Verslag van ronde 1 PK 2015

De eerste ronde begon goed. Aan alle borden deed wit daadwerkelijk de eerste zet. Het was een mooi gezicht om bijna 60 schakers verdeeld over twee groepen geruisloos de eerste zetten te zien spelen. Met in totaal 63 deelnemers, 7 spelers hadden in ronde 1 een bye, is het toernooi dit jaar beter bezet dan vorig jaar. Het is een feit dat LSG, mede doordat zij het toernooi organiseert, de hofleverancier van deelnemers is. Maar dit jaar zijn er weer meer niet-LSG-ers dan vorig jaar en dat is mooi!

Ronde 1 “hoort” bij dit soort toernooien een 1-0, 0-1, 1-0 etc uitslagen lijst te kennen. Maar het PK staat bekend dat het zich hier niet aan houdt. In beide groepen waren diverse verrassingen. Wat te denken van een zeer fraaie pot van Dirk Sikkel die na een Franse opening Jan Hellenberg dwars door het centrum overspeelt. Hellenberg won nog wel de dame van Sikkel, maar moest daar zoveel materiaal voor inleveren dat de twee torens en het paard de eenzame koning en dame met gemak aan konden.

Frans Erwich gaf zijn loper tegen een paard van Coene, maar kon buigen op veel ruimtevoordeel en hij wist de zwarte koning in het midden te houden. Voor de toevallige passant zag het er allemaal vreemd uit, maar Erich wist er wel raad mee en met een dame die zowel verdedigde als aanviel, besliste hij de partij.

Andere verrassingen in de A-groep waren de zeges van Van Drunick op Fritschy en Vreugdenhil op Corstjens. In eerstgenoemde duel ontstond er na een koningsindier een knotsgekke stand waar rekenen heel zou helpen maar menselijkerwijs bijna niet te doen was. Van Drunick bleef rustig doorslaan en uiteindelijk besliste het materiaalvoordeel. Vreugdenhil, door zijn FIDE rating met dispensatie in de A groep, maakte zijn ‘wild card’ meer dan goed door degelijk het talent Corstjens te verslaan.

In groep B waren er twee grote verrassingen. Chris de Weert overzag een zeer sterke en direct winnende paardzet in een ingewikkeld middenspel waar beide koningen in gevaar waren. Niet alleen won hij daardoor niet, Van Gunsteren kon de aanval neutraliseren en afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Dat speelde hij zeer nauwkeurig en schoof het netjes uit. De andere verrassing was de overwinning van Stanley Bingen op Joris Kuipers. Te meer als je de stelling na een zet of 16 ziet. Kuipers had de winstwegen voor het uitzoeken maar op onverklaarbare wijze koos hij voor een pad dat Bingen zelfs het heft in handen gaf. Het duurde daarna nog lang en een remiseweg werd door Kuipers tot overmaat van ramp gemist en toen liet Bingen niet meer los.

Inmiddels is Sherlock Holmes erop gezet om met DNA onderzoek na te gaan waar de 12,50 euro is gebleven. Er staan immers 57 kruisjes achter 57 schakers in het vakje “betaald” en er zat maar voor 56 schakers geld in de kas. De organisatie is al helemaal gescreend. Zij faalden hopeloos op alle vragen op de leugendetector maar net niet op het mysterie van de 12,50. Voor ronde 2 is bedacht dat alle deelnemers door een metaaldetector moeten. Geen idee waarom, het leek ons wel leuk.

Tot slot de partijen. Wie de schoonheid/spektakelprijs gaat winnen maken we bij de start van ronde 2 bekend. U kunt zelf alvast uw mening opmaken door de partijen na te spelen. En dit zijn alleen maar de partijen, een meer schaaktechnische beschouwing (van enkele) volgt nog!!

Partijen groep A

 

Partijen groep B

 

 

6 reacties op “Verslag van ronde 1 PK 2015

 1. Ik werd pas overspeeld door Dirk Sikkel toen ik in een betere stelling een verkeerd paardoffer deed op g2. Daarna had ik niets meer dan wat wanhoopoffers voor een aanval die er niet kwam.

 2. Wat mij betreft komt de partij Kuipers-Bingen in aanmerking voor de spektakelprijs. Hij doet denken aan de schitterende offerpartijen uit de negentiende eeuw. Dat de computer er achteraf allerlei oordelen over geeft, mag hierbij m.i. geen rol spelen. Het eindspel werd door Stanley ook netjes uitgespeeld.

 3. Nauwkeurig telwerk heeft naar voren gebracht dat zich exact 56 schakers achter de 28 borden bevonden. Het is vooralsnog onduidelijk waar de 57ste schaker zich heeft opgehouden, aangezien zijn naam niet voorkomt in de lijst van uitslagen, aannemende dat hij wel recht had op een reglementaire remise tegen zichzelf. De organisatie verzoekt iedereen eventuele foto- of filmbeelden ter beschikking te stellen, zodat deze onderzocht kunnen worden. Uw privacy zal hierbij worden gewaarborgd. In samenwerking met de autoriteiten is er inmiddels een profielschets gemaakt van de vermiste persoon: een man van middelbare leeftijd, lengte tussen de 1.75 en 1.85 meer, kalend, bierbuikje, licht voorover lopend, intelligente dan wel wazige uitstraling. Heeft u informatie over deze persoon, dan wordt u verzocht zich in verbinding te stellen met de organisatie.

  • Ik beken.
   Ik pas volledig in het profiel.
   Het klopt allemaal, op een kleinigheid na,ik speel niet mee.

 4. Dear Dr. Watson. Het klopt dat er 56 schakers waren. Dat er desondanks 57 kruisjes achter “betaald” stonden kwam doordat 1 van de deelnemers met een bye in ronde 1 was gekomen om de 12,50 te betalen. Waarna hij verdacht weg liep overigens.
  En nu John K te L geen verdachte meer is, passen er nog 52 in het profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*