Verschil in het eerste uur

Het vlaggenschip van LSG boekte haar eerste zege van het seizoen door een licht fortuinlijke overwinning op Pathena Rotterdam. LSG was in deze wedstrijd serieus verzwakt, door het wegvallen van Predrag Nikolic, Jan Sprenger (beiden gepland) en last minute Mark van der Werf (wegens familie omstandigheden). Gelukkig hadden we een mix van getalenteerde en hardwerkende invallers uit LSG 2, dat ook zonder hun 3 kopmannen tot een 7-1 overwinning wist te komen. Prettig voor de onderlinge verhoudingen, zullen we maar zeggen.

De wedstrijd begon zeer ongelukkig voor een 6-tal spelers, veroorzaakt door het te laat ten tonele verschijnen van 3 Rotterdamse spelers. Aangezien de precieze details over het ongeval mij niet bekend zijn, en er mogelijk nog een protest in behandeling genomen moet worden, zal ik er hier verder niet teveel woorden aan besteden. Feit is dat het voor de tegenstanders natuurlijk heel zuur was om zo aan de strijd te beginnen, waarbij ik nog wil opmerken dat het ook voor ons een verre van prettig begin was.

Na 2 uurtjes spelen leek er geen vuiltje aan de lucht voor de onzen. Zelf had ik aan het kopbord een comfortabele aanvalsstelling in de schoot geworpen gekregen door Hing Ting Lai, die de opening iets te passief behandelde en enkele tempi kado gaf. Een mataanval op h2 lag al snel in het verschiet. Arthur Pijpers had tegen Michiel Besseling een gevaarlijke aanval zonder dames. Michiel Bosman trof, zoals wel vaker, de sterkste opponent in persoon van Dimitri Reinderman. Michiel stelde zich solide op en na vroege dameruil werd duidelijk dat dit een lang gevecht zou worden. Edwin zat wat eenzaam een potje te spelen met Bruno Carlier, aangezien 3 borden om hem heen leeg bleven. Bruno, die eerder dit jaar uitgebreid gehuldigd werd bij het Noteboomtoernooi, werd ditmaal minder hoffelijk ontvangen. Edwin pakte het initiatief en het leek of Bruno al snel in de problemen kwam. De staartborden waren volledig bezet. Martin Roobol kreeg het Schara-Hennig tegen zich, de lijfopening van Rini Kuijf. Ondanks korte rochade van zwart houdt zwart in die stelling veel druk voor de geofferde pion, waardoor Martin – ondanks serieuze openingswerkzaamheden in de zomervakantie – veel tijd moest investeren om de beste vorm van neutralisatie te bedenken. Stefan stond bedenkelijk, maar het zou allemaal bekend zijn (hoorde ik later). Toch leek het me niet fris. Raoul van Ketel snoepte in een Meraner een pion op h7 van Anna-Maja Kazarian, helaas stond er geen koning op g8. Zwart had wel wat tegenspel door de open h-lijn en zwakte van pion b4. Mijn prognose na 2 uur spelen was dat een uitslag rond 7,5 – 2,5 winst mogelijk zou moeten zijn.

Helaas bestaat ons team grotendeels uit goedwillende amateurs, hetgeen betekent dat er meestal wel iets mis gaat. Zelf raakte ik rond zet 20 op een dwaalspoor, waardoor mijn tegenstander helemaal terug kwam in de partij. Sterker nog, ik had alles zo onhandig neergezet dat ik in bijna blinde paniek paarden ging offeren alsof het schapen waren. Ik had er terecht een slecht gevoel over, maar er was geen alternatief meer voorhanden. Arthur had zoveel druk dat zijn tegenstander serieus in de fout ging. Een stap 3 “uitschakelen verdediger + hout” leverde simpel stukwinst op. De compensatie voor de pion leek zowiezo teveel van het goede voor de zwarte stelling, maar het was prettig dat dit 4e punt snel gedrukt werd.

Ook Edwin converteerde zijn voordeel en zo kwam het 5e punt tot stand. Intussen had Raoul een onduidelijk stelling met ongelijke lopers, dame en toren op het bord, waarin hij moest vechten voor een halfje. Een dwaling zorgde voor een even zo snel als onverwacht als absurd slot van de partij. Uit respect voor onze voorzitter zullen we dit fragment alleen op het ledengedeelte publiceren. :J

Martin leek goed bezig met neutraliseren, maar vergiste zich in een standaard schijnoffer en kon zijn koning direct omleggen. Stefan leek intussen het ergste achter de rug te hebben, maar ging toen in ongeveer deze stelling de volgende afwikkeling in:

…,dxc3????? Gelukkig voor hem en LSG strafte Martens het niet af door een simpel schaakje, La3+ te spelen waarna een volle toren verloren gaat. Na de afwikkeling Txd5, cxb2 Txb2,Lxb2 Txf5+ kon zwart bogen op goede perspectieven op remise, door zijn goede loper en actiever koning.

Terug naar de climax bij mijn partij. Fritz 11 geeft hier als oordeel +3 voor wit, het moge duidelijk zijn dat er iets serieus mis was gegaan. De loper op a3 en de het paard op c5 staan klaar om te oogsten, tijd voor actie dus.

Na 30…,Pxg4!? 31 hxg4 (Pxe4,Dg6 is niet de manier voor wit) 31 …,Dg6 32 Lxf3,exf3+ rekende ik alleen op het logische 33 Kxf3, waarna ik geen fatsoenlijk vervolg zag. De engine geeft nog steeds een kleine +3 voor wit. Na 33…,f5 zijn er nog een paar kleine complicaties te overwinnen voor wit het punt veilig zal stellen. Overigens was ik 33…Td6 van plan, waarna het nog simpeler zou winnen voor wit. In plaats daarvan speelde wit 33 Kh3, waarna de alarmbellen in positieve zin afgingen. De programma’s rinkelen ook… Na 33…f5! 34 Tcg1 volgde de leuke interruptie 34…,Lg3!! Het zou stoer geweest zijn als ik daarbij mat in 18 had aangekondigd. Wit gaat mat in alle varianten, en koos sportief voor de snelste uitweg uit de ellende: 35 gxf5, Dxf5 #

Alternatieve (mooiere) matpatronen ontstaan na bijvoorbeeld 35 fxg3,Dxg4+ 36 Kh2,hxg3+ 37 Txg3,Dh4+ 38 Th3,Df2# of 38 Kg1,Dxg3+ 39 Kf1,Dg2+ 40 Ke1,De2 #

De taaiste variant, en dan kopieer ik even wat Fritz 11 zegt, gaat als volgt: 35 Txg3,hxg3 36 gxf5,g2 37 fxg6,gxh1D+ 38 Kg3,Dg2+ 39 Kh4,Dxf2+ 40 Kg4,Dg2+ en de f-pion promoveert met snel mat.

Een meevaller, hoewel zwart vrijwel de hele partij aan het roer was. Een volgende meevaller was dat Stefan zijn eindspel inderdaad remise wist te maken. Daarmee waren 6,5 punt binnen, en was het zoals wel vaker, wachten op Bosman. Michiel verdedigde zich in eerste instantie taai, maar gaandeweg ontstonden er serieuze gaten in het zwarte kamp. Reinderman’s koning ging op snoeptocht en Michiel kon niet veel meer dan toekijken hoe de witte pionnen vrij baan hadden naar de overkant. Al met al een kansloze nederlaag na wat lange tijd een zeer acceptabele stelling was.

Daarmee kwam de eindstand op 6,5 – 3,5 en kunnen we concluderen dat we het verschil in het eerste uur gemaakt hebben. De volgende ronden staan de krakers met Kennemer Combinatie en En Passant op het programma, waarna veel duidelijk zal zijn over onze kansen in de Meesterklasse dit jaar. Hopelijk komen we dan weer op volle oorlogssterkte aan de start.

Rudy van Wessel

 

LSG IntelliMagic 2357 Pathena Rotterdam 2345
1. IM Rudy van Wessel 2398 FM Hing Ting Lai 2334 1 0
2. IM Arthur Pijpers 2436 Michiel Besseling 2215 1 0
3. FM Michiel Bosman 2317 GM Dimitri Reinderman 2592 0 1
4. IM Eelke Wiersma 2343 Marijn den Hartog 2158 1 0 Regl.
5. Eelco Kuipers 2312 FM Robby Kevlishvili 2361 1 0 Regl.
6. IM Edwin van Haastert 2433 IM Bruno Carlier 2433 1 0
7. IM Jan-Willem de Jong 2453 FM Johan Quist 2318 1 0 Regl.
8. FM Martin Roobol 2297 IM Rini Kuijf 2377 0 1
9. IM Stefan van Blitterswijk 2353 IM Martin Martens 2416 ½ ½
10. FM Raoul van Ketel 2229 Anna-Maja Kazarian 2248 0 1

9 reacties op “Verschil in het eerste uur

  1. De officiële term is niet ‘protest’, maar ‘bezwaar’.

    Heeft de teamleider van Rotterdam een bezwaar aangetekend bij het besluit van de wedstrijdleider?

  2. Om mijn eigen vraag te beantwoorden: ja, uit de gedetailleerde competitiemailing blijkt inderdaad dat Rotterdam bezwaar heeft aangetekend, hoewel vreemd genoeg ook daar de term ‘protest’ wordt gebruikt, die in het kader van het competitiereglement geen betekenis heeft.

  3. Jongens jongens, als jullie de tijd die jullie nu kwijt zijn aan het uitzoeken van regeltjes nou eens stoppen in het schaken, misschien komen we dan weer in de eerste klasse terecht volgend jaar. Whadda ya say?

    En leuk verslag bord ener! Opkomend talentje even de kop indrukken. Ik vind dat joch namelijk meesterlijk goed!

    Ps kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen de opties die ik hieronder kan aan klikken: stuur mij een email als er nieuwe reacties zijn vs email me als er nieuwe berichten zijn. Zoiets als het verschil tussen protest en bezwaar?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*