Verslag LSG 7 – Zwarte Pion 2

Op 5 april 2016 speelde het team van LSG7 al weer haar laatste wedstrijd van seizoen 2015-2016. Op papier was Zwarte Pion 2 (ZP2) een redelijk gelijkwaardige tegenstander. Met 6 matchpunten uit even zoveel wedstrijden hadden ze bijna net zoveel bereikt als LSG 7 (7 matchpunten uit 6 wedstrijden). Beide teams stonden daarmee comfortabel in de middenmoot.  Er stond dus niet al te veel op het spel. Toch was er genoeg aanleiding voor een felle strijd.

Op 5 april 2016 speelde het team van LSG7 al weer haar laatste wedstrijd van seizoen 2015-2016. Op papier was Zwarte Pion 2 (ZP2) een redelijk gelijkwaardige tegenstander. Met 6 matchpunten uit even zoveel wedstrijden hadden ze bijna net zoveel bereikt als LSG 7 (7 matchpunten uit 6  wedstrijden). Beide teams stonden daarmee comfortabel in de middenmoot.  Er stond dus niet al te veel op het spel. Toch was er genoeg aanleiding voor een felle strijd. Een week eerder had Daan op verzoek van ZP2 al vooruit gespeeld. De regels verlangen in dat geval dat de thuisspeler met zwart speelt en dus op een oneven bord. In de voorbereidende mailcontacten werd bepaald dat bord 5 een week eerder zou worden gespeeld. Helaas dachten beide spelers daar op dinsdag 29 maart niet aan, en speelde Daan abusievelijk met de witte stukken. Hij won deze partij bovendien. In goed onderling overleg is op 5 april afgesproken dat dit dan maar bord 4 moet zijn geweest. Hoe dan ook: LSG7 begon met een 1-0 voorsprong aan de strijd en dat is natuurlijk altijd lekker.

Op bord 1 speelde Jaap met zwart een moeizame partij. Hij kwam een gezonde pion achter en moest lange tijd vrezen voor het verlies van nog een (geïsoleerde) pion en waarschijnlijk kort daarna de partij. Met grote vindingrijkheid hield hij echter zijn paard en toren maximaal actief tegen loper en toren van wit. Vanzelfsprekend ging wit zetherhaling keer op keer uit de weg. Toen hij echter bijna alles in veiligheid dacht te hebben gebracht, beging wit een enorme blunder. Niet alleen gaf hij onnodig een pion terug, maar deed er onbedoeld zijn trotse loper bij cadeau. Hij kon meteen opgeven.

Bord 2 zou worden gespeeld door Jan. Ik zeg zou, omdat er uiteindelijk niet is gespeeld vanwege het niet op komen dagen van de speler van ZP2. Extra zuur voor Jan, omdat dit wel eens zijn laatste officiële externe partij voor LSG zou kunnen zijn geweest. Hij overweegt namelijk om te stoppen. Bovendien speelt hij normaal dit seizoen op bord 4. Nu zou hij bord 3 spelen in plaats van Joris die vanwege zijn werk helaas voor het eerst dit seizoen moest afzeggen. Vanwege een nare tandartsbehandeling de dag ervoor had ik Jan echter gevraagd om met mij van bord te wisselen. Ik zat nog flink onder de pijnstillers en hoopte daarmee op een wat beter te bespelen tegenstander.

Bord 3 deed ik dus zelf en trof daar overigens helemaal geen makkelijke tegenstander. Reeds vroeg in de partij schijnofferde hij op e5 een paard. Ik kon dit offer absoluut niet aannemen, want het stuk kon eenvoudig worden teruggewonnen met enorm stellingsvoordeel voor wit. Met een gezonde pion minder moest ik dan maar proberen hoe ver ik kwam. Wit vond een pionwinst echter niet genoeg en offerde door op f7. Door slaan met de toren had ik twee pionnen voor het stuk en zag het er ineens veel prettiger uit. Wit stond naar mijn beleving echter nog steeds zeer goed en ik was dan ook oprecht verbaasd toen hij een paar zetten later de klok stopte ter opgave. Na dat heftige tandartsavontuur de dag ervoor was ik daar best blij mee.

Bord 4 was dus al vooruit gespeeld door Daan, zoals gezegd abusievelijk met wit. Ik was daar niet bij aanwezig, maar Daan vertelde me na afloop dat de partij lang gelijk op ging, maar dat zwart op een gegeven moment de verkeerde toren speelde. Daarop kon Daan actief gaan spelen en vervolgens zelfs winnen.

Bord 5 was voor invaller John. Zijn tegenstander had 60 ratingpunten meer, maar dat maakt John nooit veel uit. Hij blijft rustig zijn eigen partij spelen en als er dan een foutje wordt gemaakt aan de overkant, slaat hij gewoon toe. Bedankt namens LSG7 voor deze prima invalbeurt!

Bord 6 was van Maurice. Tegen een tegenstander met 120 ratingpunten meer had hij het natuurlijk best moeilijk. Lang ging het gelijk op en had hij er veel vertrouwen in dat er remise moest kunnen worden behaald. Helaas liep dit anders en moest Maurice de witte koning omleggen.

Luuk speelde aan bord 7 een gevaarlijk avontuur. Achter een gesloten centrum ging hij met paard en dame op jacht naar de witte koning. Hij had echter vóór datzelfde centrum de witte dame en paard op bezoek. De witte aanval kwam sneller en daarom moest Luuk zijn materiaal ter verdediging terughalen. Dit deed hij in mijn ogen heel creatief, maar kon daarmee niet voorkomen dat enkele pionnen verloren gingen. Daarmee werd het centrum helaas geopend en kon wit met zijn pluspion doordrukken naar winst.

Ook op bord 8 hadden we een invaller nodig, omdat Peter S net als Joris vanwege zijn werk plotseling moest afzeggen. Dat is bij een thuiswedstrijd gelukkig niet zo lastig. Chris Molsbergen was niet te beroerd om voor deze laatste wedstrijd de plek van Peter in te nemen. Hoewel hij in het begin naar eigen zeggen niet al te best speelde, kwam er later op de avond schot in de zaak en kon Chris het punt binnenslepen. Ook Chris bedankt voor de geslaagde invalsbeurt! Daarmee was de uitslag 6-2 geworden en de 4e plek voor LSG7 veilig gesteld.

Met 9 matchpunten uit 7 wedstrijden is dat geen onaardig resultaat. Merk daarbij op dat de op plaats 1, 2 en 3 geëindigde ploegen (Philidor 4, Daniel Noteboom 1 en de Sassenheimse Schaakclub 1) allemaal 11 matchpunten hebben bereikt. Terugblikkend op een seizoen waarin we slechts 5 invalsbeurten nodig hebben gehad past grote tevredenheid. Na de verandering van de indeling in seizoen 2014/2015 is de 2e klasse niet alleen weer bereikt, maar we hebben ook aangetoond dat we daar thuishoren. Wat betreft de verslagen is het publiek niet verwend, dus dat moet volgend seizoen beter. Ik heb al geluiden gehoord dat sommige spelers dit af en toe van mij als TL willen overnemen. Dat juich ik natuurlijk  van harte toe! Verder ware we ontzettend blij met de terugkeer van Peter Sonneveldt. Na dat afschuwelijke ongeluk leek het lang of hij niet meer, of althans niet meer op zijn oude niveau zou kunnen schaken. Na een voorzichtig begin (waar ik al eerder over schreef) heeft hij echter diverse belangrijke punten voor het team kunnen scoren (60% en een TPR van 1614)! Iets wat vorig seizoen niet meer is gelukt, maar dit seizoen gelukkig wel: het afsluitende etentje. Op 21 april gaan we met zijn achten ouderwets naar de Chinees! Rest mij eenieder in het algemeen en mijn teamgenoten in het bijzonder een buitengewoon fijne zomer te wensen. Tot in het nieuwe seizoen 2016/2017!

Verslag: Peter van de Hoeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*