Van Wissen wint PK LeiSB 2014; Wagemans wint B-groep

En het zit er al weer op. Na 7 dinsdagen op rij en evenzoveel rondes stonden er in groep A en B twee terechte winnaars op het podium. Michiel van Wissen won met 6,5 uit 7 en een TPR van 2600 (!) de A-groep en Ed Wagemans met 6 uit 7 en een TPR van 2046 de B-groep. De laatste ronde van Van Wissen ging wat soepeler dan van Wagemans. Laatstgenoemde werd immers flink getest door Binnendijk maar kon ternauwernood stand houden. De plaatsen 2 en 3 in de A-groep werden gedeeld door Ivo Wantola en Arthur Pijpers met 5,5 uit 7. In de B-groep werd Joop Bakker tweede met 5,7 uit 7 en Daan Binnendijk derde met 5 uit 7. 

Het begin van de ronde kende een ontroerend moment. De jury voor de spektakel/schoonheidsprijs had in het diepste geheim bedacht dat de fles wijn in handen moest komen van de bedwinger van Roorda in ronde 6. Nadat de tranen van de ontvanger gedroogd waren volgde een lange speech waarin ouders. kinderen, producers en de lichtmensen werden bedankt. Om 21.00 uur begonnen de meeste partijen. Waarschijnlijk kwam het door al die emoties dat Van Wissen zijn makkelijkste avond van het toernooi had.

Zoals gezegd gold dat niet voor Wagemans. Binnendijk kreeg gevaarlijke aanvalskansen en mogelijk dat de computer thuis een winstweg weet  te vinden. Uiteindelijk werd het eeuwig schaak, wat de schakers ten behoeve van het tijdig aanvangen van de prijsuitreiking gelukkig niet in de praktijk brachten.

De ratingprijs tot 1500 is gewonnen door Luuk Hoogeveen. Hij had concurrentie van Kettenis en Kuiper maar die wisten in de laatste ronde hem niet te passeren. De prijs t/m 1800 ging naar Lo van Osch, die ook meedeed in de categorie tot 1500! Een waarlijk buitengewoon goede prestatie van Van Osch. Hij boekte onder meer overwinningen op De Weert, Schenkelaars (V) en Noordijk. De derde ratingprijs was een fotofinish. Roorda won zijn laatste ronde partij verrassend van Van Ketel en daardoor moest Schaeffner alle zeilen bijzetten. Tegen Zwinkels had hij een behoorlijke tijdsachterstand en op enig moment zag zijn stelling er niet enorm overtuigend uit. Maar een gelukje zit in een klein hoekje en plots was daar de zege. Op weerstand ging de prijs naar Schaeffner die een mooi toernooi bekroonde met een envelopje. Voor de mensen van de FIOD die dit doorgaans lezen, er zat echt niet meer in dan een bedrag met 7 cijfers.

Zei ik cijfers? Sorry, letters. Veertig is 7 letters.

De (gedeeld) tweede plaats van Wantola was ook wel een beetje geluk omdat Bloothoofd de 10 seconde per zet erbij na lang denken te weinig vond. Pijpers toonde aan dat jeugdig talent bij Van der Zon prima de kop kan worden ingedrukt.

Tot slot nog een aantal mooie TPR’s. In de B-groep stegen Van Osch, Van der Wulp, Walraven, Schenkelaars (R), Kettenis en Kuiper relatief het meest boven zichzelf uit. In de A-groep zijn dat Van Wissen, Schaeffner en Roorda. Zij krijgen binnenkort geheel en al verzorgd een bus met harde kern van Feyenoord kort na een dramatische nederlaag tegen Ajax op bezoek. Er waren ook lieden dit toernooi die de wind tegen hadden in plaats van mee. Mocht u nu nieuwsgierig zijn wie dat zijn, kijk dan even naar de eindstand op de overzichtspagina.

Ik hoop u volgend  jaar weer te treffen. Neem de schakers van uw vereniging die er dit jaar niet bij waren zeker mee, we kunnen met een beetje indikken makkelijk 80 man/vrouw aan in dit toernooi!

Tot slot, heeft u suggesties voor verbeteringen van het PK, schroom dan niet deze naar mij persoonlijk te mailen of hieronder te noteren. Alle tips zijn welkom!

De partijen van de A-groep:

De partijen van de B-groep:

Alle beschikbare partijen kunt u als een pgn-bestand downloaden.

De uitslagen van ronde 7

Groep A

Bd White Black Results
1 Wissen, van M. Straver, R. 1 – 0
2 Pijpers, A. Zon, van der S. 1 – 0
3 Bloothoofd, G. Wantola, I. 0 – 1
4 Roorda, T. Ketel, van R. 1 – 0
5 Coene, I. Heemskerk, W. 1 – 0
6 Schaeffner, J. Zwinkels, W. 1 – 0
7 Termeulen, A. Hof,van ’t E. 1 – 0
8 Drunick, van JW. Jeu, de M. 0 – 1
9 Oei, I. Peut, van de A. 1 – 0
10 Serdijn, A. Belle, A. 1 – 0
11 Scherpenisse, K. Kubbenga, M. ½ – ½
12 Sikkel, D. Briemen, van W. ½ – ½
13 Senders, J. Hellenberg, J. 0 – 1

 

Groep B

Bd White Black Results
1 Wagemans, E. Binnendijk, D. ½ – ½
2 Bakker, J. Walraven, M. 1 – 0
3 Ruyter, de W. Stins, J. ½ – ½
4 Schenkelaars, V. Brandt, J. 0 – 1
5 Osch, van L. Weert, de C. 1 – 0
6 Wulp, van der G. Schenkelaars, R. 1 – 0
7 Nat, van der H. Biggelaar, van den D. 1 – 0
8 Noordijk, E. Kettenis, J. ½ – ½
9 Bosse, van den B. Molsbergen, C. 1 – 0
10 Uittenbogaard, R. Hoogeveen, L. ½ – ½
11 Kuipers, J. Kuiper, C. 1 – 0
12 Telkamp, H. Warmenhoven, P. ½ – ½
13 Hordijk, F. Bingen, S. 1 – 0

 

 

7 reacties op “Van Wissen wint PK LeiSB 2014; Wagemans wint B-groep

 1. Toch even inhaken op mijn eigen partij, want van de notatie in het eindspel klopt niet veel. Deze eindstelling speel ik nog met mijn ogen dicht uit. Er stond namelijk een pion op h4 ergens, en ook heeft zwart op het eind geen kxb4 gespeeld, maar kb3, waarna Kxb5 voglt van mij, Db4+ Kc6, Dc4+, Kd6, Df4+ en toen ging ik door mijn tijd.
  Ger

 2. Michiel, Ed, van harte gefeliciteerd met jullie welverdiende overwinning!
  @ Chiel, Stanley, John, Maurice: complimenten voor het bij vlagen fraaie spel. De laatste oneffenheidjes werken we er volgend jaar wel uit!
  @ Rob (U): dit was hopelijk de laatste keer dat je geen e4 deed in het Konings-Indisch! 🙂
  @ Robert: dank voor de originele verslagen.
  @ Geralt: dank voor de partijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*