Verslag en uitslagen ronde 1 Zwitsers

De eerste ronde zit erop. Met de bye’s meegeteld gingen we met 58 schakers van start, keurig verdeeld over 2 groepen. De tafels waren rechtgezet, de bordjes met nummers stonden klaar en 93% wist de klok wel goed in te stellen. Een enkeling kreeg het voor elkaar om het tempo 1.31 uur en 30 seconde voor de hele partij en per zet 1 minuut 30 erbij in te stellen. Een wereldrecord. Natuurlijk zat er ook eentje tussen waar men de increment per zet was vergeten. Maar we zijn de moeilijkste niet. In een handomdraai stonden de klokken weer correct.

Het blijft lastig als je zelf aan de bal bent om dan een verslag te maken van de wedstrijd op het veld ernaast. Omdat een jeugdige meneer ook nog eens zo harteloos was mij een hele avond lang een kansloze stand te laten verdedigen, heeft uw verslaggever vrijwel niets van de omgeving opgemerkt. Leuk hoor, die stripper uit die enorme taart, maar meer dan de kruimels op de grond heb ik niet gezien. Ondanks dat de jeugdige meneer op het einde toch over naastenliefde bleek te beschikken, hij liet uw verslaggever immers ontsnappen met een halfje, is onderstaande gebaseerd op onsamenhangende brabbels van medeschakers na afloop in de analyseruimte.

De meeste partijen lieten zich als volgt samenvatten: “Wie heeft er gewonnen?”. “Ik”.

Heel soms volgde er “Hij” en in één geval “Zij”. In de A-groep waren er schakers die wereldvrede belangrijker vonden dan meedoen aan de gebruikelijke statistieken van een eerste ronde in een toernooi (u weet wel, 1-0, 0-1, 1-0, 0-1 etc). Zij konden geen winnaar vinden. Waren dat de enige verrassingen? Zeker niet! Als we de uitslagentabel aflopen zien we dat Serdijn en Corstjens tegen respectievelijk Coene en Fructuoso van der Veen voor (grote) verrassingen hebben gezorgd. Uit het gebrabbel na afloop was wel op te merken dat hun tegenstanders stevige kansen op meer / winst hebben gemist.

De B-groep hield zich keurig aan de statistieken. Echt alle schakers deden mee aan de 1-0, 0-1, 1-0 etc reeks. Echt alle schakers? Nee, 1 dapper lid kon Grotere Machten weerstaan. Chris Molsbergen was de enige in de B-groep die weerstand bood. Was het zijn toverdrank? Ach, wat maakt het uit hoe hij het deed, het resultaat geldt bij schaken, niet de manier ‘waarop’. Bij voetbal wordt daar overigens anders over gedacht. Rare sport.

Na afloop hoorde ik ook rondzoemen dat Stanley Bingen een remise had gemist tegen Van den Bosse. Na een zet of 8 had Bingen de opening op het bord die hij een uur eerder toevallig in de training uitgebreid bekeken had. Ditmaal liet hij zijn paard op c3 niet naar d5 gaan (om dat lastige paard op f6 te neutraliseren) maar speelde hij het geheel in lijn met de lessen van De Grote Rudy naar e2 om zodoende dynamiek in het spel te houden. Helaas niet beloond met een halfje, maar wel een eervolle vermelding. Een aangezien alles wat op internet staat de komende 117.103.009 jaar is terug te vinden, tot dat moment verwacht ik geen inslag van een komeet, kunnen we stellen dat de eervolle vermelding voor een eeuwigheid bewaard blijft voor het nageslacht.

Tot slot welkom aan Marcel Hermans. Hij had al 3 jaar niet geschaakt maar daar merkte zijn tegenstander Jan Verheijen weinig van. In tegenstelling tot fysieke sporten is lang niet schaken minder impactvol. Bij het hardlopen zie je het duidelijk als iemand een paar jaar is gestopt. Bij bepaalde mannen zou je heel graag willen dat ze tijdens het hardlopen een sport-BH om hun buik hadden gebonden. Dat hebben schakers die lang niet geschaakt hebben niet. Hun geest is doorgaans nog even slank en scherp.

De stand na ronde 1 vindt u hier.

Uitslagen Groep A, ronde 1:

Bd White Black Results
1 Jan-Willem de Jong Henk van der Scheer 1 – 0
2 Erik Oosterom Rudy van Wessel ½ – ½
3 Arthur Pijpers Eric van ’t Hof 1 – 0
4 Ik Oei Ivo Wantola 0 – 1
5 Raoul van Ketel Folkert Jan Geertsma 1 – 0
6 Frans Erwich Michiel van Wissen ½ – ½
7 Wim Heemskerk Marcel de Jeu 1 – 0
8 Adinda Serdijn Igor Coene 1 – 0
10 Justin Senders Robert Straver ½ – ½
11 Vincent Fructuoso van der Veen Rolf Corstjens 0 – 1
12 Peter Aalders Albert Termeulen 0 – 1
13 Quirinius van Dorp Wim Zwinkels 1 – 0

 

Uitslagen Groep B, ronde 1

Bd White Black Results
1 Aart van de Peut Paul Dowit 1 – 0
2 Don van den Biggelaar Joop Bakker 0 – 1
3 Jan Hellenberg Joris Kuipers 1 – 0
4 Jan Verheijen Marcel Hermans 0 – 1
5 Daan Binnendijk Rob Uittenbogaard 1 – 0
6 Daan Vernooy Arthur Belle 0 – 1
7 Jaap van der Heijden Robin Schenkelaars 1 – 0
8 Chris Molsbergen Michiel Zeevaarder 1 – 0
9 Herman Heijboer Julius Visser 1 – 0
10 Sander Koning Vincent Schenkelaars 0 – 1
11 Chris de Weert Chiel Kuiper 1 – 0
12 Stanley Bingen Bart van den Bosse 0 – 1

 

 

 

 

1 reactie op “Verslag en uitslagen ronde 1 Zwitsers

  1. In groep A was er één partij met een afwijkend tempo, in groep B drie.

    Daarnaast dus 21 partijen volgens het nieuwe standaard-tempo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*