Veel vermaak in ronde 4

Ook in de 4e ronde van het PK waren weer de nodige vermakelijk fragmenten te ontdekken. Dit keer was vooral de oogst in de B-groep erg groot.

Voordat we met de A-groep beginnen wil ik Luuk bedanken voor het snelle invoeren van de partijen. Wellicht was het zijn manier van boetedoening na zijn partij tegen Chiel.

Luuk, dank en hopelijk ben je ook bereid tot het invoeren na een goed resultaat, want die gaan ongetwijfeld volgen!

A-groep
In het eerste fragment kan de altijd solide Heemskerk niet op tegen de dadendrang van de ambitieuze Bloothoofd.

Frits Fritschy staat – bij mij in ieder geval – bekend om zijn creatieve spel en in zijn partij tegen Frans Erwich komt hij met een heel charmante zet op de proppen.

B-groep
We beginnen met een mooi voorbeeld waarom je altijd scherp moet blijven tijdens de partij. Zelfs in de meest uitzichtloze situaties kan er zich nog een kans voordoen.

Het volgende fragment laat goed zien dat je altijd op moet passen met verzwakkende pionzetten voor je koning.

Ik wil dit keer afsluiten met een complete partij. De zwarte opzet voelt goed en natuurlijk aan en Niek laat in een modelpartij zien hoe je De Witte Leeuw aan moet pakken.

8 reacties op “Veel vermaak in ronde 4

  1. Dank je wel, Edwin, voor de vriendelijke woorden.
    Misschien kan in jouw analyse zwart nog 16… e6 17 Dxe6+ Tf7 spelen, vandaar dat ik tijdens de partij ook 16 cxd5 overwoog in plaats van Dxd5+. Achteraf moet ik zeggen dat ik ook na 16 Dxd5+ e6 17 Dxe6+ Tf7 18 c5 Pac7 19 Da2 b5 20 Tfb1 niet erg veel vertrouwen in de zwarte stelling heb.

  2. Wat gebeurt er bij Bloothoofd-Heemskerk na 18…fxe6? Vermoedelijk 19. Txf8+? Ik kan de actie van zwart met 17…Pf3+ begrijpen, wanneer hij 19. Txf8 over het hoofd heeft gezien.

    • Ja, Txf8 was ik van plan daar Eric. Wim had Pg5 onderschat, niet gezien dat het paard in 4 zetten tijd van h3 naar a8 zou gaan, en daarbij een dame en toren zou ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*