Verslag ronde 3 (ja, nu al) en de echte uitslagen (ja, nu pas)

U vraagt zich wellicht af waarom er ‘nu al’ in de titel staat. De reden is dat dit verslag is geschreven voordat de uitslagen bekend waren. Alhoewel, twee spelers vonden het nodig om na 5 minuten spelen 0-1 te noteren en de bar op te zoeken. Alleen hun partij is dus de echte realiteit. Al het andere is een calculatie op basis van mensenkennis, bluf, puur geluk, twee biertjes, een kussengevecht en een beetje hulp van professor Elo.

We lopen de indeling van boven af door.

Jan-Willem de Jong – Igor Coene: 1-0. In de analyse bleek dat het helemaal niet zo duidelijk was. Jan-Willem kwam op enig moment om in de goede mogelijkheden en daar ligt nou juist een klein aandachtspuntje voor hem, terwijl Igor het wel zo prettig vindt een beetje te counteren. Net nadat de gelijke stelling op het bord was verschenen doordat Jan-Willem de voortzetting koos die het niet was, beging Igor een stevige positionele onnauwkeurigheid waardoor in het verre eindspel onze vertegenwoordiger der dubbele voornamen de strijd kon winnen.

Justin Senders – Daan Binnendijk: 1-0. Vanaf zet 1 zat Justin er al een beetje bij alsof de partij min of meer gewonnen was, maar hij heeft toch wat peentjes moeten zweten. Tot 2x maal toe werd hij behoorlijk verrast door een sterke, gevaarlijk uitziende zwarte zet van Binnendijk. Met zijn ‘drakenopstelling’ weet Daan menigeen te lokken in een val en hier gebeurde het ook (bijna). Net op tijd overzag Justin de dreigingen en kon hij zelf tot een winnende koningsaanval komen via de h-lijn.

Chris de Weert – Arthur Pijpers: 0-1. In een soort aangenomen damegambiet speelde Chris eigenlijk teveel tegen een tegenstander met een hoge rating en te weinig tegen de stelling op het bord. En in plaats van te denken “wat is hier de beste zet”, dacht hij “wat moet ik in deze stelling doen tegen iemand die net Internationaal Meester is geworden?”. Tsja, die IM, die overigens heel goed is in schaken maar zich de kunst van het voorspellen en het gedachtenlezen nog moet eigen maken, dacht maar één ding: dwars door het midden met zwart! En zo won de kersverse IM!

Frans Erwich – Edwin van Haastert: 0-1. Ik heb de heren streng toegesproken dat zij mijn plan geheel door de war hebben gegooid. Frans had een minder momentje op zet 9 geloof ik. Door een loperzetje liet hij een ander lopertje ongedekt op d3 staan en slaan. Alhoewel, het slaan hoefde niet eens uitgevoerd te worden door Edwin, want de uitgestrekte hand van Frans was sneller. Ach, soms gebeuren die dingen bij het schaken. De enige remedie hiertegen is twee flessen whisky en het gehele repertoire van Johnny Cash luisteren. Dan ben je er zo weer bovenop Frans!

Raoul van Ketel – Rob Uittenbogaard: 1-0. Rob ploeterde, piekerde, hij was zeker niet ontevreden, maar tegen het 4-op-een-rij geweld van Raoul was hij uiteindelijk niet opgewassen. Natuurlijk trok Rob de gehele trukendoos open. Zo fluisterde hij halverwege de partij dat de uitslag mede zou bepalen of hij volgende week nog wel jeugdleider zou zijn. Je zag Raoul twijfelen … was het bluf? Raoul bleek wijs en doorzag dat het bluf was.

Joop Bakker – Aart van der Peut: rem. Er zijn altijd wel van die spelers die nog steeds niet doorhebben dat remise echt niet meer kan anno 2015. Voordat je het weet wordt je uitgescholden met verschrikkelijke termen als “Leko”of “Drawjakin”. Welnu, de heren hebben niets om zich zorgen over te maken, want het had ook 6-6 kunnen zijn. Wat een enerverende strijd was het en wat was het terecht dat er uiteindelijk geen winnaar en zeker geen verliezer was.

Michiel van Wissen – Chris Roosendaal: 1-0. Het was duidelijk te zien dat Chris niet gewend was aan dit speeltempo. Ja, beide spelers kwamen in tijdnood, maar Michiel is inmiddels ingeburgerd in dit speeltempo terwijl het voor Chris min of meer de ontmaagding was. Jammer, want er was niets mis met de zwarte stelling rond zet 30. Alleen was de zwarte stelling zo degelijk dat wit niet veel anders kon dan een beetje rommelen in tijdnood en dat kun je wel aan Michiel overlaten. Was het uiteindelijk de vlag of een blunder die de partij besliste? Ach, who cares, weer een bordpunt voor LSG 2!

Quirinius van Dorp – Erik Oosterom: 0-1. De glazen bol had met deze partij enige moeite. Van de 3 mogelijkheden bij het schaken, stond de teller na multipele analyse op 1/3 winst wit, 1/3 remise en 1/3 winst zwart. Het feit dat een van de spelers zojuist hardheid had opgedaan in een zware tienkamp bij Tata gaf de doorslag. Oosterom hield zijn hoofd koel in de tijdnoodfase terwijl Van Dorp net iets teveel bezig was met het zoeken naar winst in plaats van oog voor consolidatie. Zwart won vrijwel onopvallend een eerste pion, een tweede en nadat de derde was gevlogen, streek Van Dorp de vlag.

Michael Kubbenga – Eelco Kuipers: 0-1. Michael was even vergeten dat Eelco met zwart al zijn koningsdiploma heeft. Dus toen hij met wit eigenlijk de ruimte aan zwart gaf, kon Eelco tergend langzaam het leven uit de witte stelling knijpen. Een offer van Michael deed nog wel even een wenkbrauw van positie verschuiven, maar Kuipers kan in tegenstelling tot Feyenoord een goede wedstrijd wel in winst omzetten.

Vincent Schenkelaars – Jonathan Faydi: 0-1. Oh, oh, oh. Elke ronde heeft wel een partij waarin de ‘underdog’ thuis komt en +2 voor hem op zijn PC ziet staan in het middenspel. Deze partij was dat niet. Jonathan heeft immers niet een heel andere stijl dan Vincent, dus eigenlijk gebeurde er niet zo veel totdat duidelijk werd waarom Jonathan net wat hoger staat dan Vincent op de ratinglijst want de zwarte stukken stonden een tikkeltje beter zodat er eerst een pion en later een stuk in het doosje verdween. Maar wel een leerzame pot, want wit was steeds dichtbij een houdbare stelling. The devil is in the details.

Frank Korving – Chris Molsbergen: 1-0. A la Molsbergen werd er met zwart flink op losgeofferd. Op enig moment was het zelfs even benauwd voor Frank. Zou hij dit echt allemaal hebben doorgerekend? “Logische zetten blijven doen, Frankie”, klonk het in het hoofd van Frank. En zijn innerlijke stemmetje bleek gelijk te hebben. Spectaculair was het zeker, maar met zwart zo vroeg ten aanval trekken was iets teveel gevraagd.

Daan Vernooy – Stanley Bingen: 1-0. De laatste tijd is Stanley er heel dicht bij. Nu niet. Hij probeerde Daan in de opening te verrassen, maar al lukt dat, dan moet je ook een middenspel en een eindspel door. Daan liet zich echter niet verrassen en wikkelde al snel af naar een eindspel met een extra stuk. Een overwinning uit het boekje.

Puck de Wit – John Kettenis: 1-0. De jeugd hakt er op los en bij John nog steeds een beetje erin. Want ook in deze partij had hij soms moeite een keuze te maken uit de vele goede mogelijkheden. Puck had daarentegen alle energie van de wereld en met een kleine combinatie won ze een kwaliteit. John haalde op zijn tandvlees een eindspel maar een doorgebroken pion besliste alles.

Luuk Hoogeveen – Robin Schenkelaars: 0-1. De heren hadden het bord keurig verdeeld: jij rechts en ik ook. Voor de kijkers aan de zijde van wit: wit rechts en zwart links. En ja, voor de kijkers achter Robin: zwart rechts en wit links. Meestal schaak je van voor naar achter (en andersom), maar deze spelers vonden een hele nieuwe dimensie uit: links tegen rechts. (Of rechts tegen links, zo u wilt). In de politiek hebben ze daar ervaring mee. Op het bord zou je denken dat ervaring ook kan meespelen, maar uiteindelijk was het een mooie tactische wending van Robin die Luuk de das om deed. De das werd overigens later op de avond in stukjes op de A44 teruggevonden.

Joris Kuipers – Ernst Gevers: 0-1 Omdat Ernst het zich op enig moment moeilijk begon te maken, besloot Joris niet de meest vervelende te zijn. “Weet je wat, ik zie dat je het jezelf moeilijk aan het maken ben, kom, ik kwak er een stuk tegenaan”. Nadat Ernst het zich door het verrassende offer zo mogelijk nog moeilijk had gemaakt, zag hij plotseling het licht … een mataanval. En zo geschiedde.

Chiel Kuiper – Eric van ’t Hof: 0-1. Keurig binnen de lijntjes ontwikkelde beide spelers de stukken, er werd wat geruild in het centrum, maar na zo’n zet of 20 stonden de stukken van Eric wel op hun goede plek terwijl twee stukken van Chiel duidelijk aan muiterij deden. Immers, wat deden zij daar op het bord? Door hun opstelling kon Eric niet 1 maar 2 dubbele dreigingen in de stelling vlechten en moest Kuiper tijdens het online publiceren van dit verslag zijn tegenstander feliciteren.

Wat de uitslagen echt waren leest u vast en zeker zeer binnenkort. Ik ben namelijk ook erg benieuwd.

WERKELIJKE Uitslagen ronde 3:

Bd White Black Results
1 Jan-Willem de Jong Igor Coene 1 – 0
2 Justin Senders Daan Binnendijk ½ – ½
3 Chris de Weert Arthur Pijpers 0 – 1
4 Frans Erwich Edwin van Haastert 0 – 1
5 Raoul van Ketel Rob Uittenbogaard 1 – 0
6 Joop Bakker Aart van de Peut ½ – ½
7 Michiel van Wissen Chris Roosendaal 0 – 1
8 Quirinius van Dorp Erik Oosterom 0 – 1
9 Michael Kubbenga Eelco Kuipers 0 – 1
10 Vincent Schenkelaars Jonathan Faydi 0 – 1
11 Frank Korving Chris Molsbergen 1 – 0
12 Daan Vernooy Stanley Bingen 1 – 0
13 Puck de Wit John Kettenis 0 – 1
14 Luuk Hoogeveen Robin Schenkelaars 1 – 0
15 Joris Kuipers Ernst Gevers 0 – 1
16 Chiel Kuiper Eric van ’t Hof 0 – 1

Nawoord redactie:

Helaas is het leven niet te voorspellen. Hoogeveen, Kettenis, Roosendaal en Binnendijk trokken zich niets aan van de glazen bol en bepaalden zelf hun werkelijkheid! Dat wordt hen natuurlijk zwaar aangerekend en de spelers kunnen ervan uitgaan de komende rondes consequent zwart te krijgen tegen Pijpers, De Jong en/of Van Haastert.

 

 

3 reacties op “Verslag ronde 3 (ja, nu al) en de echte uitslagen (ja, nu pas)

  1. Robert, ik geniet van je stukjes en je inzet. Qua voorspellingen had ik mijzelf wel een punt gegeven, maar we hebben allebei geen gelijk

  2. Ik lees net op teletekst dat de camera waarmee je het DSC gisteren in de gaten hield, teruggevonden is in een vuilniszak op station Leiden. Het gerucht gaat dat de verdachte R.S. te R. aangehouden is op verdenking van het runnen van een illegaal goksyndicaat. Binnenkort alle tijd voor correspondentieschaak vanuit de gevangenis, Robert. Vooral niet je medebajesklanten vragen of ze een vluggertje willen. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*