Verslag en uitslagen ronde 8

Ronde 8 was enerverend. Alleen al door het rumoer in de zaal. Het 7de speelde extern en op een of andere manier hoort het er kennelijk bij dat je direct na afloop van een partij een paar keer hard door de zaal iets willekeurigs roept. Wat steevast weer gevolgd wordt door een lang ‘ssssshhhhhhhtttt’ van spelers die nog bezig zijn. Qua afleiding ben ik erg benieuwd naar het empirische onderzoek naar wat meer afleidt: de luide volzinnen of het stevige ‘ssssshhhhhhhtttt’? Maar goed, het een zou er niet zijn zonder het ander. 

Nu denk je misschien dat ik klaar ben met opvoeden … helaas. Uitslagen worden chronisch slecht ingevuld (veelal ontbreken er rond 00.00 uur nog zeker vier) en bij het opruimen staan te vaak dezelfde mensen het harde werk te doen. Clubleden, dit kan beter! Tenminste, als je wilt voorkomen dat ik je op deze plaats aan de schandpaal nagel natuurlijk, hetgeen op haar beurt weer kan worden voorkomen door geld over te maken op mijn rekening. Over naar de partijen.

Een paar indelingen waren niet helemaal ‘eerlijk’. Zo mocht Chiel Kuiper het opnemen tegen Ivo Wantola maar Ivo won uiteindelijk toch. Ook Oei – Walraven en Bloothoofd – Schenkelaars kenden vooraf een duidelijke favoriet. Naderhand was daar weinig aan veranderd. De uitslag Erwich – Beetstra mag in de categorie ‘verrassingen’, al moet ik erbij zeggen dat ik Jaap wel vaker solide partijen zie spelen. Een goed recept tegen Erwich, zo is gebleken.

Rudy van Wessel was tijdens de training voorafgaand aan de ronde het publiek aan het uitleggen dat als wit aanvalt op een vleugel (en daar meer ruimte en meer stukken heeft), dat zwart dan terughoudend moet zijn met pionzetten op die vleugel. Die les had De Jeu even gemist, want op enig moment was Rudy links op het bord voortvarend aan het opstomen en zag ik de pionnen van Marcel naar c6 en a6 gaan. Wat op korte termijn ‘solid’ leek, werd op lange termijn een zwakte. Een beetje wat roken met je longen doet. En nu we het daar toch over hebben, net als bij pakjes sigaretten vind ik dat schakers ook veel duidelijker waarschuwingen moeten dragen in het sociale leven. “Pas op, schaker” bijvoorbeeld.  Terug naar de partij. Rudy won en mengt zich in de strijd om de bovenste plaatsen.

In die strijd speelden Pijpers en De Jong een mooie pot. De eerste 112 zetten werden in no time als tovenaars uit de mouw geschud. Daarna dacht De Jong geloof ik 2 uur na over 1 zet. Toen werd het remise. Door eeuwig schaak. Wat ik trouwens maar een raar begrip vind, want wie heeft er nou zin om eeuwig te schaken.

Bd White Black Results
1 Pijpers, A. (Arthur) Jong, de J.W. (Jan-Willem) ½ – ½
2 Oosterom, E. (Erik) Straver, R. (Robert) ½ – ½
3 Wessel, van R.B.W. (Rudy) Jeu, de M.F.E. (Marcel) 1 – 0
4 Bakker, J.P.A. (Joop) Heemskerk, W. (Wim) ½ – ½
5 Kubbenga, M.H.A. (Michael) Hof, van ’t E.C. (Eric) 0 – 1
6 Erwich, F.A.G.M. (Frans) Beetstra, J. (Jaap) ½ – ½
7 Peut, van de A.A. (Aart) Schenkelaars, V.F. (Vincent) ½ – ½
8 Zwinkels, W. (Wim) Weert, de C.W.J. (Chris) 1 – 0
9 Bloothoofd, G. (Gerrie) Schenkelaars, R. (Robin) 1 – 0
10 Oei, H.I. (Ik) Walraven, M.G.A.M. (Maurice) 1 – 0
11 Wantola, I. (Ivo) Kuiper, M. (Chiel) 1 – 0
12 Graaf, de R.A.G. (Rag) Zeevaarder, M. (Michiel) ½ – ½

2 reacties op “Verslag en uitslagen ronde 8

 1. Heren,

  Onze welgemeende excuses voor de uitspattingen van gisteravond! Hopelijk zijn de blunders die daardoor gemaakt werden evenredig verdeeld over beide kanten van het bord.

  De reden is dat we zwaar opgefokt aan de wedstrijd begonnen. De winnaar zou tenslotte bijna zeker zijn van promotie naar de 2e klasse. Tot ons genoegen waren de spelers van LSG7 zo bedreven in het morsen van punten dat we nu op doelsaldo al minimaal 2e zijn en dus gepromoveerd. De ontlading was er dan ook naar!

  Daar komt bij dat ons ingevlogen Italiaans teamlid meende dat er bij het vallen van de vlag door zijn tegenstander Rob slechts 34 zetten waren gedaan. En ja, dan speelt het zuidelijk temperament weer op en krijg je Pelle-achtige toestanden….

  Maar troost u, in Noordwijk spelen we de hele winter met in de zaal ernaast (slechts gescheiden door een futiel schuifwandje) een toneelclub, die dan zijn repetities houdt voor de jaarlijkse uitvoering. Dan ben je vanzelf gehard en merk je dat soort ‘luide volzinnen’ niet meer op. 🙂

  Nogmaals bedankt voor een gezellige en voor ons zeer succesvolle schaakavond!
  Guus

 2. De gelijkenis met de les in mijn partij ging nog wat verder. Marcel volgde exact de eerste zetten van het duel Rob – Chiel van vorige week. En deze partij werd uitvoerig besproken tussen 19:00 en 20:00 uur! Helaas voor Marcel was hij niet zo vroeg aanwezig, anders had hij het ongetwijfeld anders / beter gespeeld. Vervolgens stelde Marcel mij in staat om een modelpartij af te leveren, analoog aan de les. De heren van de lesgroep zijn Marcel dan ook zeer dankbaar, want zo snel de geleerde lesstof toegepast te zien worden gebeurt niet elke week! Volgende week een korte terugblik hierop en dan snel verder met de partij van Stanley, waar de tegenstander m.i. de zet van de avond produceerde door niet een toren terug te slaan maar een “stille” damezet te spelen die beide torens won!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*