsloeg maar zijn hand uitstak. Blijkbaar had Rudy ook remise aangeboden en was mijn investering in de innerlijke mens te laat gekomen.

Jan-Willem bereikte geen voordeel tegen Twan Burg en moest zelfs met wit nauwkeurig spelen om nadeel te vermijden. In symmetrische stelling na 22 zetten ook hier remise. Jan bereikte in het aangenomen damegambiet ook weinig en stond minder. Remise na 18 zetten, zie zijn eigen analyse.

Quote van de dag kwam van Martin tijdens het prima 5-gangen dinner in restaurant La Garde in Boxtel: “Ik keek even om me heen nadat ik mijn vijfde zet had uitgevoerd en toen waren er al vijf remises!”. Martin dacht inderdaad lang na, maar daar was ook alle reden toe. Tegenstander Broekmeulen offerde er vrolijk op los en niemand wist hoe het stond en in welke uitslag dit zou eindigen, waarschijnlijk inclusief de spelers zelf. Het spel en de evaluatie golfden ook op en neer bij Michiel en Eelke. Edwin was uitstekend bezig tegen Dambacher met goede winstkansen en Mark kreeg pardoes een kwaliteit toegeworpen door Schoorl. Gunstige ontwikkelingen dus en een kleine overwinning leek in de maak!

20150926_195912

Mark tikte het gewonnen eindspel met soepele techniek uit (zie partij hieronder met analyse Mark zelf). Helaas kwamen er daarna wat kinkjes in onze kabel. Edwin dacht een afwikkeling naar een winnend dame-eindspel te hebben maar had een venijnig zetje van Dambacher overzien. Toen die na de veertigste ook nog een knappe verdedigingszet vond was het resterende dame-eindspel met dubbelpion meer helaas niet te winnen. Grote klasse ook van Dambacher met weinig tijd op de klok.

Ook bij de drie resterende partijen geen gunstige ontwikkelingen. Michiel werd teruggedrukt, Eelke leek weggecombineerd te worden en Martin moest zijn dame offeren, weliswaar tegen toren en twee stukken maar direct ging er nog een stuk verloren. Het scenario van Michiel als allerlaatste bezig in verloren stelling kwam wel erg dichtbij. Kleine overwinning voor HMC?

Nee! Michiel rechtte zijn rug en sleepte een remise uit het vuur. Tegenstander Bosch zal zich nog even achter de oren hebben gekrabt. Torens horen immers achter de vrijpion en met Ta5 in plaats van Tb4 was de uitslag waarschijnlijk 0-1 geworden. Capriolen waren er ook bij Eelke en tegenstander Mollema. Eelke stond verloren maar miste na een suboptimale voortzetting van zijn tegenstander een opgelegde winst en nog wat andere kansen. Ook de slotstelling biedt nog wel enig perspectief na Kh6 en dameruil in plaats van zetherhaling, al analyseerden de spelers dit na de partij naar remise.

Inmiddels stond de vijf voor ons op het scorebord in het vijfde uur en dat betekende in ieder geval een matchpunt. Martin mocht dit in de laatste partij van de middag proberen te verdubbelen. Hij was aardig op weg en leek een mooie vesting met toren en loper gebouwd te hebben toen hij een schaakje overzag met loperverlies tot gevolg. Jan heeft deze spectaculaire pot uitgebreid geanalyseerd.

Vijf-vijf, matchpuntje nota bene tegen een tegenstander waarvan we vorig jaar verloren, een punt meer al dan de start van vorig jaar, aantal mooie dingen op het bord, door sommigen pure vechtlust getoond…maar ook slordigheidjes waarvan ik hoop dat ze volgende ronde tegen Pathena Rotterdam uit het spel verdwenen zijn. Vijf is een mooi getal, vooral als er een halfje achter staat!

Wim Zwinkels met analyses van Mark van der Werf en Jan Sprenger

HMC Calder 2401 LSG IntelliMagic 2421 5 5
1. Robin Swinkels 2482 Arthur Pijpers 2444 ½ ½
2. Benjamin Bok 2586 Predrag Nikolic 2606 ½ ½
3. Twan Burg 2509 Jan-Willem de Jong 2453 ½ ½
4. Martijn Dambacher 2490 Edwin van Haastert 2429 ½ ½
5. Jasper Broekmeulen 2386 Martin Roobol 2297 1 0
6. Niels Ondersteijn 2415 Jan Sprenger 2510 ½ ½
7. Jeroen Bosch 2377 Michiel Bosman 2317 ½ ½
8. Rob Schoorl 2292 Mark van der Werf 2415 0 1
9. Mischa Senders 2289 Rudy van Wessel 2398 ½ ½
10. Thomas Mollema 2182 Eelke Wiersma 2343 ½ ½

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*