Verslag ronde 4 intern

De eerste avond van het seizoen dat er intern en extern werd gespeeld is aangebroken. Ofwel, de competitie van de LeiSB is begonnen. Hoe het LSG 6 verliep zult u vast wel op enig moment op de site kunnen lezen. Hier richten wij ons natuurlijk uitsluitend op de interne competitie. Die staat na 4 rondes al op bijna 60 actieve deelnemers! Wat een feest. 

Een gerespecteerd lid mailde mij onlangs dat de schaakverslagen al enige tijd van sex, drugs en rock & roll zijn ontdaan. Aangezien LSG inmiddels een jeugdvereniging heeft, met weliswaar een eigen Jeugd-site, begrijpt u hopelijk dat de combinatie van genoemde ingrediënten met verslagen van interne en externe wedstrijden niet echt meer kunnen. Jammer, want zoals we allemaal weten klinken er af en toe vreemde geluiden op het herentoilet waar het nu niet over kunnen hebben. Nee, het schaaktechnische voert de boventoon tegenwoordig.

Vandaag is het thema “lange rokade of korte rokade?”. In tegenstelling tot lange of korte rokjes is de lange of korte rokade een vraagstuk dat in alle 4 de seizoenen speelt. Partijen met ’tegengestelde’ rokades leveren vaak fraai vuurwerk op. Hij of zij die de verdediging én de aanval het beste op orde heeft wint doorgaans. Afgelopen dinsdag waren er diverse partijen met tegengestelde rokades en allen kenden een beslissende uitslag. Ik vond het wel opvallend dat voor zover ik kon overzien de “lange rokade” steeds leek te winnen, maar ik hoor graag andere meningen. Voordat je het weet opent iedereen na lezing van dit stuk 1 d4, 2 Lg5, 3 Pc3, 4 Dd2 en 5. O-O-O om daarna zelfgenoegzaam achterover te gaan zitten met de vingers gekruist op het achterhoofd. Wat kan je immers nog gebeuren? Nou, kijk dan maar even naar de partij Nakamura-Karjakin tijdens het Fide Grand Prix waar Nakamura met wit na deze 5 zetten min of meer verloren staat …

Van Daan Binnendijk begreep ik dat hij 4 pionnen op enig moment achter stond ‘maar wel aanval had’. Als je 4 pionnen achter staat dan moet je wel heel zeker zijn dat de aanval gaat lukken. Het is toch een beetje een affaire hebben boven terwijl je vrouw beneden TV kijkt. Alleen als The Voice is weet je vrij zeker dat het allemaal net gaat lukken. Maar het blijft riskant, vooral in de reclameblokjes.

Justin Senders en Marcel Mol speelden een weergaloze pot. Mogelijk hebben beide spelers een keer of 12 gewonnen gestaan. Hopelijk dat een van beide hun zetten nog eens in pgn kan mailen, dan zal ik het plaatsen bij dit artikel. De lange rokade won overigens in dit duel (en dan reken ik even niet mee dat zwart niet had gerokeerd), maar dat wist u al.

Bij bekendmaking van de indeling was er direct een protest te horen. Zowel Marcel als Arthur vonden dat ze niet goed ingedeeld waren. Marcel wilde die andere Arthur wel en Arthur Belle vond het ook wel een goed idee dat Arthur Pijpers zijn plekje innam. Maar heren, zelfs uw onderhandse biedingen van 200 euro hebben mij niet verleid de indeling handmatig een beetje aan te passen. Dat bedrag moet echt omhoog.

De stand na ronde 4 treft u overigens hier aan.

 

Uitslagen ronde 4

Bd White Black Results
1 Rudy van Wessel Arthur Belle 1 – 0
2 Arthur Pijpers Marcel de Jeu 1 – 0
3 Justin Senders Marcel Mol 1 – 0
4 Henk van der Scheer Joop Bakker ½ – ½
5 Eric van ’t Hof Coenraad Spaans 1 – 0
6 Wim Zwinkels Robin Schenkelaars ½ – ½
7 Rolf Corstjens Robert Straver ½ – ½
8 Raoul van Ketel Wim Heemskerk 1 – 0
9 Erik Oosterom Aart van de Peut ½ – ½
10 Rob Uittenbogaard Jan Hellenberg 0 – 1
11 Daan Binnendijk Johan Stins 1 – 0
12 Luuk Hoogeveen Paul Dowit 1 – 0
13 Sander Koning Chiel Kuiper 0 – 1
14 Chris Molsbergen Chester van den Bogaard 1 – 0
15 Frans Erwich Puck de Wit 1 – 0
16 Albert Termeulen Julius Visser 1 – 0
17 Daan Vernooy Stanley Bingen 1 – 0

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*