Van der Werf & Zn Nederlands kampioen Hands & Brains

20150707_164431

Elk jaar doen René Hennipman (van vroegere club ZSC-Saende) en ik mee aan het altijd gezellige 020-Kroegloperstoernooi, zie vorig bericht. Dit jaar was er eindelijk de kans om de degens te kruisen met het illustere duo Van ’t Hof / Binnendijk, ware het niet dat een Torhout-Werchter-concert roet in het eten gooide. Een alternatief was snel gevonden in het dinsdag erna gehouden Nederlands Kampioenschap Hands & Brains, een side-event van het Nederlands Kampioenschap dat gehouden wordt in het fraaie Manor hotel eveneens in 020.

Hands & Brains is een uit IJsland overgewaaide schaakvariant voor duo’s. Eén van de spelers van het duo mag de hele partij alleen maar de naam van het stuk zeggen waarmee gezet moet worden. De andere speler voert dan een zet met dat stuk uit.

Een verrassend leuk spel met behoorlijk wat finesses! Bij terugslaan was het veelal wel duidelijk wat de Brain bedoelt. Maar bij de uitroep van pion, paard of bij een dame op een tamelijk leeg bord, zijn er vaak talloze mogelijkheden en dient de Hands vaak nog wel even na te denken wat de gedachtengang van de Brains zou kunnen zijn. Af en toe heb je de illusie met zijn tweeën een meesterwerkje af te gaan leveren…en af en toe vervloek je je maat omdat hij een “verkeerd” stuk roept of niet de zet uitvoert die jou voor ogen stond.

Elf koppels speelden vijf rondjes Zwitsers van twee partijen, waarbij de Hands en Brains bij wit en zwart wisselden. Even dachten we in het ouder-kind toernooi beland te zijn want Jan Roebers deed met zijn nog jonge dochtertje mee en Dennis de Vreugt met zijn vijf jaar oude zoon Max. Dit knaapje kende volgens zijn vader de regels pas twee maanden maar ontwikkelde prachtig alle stukken, zodat wij na de opening eerder slechter dan beter stonden. Het lijkt geen gewaagde voorspelling dat we van dit mannetje nog heel veel gaan horen als hij blijft schaken!

Uiteindelijke winnaar werd de derde ouder-kind of beter gezegd ouder-puber combinatie. Onze eigen Mark van der Werf mocht met zoon Joël de eerste prijs in ontvangst nemen!

Het duo Hennipman-Zwinkels eindigde in de onderste helft na enkele miscommunicaties. Vantevoren hadden de openingen iets beter doorgesproken kunnen worden. En mooie aanvalsstellingen werden iets te snel afgeraffeld met venijnige counters tot gevolg. Voldoende verbetertips uit eigen ervaring!

Een erg leuk spel om een keer te spelen op een ludieke avond of na afloop van de dinsdagavondronde!

Wim Zwinkels

4 reacties op “Van der Werf & Zn Nederlands kampioen Hands & Brains

  1. Lijkt me wel leuk om een keer te doen. Hoe strikt zijn de regels?

    Mag je alleen “toren” roepen of ook “koningstoren”?

    En bijvoorbeeld “lopertje” als je een kleine zet met de loper bedoelt?

  2. Koos Stolk legde de regels uit en noemde dit niet. Bij onreglementaire zetten zou er een bonusminuut aan de tegenstander gegeven worden. Ik neem aan dat elke signalering verboden is, maar dit was vooral een gezelligheidstoernooi, NK hè! 😉 Mijn maat wachtte tijdens het uitvluggeren een keer niet op mijn stukaankondiging, maar bood daar wel zijn excuses voor aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*