Verrassende uitslagen in ronde 1

Je hebt in toernooien nog wel eens dat de schakers het in ronde 1 rustig aan doen. Bij LSG niet. Ronde 1 werd een bloedstollende ronde waarin maar liefst 40 schakers zorgden voor een volle zaal. De grootste verrassing was de fraaie zege van Justin Senders op Jan-Willem de Jong. Ook het duel Kuipers-Kuiper eindigde verrassend: de man zonder S op zijn borst won. Bijna jammer dat de heren dit duel niet in de Kuip speelden. Op kuipstoeltjes.

De ronde begon een paar minuten later dan normaal want er was veel mede te delen. De kans is best groot dat Giri, Timman, Smeets en Nikolic een 4-kamp spelen tijdens het Noteboomtoernooi komend jaar. En Don van den Biggelaar en Jan-Willem de Jong kregen nog envelopjes met inhoud vanwege prestaties uit vorig seizoen. De situatie in Oekraïne werd besproken en drie leden deden een liedje welke ze volgende week ook in The Voice gaan doen.

Over leden gesproken, er was een behoorlijk aantal nieuwe gezichten. En dat is geweldig. Te meer daar het echt nieuwe gezichten waren en geen plastische ingrepen bij bekende leden wat zo vaak gebeurt. De nieuwe gezichten gingen aan het einde van de avond met heel wat punten naar huis. Welkom aan de heren De Rouwe (winst op Uittenbogaard), Van der Scheer (winst op Voorn), Dowit (winst op Molsbergen) en Koning (remise tegen Van den Biggelaar, kennelijk maken envelopjes indruk).  Hopelijk smaakt het naar meer!

Ik heb een poging gedaan om nog wat van de partijen her en der te zien. Helaas. Soms heb je echt al je tijd nodig om zelf te overleven en dat is dan niet eens genoeg. Net als thuis heb ik alleen mijn buren kunnen volgen, vooral de heren Van Ketel en Corstjens rechts van mij. Erg leuk potje, waarbij ik heel lang niet kon opmaken wie er nu eigenlijk ging winnen. Het werd Van Ketel, maar er moeten kansen op een verrassing zijn geweest lijkt mij.

In de analysezaal zag ik aan de glimlach van De Jeu dat hij de PK-winnaar van vorig jaar, Van Wissen, had verslagen. En Zwinkels leek wel schoudervulling te hebben na zijn scalp met de naam Termeulen. Een schaker is niet vrolijker te krijgen dan het eerste uur na een zege. Met de energie die dan van de schaker afstraalt, kun  je 3 huishoudens een jaar van stroom voorzien.

Dank dat u allen in grote getale er was. Laten we dat nog eens doen.

 

Uitslagen ronde 1:

Bd White Black Results
1 Justin Senders Jan-Willem de Jong 1 – 0
2 Rudy van Wessel Aart van de Peut 1 – 0
3 Frans Erwich Arthur Pijpers 0 – 1
4 Raoul van Ketel Rolf Corstjens 1 – 0
5 Marcel de Jeu Michiel van Wissen 1 – 0
6 Igor Coene Erik Oosterom 1 – 0
7 Coenraad Spaans Marcel Mol ½ – ½
8 Robert Straver Eric van ’t Hof 0 – 1
9 Wim Zwinkels Albert Termeulen 1 – 0
10 Henk van der Scheer Martin Voorn 1 – 0
11 Stanley Bingen Michael Kubbenga 0 – 1
12 Joop Bakker Luuk Hoogeveen 1 – 0
13 Rob Uittenbogaard Erwin de Rouwe 0 – 1
14 Daan Binnendijk Jan Verheijen 0 – 1
15 Puck de Wit Arthur Prahlada Belle 0 – 1
16 Vincent Schenkelaars John Kettenis 1 – 0
17 Robin Schenkelaars Chris de Weert 1 – 0
18 Paul Dowit Chris Molsbergen 1 – 0
19 Sander Koning Don van den Biggelaar ½ – ½
20 Joris Kuipers Chiel Kuiper 0 – 1

3 reacties op “Verrassende uitslagen in ronde 1

 1. Voorafgaande aan de partijen had Raoul enige tijd nodig om de regels rond het nieuwe speeltempo uit te leggen. Deze nieuwe regels zijn nog niet bijgewerkt op deze website. Laat ik daarom een poging doen om het vast te leggen, speciaal ook voor onze nieuwe leden.

  a) Het speeltempo bedraagt 1:30 uur voor de hele partij, plus 10 seconden per zet vanaf zet 1.

  Indien beide spelers akkoord zijn, mag ook gespeeld worden met een afwijkend tempo, te kiezen uit de volgende opties:

  b) 1:45 uur voor de hele partij, plus 10 seconden per zet vanaf zet 1.

  c) 1:30 uur voor de eerste 35 zetten. Daarna krijgen beide spelers 15 minuten extra voor de rest van de partij.

  d) 1:45 uur voor de eerste 40 zetten. Daarna krijgen beide spelers 15 minuten extra voor de rest van de partij.

  In feite wordt hiermee ook min of meer gekozen voor de totale speelduur. Een partij van 45 zetten duurt dan:

  a) van 20.00 tot 23.15 uur.

  b) van 20.00 tot 23.45 uur.

  c) van 20.00 tot 23.30 uur.

  d) van 20.00 tot 24.00 uur.

  Opties a) en b) lopen uiteraard iets uit wanneer er meer dan 45 zetten worden gespeeld.

  In een extreem geval, bijvoorbeeld 135 zetten, komt er een half uur bij zodat de partij bij optie b) dan zal eindigen om 00.15 uur in de vroege ochtend. Ik vraag me af of dit fysiek mogelijk is, maar ik zou het wel eens willen zien (als toeschouwer)!

  • Dank Eric! Ik moet bekennen dat we het wel nog steeds een beetje ingewikkeld hebben. Maar goed, als we nou elk jaar 1 of 2 opties laten afvallen, dan zijn we over 2 jaar bij slechts 1 speelttempo! Wat mij betreft sneuvelt volgend jaar het “kwartier erbij” tempo als eerste. Dat gaat er in alle bonden toch uit en ook bij toernooien sterft het uit (alhoewel het Noteboom hardnekkig vasthoudt, want het voordeel is dat je zeker weet dat een ronde om tijdstip X is afgelopen).

 2. Robert, misschien is nuttig om elke ronde een beetje te inventariseren welke van de mogelijke speeltempi ook daadwerkelijk worden gebruikt. Opties die in de praktijk nooit worden toegepast kunnen zonder veel bezwaar worden afgeschaft, lijkt me. Als ik er ben en er aan denk, dan wil ik wel een statistiekje bij houden.

  Ik heb de indruk dat bijna alle spelers kiezen voor optie a). Niet omdat dit per se het prettigste tempo is, maar wel omdat je dan zeker weet dat je elke partij volgens hetzelfde tempo speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*