VAS 3 – LSG 3: 3-5

Op een zeer koude en gladde zaterdag gingen we naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen VAS 3 die 1 punt op ons achter stond. In de frisse zaal kwamen we al snel op een voorsprong. Marcel won met een paardvork de Dame. Reinier zei nog tegen me in de trein dat hij zeer aanvallend ging spelen. Dat ging in de opening al mis en kort daarna was het 1-1.
Onze eerste invaller Linda won daarna gedecideerd. Daarna werd het 3-1 door mij. Ik kwam beter uit de opening en toen hij zijn Paard naar een verkeerd veld speelde won ik een Toren tegen een Loper. Daarna dutte ik wat in (60+) en moest ik de Toren weer teruggeven voor een Paard. De stelling was toen gelijk, maar mijn tegenstander liet een Paard slaan door de Dame. Die kon hij  wel met zijn Dame terug pakken, maar daarna had ik weer een vork met mijn Paard op de Koning en de Dame zonder dat hij mijn Paard daarna kon  terugslaan. Hij sloeg mijn Dame niet maar daarna was mat niet meer tegen te houden.
Daarna verloor Albert. Hij deed het in de opening verkeerd en zijn  tegenstander profiteerde met een vrijwel winnende centrumdoorbraak. Albert probeerde nog met een dubbel torenoffer een gevaarlijke aanval te krijgen. alleen pakte zijn tegenstander de eerste Toren en deed daarna nog een paar nauwkeurige zetjes en toen gaf Albert op.
Daarna verloor onze tweede invaller Vincent. Hij had ergens e5 gespeeld dat niet goed  was. Hij werd daarna overlopen. De stand was daardoor 3-3, maar de overige partijen stonden goed.
Jeroen kwam erg goed uit de opening aangezien zijn tegenstander niet het beste antwoord klaar had liggen op de meest briljante schaakopening die er is (hij wilde niet zeggen welke opening dat is). Na een standaard pionoffer op e6 had wit een dusdanig ontwikkelingsvoordeel dat de computer het na zet 14 eigenlijk al bijna gewonnen vond. Het werd een erg tactische stelling waarbij Jeroen veel tijd nodig had om alles correct uit te rekenen. Dat lukte ook wel aardig maar helaas durfde hij tot 4 maal toe de winst niet uit te voeren in tijdnood (was ook niet heel eenvoudig), en koos uiteindelijk maar voor veilig: het werd een eindspel wat gelijk is volgens de computer (4 pionnen + Paard vs 4 pionnen + Loper, met een actievere Koning voor wit en pionnen op beide flanken voor wit), maar wit kan nooit verliezen en zwart moet accuraat blijven. Uiteindelijk blunderde de zwartspeler (misschien onvermijdelijk) waardoor Jeroen onder toeziend oog van een aardig publiek een vol punt kon pakken voor hem en voor het team. Bernard had vroeg in de partij een Loper tegen twee pionnen gewonnen. Na veel schaakjes met de Dame door zijn  tegenstander kon hij daaraan ontsnappen en na dameruil kon hij met zetdwang op jacht gaan naar de overige pionnen. Zover liet zijn tegenstander het niet komen. Hij gaf op.
We staan nu met het team in de middenmoot met nog 4 wedstrijden te gaan, waarvan er 3 tegen teams die boven ons staan. Het gaat nog zwaar worden daar de onderste 2 teams degraderen en de 4 slechtste nummers 3 van onderen. Hieronder de uitslagen.

Jan Hellenberg

VAS 3 Rating LSG 3 Rating Ronde 5
Veelen van, J. (Jouke) 2065 Berrevoets, J. (Jeroen) 2103 0 – 1
Lysakov, A.S. (Anton) 1962 Termeulen, A. (Albert) 2008 1 – 0
Woudenberg, C.N. (Casper) 1742 Hellenberg, J.A. (Jan) 2042 0 – 1
Berkelmans, T. (Tom) 1883 Schenkelaars, V.F. (Vincent) 1809 1 – 0
Hakvoort, E.T. (Elco) 1938 Feiner, R.H.P. (Reinier) 2000 1 – 0
Seelemeijer, J. (Jasper) 1861 Wubben, M. (Marcel) 1989 0 – 1
Simity, M.S. (Milan) 1802 Jap tjoen San, L. (Linda) 2049 0 – 1
Wijgers, B. (Ben) 1950 Evengroen, B.A. (Bernard) 1997 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1900  Gemiddelde Rating: 2000  3-5 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*