UVS 1 – LSG 2: Uit Vrienden Samengesteld?

Dit seizoen gaat LSG 2 het eens proberen in de 1e klasse. In de eerste ronde tegen UVS, dat met IM Hans Klip en nog vijf 22+ spelers een iets beter team heeft dan wij. Bij binnenkomst bleken echter Klip, Retera en Bons niet te spelen en UVS speelde dus met 3 invallers. Wij misten Peter voor de sterkste opstelling en voor hem speelde Alisha. Teamleider Michiel van Wissen doet verslag.

Dat was al een aardige meevaller en de volgende meevaller was dat mijn tegenstander, Hamoen Habibi, niet kwam opdagen. Na een uur wachten was het dus 1-0 voor ons. Jammer dat ik niet kon spelen, maar zodoende kon ik wel alle partijen goed volgen. Dat was nog niet zo makkelijk, want de tiebreak Liren Ding vs Yangyi Yu was ook bezig…. Volgens de UVS-ers kwam de afmelding van Hamoen om 3 uur die middag binnen per e-mail…

De eerste die na mij klaar was, was Alisha. Helaas probeerde ze te krampachtig een vrijpion te houden en vergat ze de verdediging van haar koning. Haar tegenstander had al snel in de aanval kunnen winnen, wikkelde echter af naar een gewonnen eindspel dat hij snel won. Gelukkig waren ook meevallers. Zo stond Alex al snel prima: hij had de pionnenstructuur van zijn tegenstander verbrokkeld, al had zijn tegenstander wel het loperpaar als compensatie. Het moet gezegd worden dat zijn tegenstander zijn witveldige loper had kunnen bevrijden door middel van een tijdelijk pionoffer. Dit werd door beide spelers gemist en Alex drukte zeer overtuigend een punt. Tussenstand: 2-1 voor ons.

Hierna duurde het een dik uur voordat Eelke klaar was met remise tegen 1 van de 3 invallers. Zijn tegenstander speelde betonschaak met wit, maar langzaam maar zeker leek Eelke wat te bereiken. Wit verdedigde echter nauwkeurig en het resulterende dubbel toreneindspel was remise. Inmiddels was bij iedereen die nog bezig was de 40 zetten gehaald. Andreas speelde op speciaal verzoek met wit en kreeg een stelling met wederzijdse kansen die in evenwicht leken. In wederzijdse tijdnood ging er bij zwart wat mis, Andreas miste nog een eenvoudige winst, maar gelukkig bleef de stelling gewonnen, wat vrij snel na de tijdcontrole dan ook een feit was. Tussenstand: 3½-1½.

Helaas speelde Albert na een voortreffelijke eerste 25 zetten een verzwakking van zijn koningsvleugel en daar stond helaas ook zijn koning. Alle witte stukken kwamen op bezoek bij de koning en ik denk dat wit ergens een mat heeft gemist. Zoals het ging, kostte de aanval een stuk en heel wat later de partij.

Alberts tegenstander liep in korte broek en blote voeten en smeerde tijdens de partij een heel stokbrood met beleg en at dat aan het bord op. Dat leverde deze foto op:

Bron: website UVS

Dan Jan: hij verdedigde met zwart een wat mindere stelling, maar won door een misrekening van wit een pion. Door een mindere voortzetting ging die pluspion en kwam er een gelijkstaand eindspel op het bord.

Een aardige meevaller dus! I.p.v. een remise een vol punt. Tussenstand: 4½-2½ en nog 1 punt nodig voor de overwinning.

Dan zijn we aangekomen bij de 3 topborden beland. Raoul was er niet geslaagd voordeel te bereiken met wit en zodoende was er een gelijke stelling op het bord gekomen, waarin zwart misschien iets prettiger stond. Helaas speelde Raoul rond zet 30 twee mindere zetten, waardoor het stellingsoordeel van 0.00 naar -2 ging en de partij ging dus verloren.

Het ene puntje moest dus komen van het duo Martin en Rudy (bord 2 en 3). Martin had in de opening een pion verloren met als compensatie actiever stukkenspel. Tegenstander Jaap Houben (eveneens plaatsvervangend teamleider) zag zich genoodzaakt de pluspion terug te geven, en Martin stond beter hierna. Nadat Martin nog een pion gewonnen had, wist hij het eindspel te winnen. Het beslissende punt was binnen!

Rudy speelde een knotsgekke partij. Hij offerde een stuk voor 3 pionnen plus zeer overwegende stelling. Op het moment dat hij kon gaan oogsten gaf hij helaas een cruciale c pion weg en bereikte een eindspel met een kwaliteit minder, maar wel 2 extra pionnen. Na hierin ook een aantal winsten gemist te hebben, miste zijn tegenstander op het eind een opgelegde remise. En zoals dat vaker gaat: wie de laatste fout maakt, verliest….
Eindstand: 6½-3½ voor ons.

Een belangrijke overwinning, want UVS werd vorige 3e in de “noordelijke” 1e klasse en als ze compleet zijn (in hun sterkste opstelling en met 10 man) zijn ze een geduchte tegenstander.

Op 2 november gaan we thuis verder tegen Venlo.

UVS 1 2148 LSG 2 2195
1. FM Lukas van der Linden 2294 FM Raoul van Ketel 2223 1 0
2. FM Jaap Houben 2301 FM Martin Roobol 2278 0 1
3. Guido van Mierlo 2177 IM Rudy van Wessel 2365 0 1
4. Lars Kurstjens 2102 IM Eelke Wiersma 2310 ½ ½
5. Jan Pijkeren 2199 FM Andreas Vogt 2287 0 1
6. Hamoen Habibi 2111 FM Michiel van Wissen 2264 0 1
7. CM Anton van Rijn 2224 Alexander Polak 2092 0 1
8. Roy van den Hatert 2117 Jan Hellenberg 2104 0 1
9. Olav Schoonenberg 2116 Alisha Warnaar 1922 1 0
10. Koen de Wilt 1843 Albert Termeulen 2109 1 0

2 reacties op “UVS 1 – LSG 2: Uit Vrienden Samengesteld?

 1. Gefeliciteerd met deze overtuigende zege! Los hiervan nog een opmerking:

  Albert is meestal onverstoorbaar, maar in zijn plaats zou ik waarschijnlijk wel even het gedrag van mijn tegenstander hebben willen laten toetsen aan artikel 11 van het reglement, in het bijzonder:

  11.5 Het is verboden de tegenstander, op welke wijze dan ook, af te leiden of te hinderen. Hieronder vallen ook onredelijke claims of onredelijke remisevoorstellen, of het maken van lawaai of het anderszins laten klinken van geluiden in het spelersgebied.

  En in mindere mate misschien ook:

  11.1 De spelers dienen zich te onthouden van handelingen waardoor het schaakspel in diskrediet wordt gebracht.

  Maar wellicht is dit ook wel gebeurd? Of heeft de arbiter dit gewoon laten passeren?

 2. De arbiter was te druk met mijn klokinstellingen die niet klopten. Albert maakte er ook geen issue van, hetgeen ik me voor kan stellen want zijn stelling was lange tijd zeer aangenaam (dus waarom zou je onder of naast het bord kijken?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*