Partijen, Verslag & Uitslagen ronde 5

De ronde begon voor de helft van de deelnemers met een onaangename verrassing. Helaas moest er een uur voor aanvang van de ronde een herindeling worden gemaakt die op de gehele B-groep invloed had. Zodra de partijen er zijn [… en dat zijn ze] volgt een nader verslag. En dat is er nu. Mocht u overigens op zoek zijn naar de stand, dan is daar een aparte pagina voor, namelijk hier.

Het speeltempo is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als laatste op een lange avond waren Senders en Sikkel bezig met een onderzoek of het mogelijk was de klok door de tafel heen te slaan. Beide heren leken daarnaast even vergeten te zijn dat er per zet 10 seconde bij komt. Zo kon het dat Senders doodleuk een eindspel met een toren en 2 pionnen minder bleef doorspelen, mede omdat Sikkel zijn zetten uitvoerde alsof hij nog 4 seconde had voordat de aarde zou ontploffen. De partij eindigde uiteindelijk met op de klok meer dan 3 minuten per speler op het display en Senders die even een ‘evaluatie-momentje’ had. “Best leuk dat LSG maar wat zijn die schakers toch %$^#@$ sterk“.

In de A-groep hebben we een nieuwe koploper. Michiel van Wissen schaakt naar eigen zeggen elke ronde steeds een stukje slechter hetgeen verklaart dat hij met 4,5 uit 5 fraai aan kop staat. Hij is er vast zo eentje die vroeger over zijn proefwerk zei “dat wordt een 2” en dan een dag later achteloos opmerkt dat het warempel toch een 9,5 is. Anyway, ik moet bekennen dat hij zich wel wat langs Wantola heeft gerommeld, maar juist tegen Wantola is dat een buitengewone mooie prestatie.

Op het vinkentouw (nooit begrepen overigens hoe je van vinken touw maakt; hoe je ze blind maakt kan ik me iets bij voorstellen) zitten naast Wantola nu Pijpers en Van Ketel. Eerstgenoemde won van Schaeffner die als enige naar ik aanneem bij aanvang van de ronde moet hebben gehoord dat het vanavond weggeefschaak is. Toen hij na een zet of 20 erachter kwam dat het toch echt gewoon schaak was, stond hij een stuk of 16 achter. Van Ketel won op het eerste oog zeer fraai van de bij LSG onder vele namen bekend zijnde Bloothoofd (maar ik noem hem liever gewoon hoe hij heet). Van Ketel speelt als sinds 1831 min of meer dezelfde openingen dus Bloothoofd moest weten dat Van Ketel graag 4 op een rij speelt tegen Konings-Indisch. Van Ketel kreeg kort na de opening met een mooie pion zet een heerlijke toren in de zwarte stelling en won een kwaliteit. De partij is het naspelen zeker waard.

De B-groep was dus zoals gezegd wat van de leg door de herindeling. Wagemans wist zijn voorsprong uit te bouwen tot een vol punt door Van der Nat te verslaan. Laatstgenoemde had zich met wit degelijk voorbereid maar moest opeens met zwart tegen de koploper. Wagemans wist de stelling ‘schijndicht’ te schuiven. Het leek allemaal dicht te staan maar het was Wagemans die kon beslissen wanneer het open zou gaan. Dat deed hij op een gunstig moment en won.

Wagemans is er nog niet, want op een punt achter hem zit een groepje van 5 man te hopen dat hij plotseling een drieweekse wandelvakantie naar Zuid-China wint met onmiddellijk vertrek. Een daarvan is Van Osch die binnenkort zijn plasje moet gaan inleveren bij de wedstrijdleider. Hij speelt tot nu toe een ijzersterk toernooi en net als vorig jaar worden alle deelnemers die een TPR hebben van meer dan 479 EPO-punten dan hun eigen rating gecontroleerd op ELO (of omgekeerd, ik ben het even kwijt).

De partij van De Ruyter zal de jury zeker nog eens nader bekijken want het mat dat hij Van den Bosse voorschotelde ziet er bijzonder fraai uit. Maar we gaan alle partijen rustig bekijken, want spektakel/schoonheid zit soms in de kleinste momenten verstopt.

 

De partijen van de A-groep:

De partijen van de B-groep:

U kunt de partijen ook downloaden.

Uitslagen ronde 5 groep A:

Bd White Black Results
1 Wissen, van M. Wantola, I. 1 – 0
2 Schaeffner, J. Pijpers, A. 0 – 1
3 Ketel, van R. Bloothoofd, G. 1 – 0
4 Aalders, P. Zon, van der S. 0 – 1
5 Jeu, de M. Straver, R. 0 – 1
6 Roorda, T. Hof,van ’t E. 1 – 0
7 Zwinkels, W. Heemskerk, W. 0 – 1
8 Coene, I. Termeulen, A. 1 – 0
9 Oosterom, E. Hellenberg, J. 1 – 0
10 Briemen, van W. Serdijn, A. ½ – ½
11 Peut, van de A. Scherpenisse, K. 1 – 0
12 Oei, I. Drunick, van JW. ½ – ½
13 Belle, A. Kubbenga, M. 1 – 0
14 Senders, J. Sikkel, D. 0 – 1

Uitslagen ronde 5 groep B:

Bd White Black Results
1 Nat, van der H. Wagemans, E. 0 – 1
2 Osch, van L. Binnendijk, D. ½ – ½
3 Stins, J. Brandt, J. ½ – ½
4 Weert, de C. Schenkelaars, V. 0 – 1
5 Kuiper, C. Bakker, J. 0 – 1
6 Noordijk, E. Walraven, M. 0 – 1
7 Ruyter, de W. Bosse, van den B. 1 – 0
8 Kettenis, J. Uittenbogaard, R. 1 – 0
9 Biggelaar, van den D. Hoogeveen, L. 0 – 1
10 Molsbergen, C. Warmenhoven, P. 1 – 0
11 Schenkelaars, R. Telkamp, H. 1 – 0
12 Kuipers, J. Hordijk, F. 1 – 0

 

2 reacties op “Partijen, Verslag & Uitslagen ronde 5

  1. Partijen Van Wissen – Wantola en Aalders – Van der Zon zijn gecorrigeerd, en de partij Molsbergen – Warmenhoven is toegevoegd. Zodat u alleen nog verstoken bent van de partij Senders – Sikkel.

  2. De partij van De Ruyter – Van den Bosse is nu compleet en er zijn wat zetten gevonden van Senders – Sikkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*