Zes oplossingen uit Zwitsers Ronde 1
Voor wie inmiddels aan zijn laatste nagel bezig is omdat de spanning te groot is geworden, kan zijn pink sparen. Hier volgen de oplossingen bij de fragmenten.
Fragment 1 kwam uit dé verrassing in de B-groep, waarin Hordijk de ratingfavoriet omkegelt. De winnende zet was natuurlijk Pxd6! Als zwart de toren pakt dan gaat het helemaal mis met hem. Met de combi komt wit een tweede pion voor en wint niet veel later de partij.
Het tweede fragment was uit de partij Korving – Hoogeveen. De vraag was: welke kleur moet de dames erop houden. Het goede antwoord: Zwart! De reden: zwart is kleur met aanval. Bij een aanval is een dame handig. Wit is de kleur die moet verdedigen. Bij een verdediging kan een dame onhandig zijn.
De computer geeft ook duidelijk aan dat zwart de dames erop moet houden. Toch speelt ook speelstijl en persoonlijke voorkeur een rol. Tegen een aanvallende speler kan het nuttig zijn de dames te ruilen, ook al is het niet de ‘optimale’ zet. Maar in dit fragment moet zwart toch echt de dames erop houden. Beide spelers krijgen overigens hetzelfde standje, want wit verzuimt te ruilen en speelde zijn dame van f2 naar d2 …
Het derde fragment kwam uit de partij Uittenbogaard – Geertsma. De vraag was: “Met wit is aan zet, welke kleur zou u dan willen hebben? Of maakt het allemaal niet uit en is het remise?”. Het goede antwoord luidt: wit staat (zo goed als) gewonnen. De combinatie is echter een pittige en wij vergeven het de spelers dat ze nog niet het niveau van Komodo halen. Kwestie van tijd natuurlijk, want ze zijn nog jong.
Het vierde fragment kwam uit de partij Pijpers – Van de Marel. De vraag was: “Kon zwartde partij nog rekken?” Ja, dat kon hij. Met de zet 20. … Txf4! Niet dat wit dan opeens niet goed staat, sterker, mogelijk wint wit nog steeds, maar het had zomaar kunnen zijn dat na 20. … Txf4 de 60ste zet gehaald zou zijn.
Het vijfde fragment kwam uit de partij der nieuwkomers Peper en Davelaar. Was het na zwarts laatste zet 29. … Lc8 een wijs besluit om de vrede te tekenen? Jazeker voor wit. Maar zwart miste een fraaie winstweg op zet 29. Overigens niet iets om je zorgen over te maken. De allergrootsten der Aarde is het wel eens overkomen dat zelfs opgaven in gewonnen stelling.
Het laatste fragment kwam uit mijn eigen partij. De vraag was: “Met welke 15de zet houdt wit leven in de stelling?”. Het antwoord: met de vrij aparte zet 15. b3!
leuke serie stellingen!
Zeg, die eerste vind ik helemaal niet zo makkelijk. Is het soms het winnen van een pionnetje?
Olivier, er staat dan ook dat “de meesten” het wel op kunnen lossen 😉
Tip 1: De loper op g2 is van belang in deze combinatie als verborgen kracht.
Tip 2: Het enige witte beest op het bord bemoeit zich er ook mee.