Verzwakt LSG 5 verliest van VAS 5

Van tevoren had ik gehoopt op een punt maar Juri, Marco en Vincent waren verhinderd waardoor we verzwakt aan de wedstrijd begonnen. Al snel bleek dat we op 7 van de 8 borden al dan niet expres een pion achter stonden waardoor mijn hoop op dat ene punt snel vervlogen was.
De tegenstanders hebben er wel voor moeten werken -veel partijen waren pas na de tijdscontrole geëindigd- maar uiteindelijk verloren we met 5½-2½. Geen ramp want we staan nog steeds vierde.
Rest nog om Paul, Onur en Colin hartelijk te bedanken voor het invallen!

De borddetails

Bord1 (Ivo)
Bij Ivo ging de partij wat op en neer en remise leek een normale uitslag tot hij in een trucje stapte waarna hij op kon geven.
Bord2 (Luuk)
Thematisch is in deze stelling om een keer het centrum te openen met d4 en dat deed ik hier maar dat was te vroeg. Ik had beter mijn stelling nog wat kunnen verbeteren met 11. Pb5 of 11. h3. Na 11… cxd4 wilde ik in eerste instantie met de c-pion terugslaan maar zag dat er dan een paard op b4 zou gaan komen. Vandaar dat ik 12. Pxd4 deed waarop mijn tegenstander sterk 12… Db6 speelde. Hierna ging het steeds verder bergafwaarts wat uiteindelijk een pion kostte en later de partij.
Bord3 (Steven)
Steven offerde in de opening een pion voor activiteit maar na een vroege dame-uitval van zijn kant werd die activiteit aardig teniet gedaan en stond hij eigenlijk een pion achter met matige stelling. Mijn computer geeft daar later ergens +4 voor wit. Steven rechtte echter zijn rug en toen zijn tegenstander een paar keer niet goed doorpakte kon Steven twee pionnen terugpakken en het toreneindspel 4 tegen 3 winnen.
Bord4 (Peter)
Peter had ook in de opening een pion geofferd voor activiteit. Zijn tegenstander besloot om de pion terug te geven om een koningsaanval op touw te zetten. Dat zag er gevaarlijk uit en als die in de diagramstelling 27… Lxh2 had gespeeld om na 28. Dxh2 28… Th4 te spelen was de uitslag heel anders geweest. In plaats daarvan zag hij een “combinatie” met 27… Tg4 28. fxg4 Txf1+ maar had gemist dat wit met zijn loper kon terugslaan. 1-0 Voor Peter.
Bord5 (Paul)
Eerder in de partij had Paul een pion moeten geven om een Ld3-Dc2-batterij onschadelijk te maken maar die won die later weer terug en in het eindspel kreeg hij nog een pion waarna we in de diagramstelling terecht komen. Helaas speelde Paul hier 38… b5 waar 38… Tb4+ veel beter was geweest. De witte koning kan dan niet naar e5 vanwege 39… Tc4 en de c- en d-pionnen gaan verloren, dus moet naar c3 en dan ondersteunt die die pionnen niet meer. Na 38… b5 kwam er 39. axb5 cxb5 en waren de witte pionnen niet meer af te stoppen.
Paul heeft op zijn website een uitgebreider verslag geschreven en dat staat op https://kilometerenveldenvreter.wordpress.com/2023/12/18/lsg-5-vas-5-bord-5/
Bord6 (Onur)
Ook Onur kwam een pion achter maar zijn tegenstander was er iets te veel op gericht om stukken af te ruilen. Hier werd via zetherhaling (41. Pb3 Pc6 42. Pd4 Pe7) tot remise besloten maar mijn computer vindt dat wit(!) hier al ietsjes beter staat. Misschien kan Rudy dat eens een keer uitleggen in de vrijdagavondles.
Bord7 (Efstathios)
Efstathios kwam snel een stuk achter maar bleef goed doorspelen waarna hij het wist in te perken tot slechts pionverlies. Er kwam een toreneindspel met alleen een randpion op het bord en de remise was in zicht. Maar helaas ruilde hij de torens waarbij de pion van de rand kwam en hij niet op tijd met zijn koning bij de sleutelvelden kon komen.
Bord8 (Colin)
Ook Colin kwam een pion achter maar wist die terug te winnen. In de diagramstelling heeft zwart wel een voordeeltje in de vorm van de verbonden a- en b-pion en om die te ondersteunen heeft hij 25… Kf8 gespeeld. Daarbij overziend dat Colin nu 26. Lxf7 kan spelen (26… Kxf7 27. Df5+). Colin miste dit echter ook en in plaats daarvan werden de dames geruild en uiteindelijk bleek dat de 2 verbonden vrijpionnen niet goed meer waren af te stoppen.
Voor het verslag van de tegenstanders zie https://www.vas1822.nl/knsb/wisselende-kansen-vas-5/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*