Verslag KNSB wedstrijd ASV2-LSG4

Een fantastische teamprestatie van LSG4 tegen het veel sterkere ASV2 (bijna 200 elo-punten meer per bord). Het werd een gelijkspel (4-4) mede dankzij de invallers. Alles zat mee: de werkzaamheden aan de weg en het spoor rond Utrecht konden we omzeilen, het was mooi weer, een mooie speelzaal, de sfeer was goed en lange tijd leek het erop of er zelfs een overwinning geboekt kon worden. Leuk feitje: Vader en zoon Binnendijk speelden als invaller in hetzelfde team en wonnen allebei.
Jorgen Henseler en zijn teamgenoten doen verslag

Marcel speelde op bord 1 met wit tegen Tom Bus, die een Wolga-gambiet probeerde:
Al snel werd het erg tactisch en zwart offerde een kwaliteit. Dit pakte goed uit voor mij, ik kon de aanval afslaan en overnemen ten koste van een pion. Een zet die me op +4.0 zou hebben gebracht werd gemist en gaandeweg kreeg zwart toch weer spel. Wederzijds terend op de 30 seconden increment ging zwart echter te ver, waarna ik weer gewonnen kwam te staan. Helaas was mijn 40e zet een grafzet, waardoor mijn gewonnen stelling in een verloren stelling veranderde.
Zwart kon afwikkelen naar een eindspel met een pion meer en een actievere koning en toren, wat bekwaam werd omgezet in winst.
Jorgen speelde een gesloten Siciliaan met zwart op bord 2. Zoals wel vaker in deze opening werd het een pionnenstorm op beide flanken. De pionnenstorm van wit haperde en die van zwart sloeg door op de damevleugel. Uiteindelijk mocht zwart de witte koning mat zetten op de koningsvleugel.
Jan Willem speelde met wit op bord 3 de Petrosian-variant van Konings-Indisch. Zwart speelde bekend maar licht dubieus (schijn)offer op e4. Reageerde daarna niet helemaal optimaal waardoor stelling gelijk werd. Zwart speelde daarna ook een suboptimale zet waarna ik -door controle van de witte velden en het terugdringen voordeel had kunnen krijgen ( beoordeelden het beiden in de analyse foutief als goed voor zwart).
Zag dit dus niet en deed even daarna een slechte zet waardoor zwart door een kleine combinatie een pion won. Had daarna kunnen afwikkelen naar houdbaar dame-eindspel met pion minder. Ook het toren dame-eindspel met 1 pion minder was remise maar vergde meer technische precisie. Toen ik 1 verkeerde zet deed vond zwart een plan om zijn koning van de koningsvleugel naar de damevleugel te verplaatsen waarna de winst hem niet meer kon ontgaan.
Don speelde met zwart aan bord 4 de Albin countergambit. Hij wist goed stand te houden tegen een speler met 300 elo-punten meer, maar door een truc van zijn tegenstander verloor hij de partij

Wybe speelde aan bord 5 met wit.
Na een goede stelling opgebouwd te hebben, verdween gedurende de partij zijn voordeel door enkele slordigheden inclusief een middelmatig pionoffer, en verloor hij zijn eerste-ronde partij.
Hieronder het verslag van Loek met zwart aan bord 6:

Op bord 6 speelde ik met zwart tegen Theo Jurrius, een aanvalsspeler pur sang. Hij accepteerde het risico van het Blackmar-Diemergambiet, en omsingelde mijn koning ten koste van een pion. Met de Teichmann verdediging gaf ik mijn loperpaar op om de druk te verlagen, en bouwde vervolgens een solide stelling. Het 2e pionoffer liet ik nog even met rust, totdat hij de spanning te vroeg ophief. Na het ruilen van wat lichte stukken, en verzwakkingen aan beide kanten, ontstond er een stelling met zware stukken en ongelijke lopers.

In deze stelling speelde wit de zet 27.Tf1, waarmee wit een dame tegen 2 torens ruilt. De vraag hierbij is natuurlijk: hoe goed is deze ruil? Vanwege de vrije e-pion en de aanwezigheid van open lijnen, geef ik de voorkeur aan de 2 torens. Hoe denk jij hierover?

Na een aantal wat mindere zetten van beide kanten, ontstond de volgende stelling.

Via 32.Lxc6 wint wit hier een pion terug, doordat na 32…Txc6 33.Dd7+ een toren valt via een dubbele aanval. Maar is dit echt zo erg? De vrije e-pion loopt namelijk best hard. Na 33…Te7 34.Dxc6 e4 35.Dc3+ Kh7 is de e-pion, volgens mijn ietwat verouderde schaakengine, nog net te stoppen met een blokkade via De2. In een lichte tijdnood fase, speelde mijn tegenstander de zet 36.Kg2, met het idee om de pion via 36…e3 37.Kf1 e2+ 38.Ke1 met de koning te blokkeren.

In het laatste diagram heeft zwart een efficiënte afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel. Kan jij die vinden?
Spoiler: na 38…Le3 39.Db4 Lf2+ 40.Kxf2 e1=D+ 41.Dxe1 Txe1 42.Kxe1 Kg7 heeft zwart een gewonnen pionneneindspel, dankzij de potentiële verre vrijpion.

Het verslag van Daan aan bord 7 met wit en zijn vader aan bord 8 met zwart:

Na de opening miste ik 2 sterke zetten van mijn tegenstander. Het leverde hem een pion en een goede stelling op. Hij zag echter een leuk truukje over het hoofd waarmee ik de pion weer terug won en een gelijke stelling kreeg. Ik begon een aanval over de h-lijn, wat echter eenvoudig met een grootschalige ruil te repareren zou zijn met een vrij kale stelling als gevolg. Ik vroeg daarom aan Jorgen of ik eventueel remise aan mocht bieden (dat mocht). Aan het remiseaanbod ben ik niet toegekomen, want met grote hulp van mijn tegenstander werd er een mat in 6 gecomponeerd.
De tegenstander van mijn vader speelde de ruilvariant van het frans. Normaliter niet een wapen van aanvallende spelers, maar dat was in dit geval niet zo. Hij trok vol in de aanval en offerde ook vrolijk een pion. Mijn vader verdedigde zich nauwgezet, pakte hier en daar wat mee en ruilde keurig de aanvallers af. Dit resulteerde in een eindspel paard tegen loper, met 3 pionnen (weliswaar 2 geïsoleerde dubbelpionnen) meer wat keurig uitgetikt werd.Een fantastische teamprestatie van LSG4 tegen het veel sterkere ASV2 (bijna 200 elo-punten meer per bord).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*