Uitslagen ronde 5 LSG Zwitsers

Wat een schaakavondje was het. In de B-groep 36 schakers, in de A-groep 24. Er waren wat toeschouwers en op een speciaal bord speelde jubilaris Harro Weiland, gisteren 65 jaar lid van LSG (!!), een partij schaak tegen Jaap Beetstra. Weiland had voor de gelegenheid een schaakbord uit 1852 meegenomen – hij was zelf toen nog jong – inclusief bijbehorende schaakstukken. Het doosje met stukken leek rechtstreeks uit een geheime kamer van een piramide te komen en toen de deksel eraf ging slaakte de schaakgodin Caissa een zucht.

Koploper Edwin van Haastert in de A groep gaat vandaag direct een staatslot kopen. Hij verkeert in een gelukkige fase. Tegenstander Van Wissen had al vroeg in de opening na twee bijzondere beslissingen van Van Haastert zeer groot voordeel kunnen bereiken maar Van Wissen zag schaakgoden en blunderde zijn voordeel in 2 matige zetten weg. Wim Heemskerk had zich op een aparte wijze voorbereid op Arthur Pijpers. Hij had zich voorgenomen dat hij minimaal remise zou kunnen spelen tegen Pijpers met zwart als hij een dramatisch toernooi ergens zou spelen. Het werd Groningen en het werd remise. De verrassing was de overwinning van Vreugdehil op Van Dorp. De heren speelden de Trump-Putin opening, die bekend staat om zijn onvoorspelbaarheid. Persoonlijk volgde ik het duel tussen Mol en Bloothoofd. Mijn vermoeden is dat beide heren leiden aan een lichte loperpaarverslaving dus de kernvraag was wie dat als eerste zou weten te bereiken. Zoals in gedachte voorspeld, bleven de lopers lange tijd in de eigen geledingen het spel overzien. Helaas heb ik het einde niet gezien. Ik hoop natuurlijk dat Bloothoofd gewonnen heeft omdat hij “net iets meer uit zijn lopers kon halen”.

In de B-groep wil niemand winnen. Diverse spelers doen hun best zoveel als mogelijk bij anderen bovenin aan kop te staan. Ik vermoed dat er een apart app groepje is om Aziatische gokkantoren met een kluitje in het riet te sturen. De partij Van den Biggelaar – Huizer trok al vroeg de aandacht, vanwege het optimistische spel van de heren. De witte koning deed een wandelingetje om de eigen dame heen en zwart had enig geluk dat wit vroeg in de opening geen mokerslag uit deelde. Het grote aantal remises in de B-groep doet een aantal serieuze media de vraag stellen of er misschien sprake is van beïnvloeding door Russische hackers. Al moet niet uitgesloten worden, dat ook de Amerikanen aan het oefenen zijn invloed uit te oefenen op uitslagen. In vrijwel alles lopen Amerikanen immers net iets achter op de Russen. Het begon al met de eerste mens in de ruimte.

De stand na 5 ronden treft u hier aan. Sorry, hier bedoel ik.

 

Uitslagen ronde 5, Groep A
Pijpers, Arthur Heemskerk, Wim rem
Van Wissen, Michiel Van Haastert, Edwin 0-1
Van der Werf, Mark Hofman, Marnix 1-0
Senders, Justin Wiersma, Eelke 0-1
Kuipers, Eelco Van ’t Hof, Eric 1-0
Schoehuijs, Erik Straver, Robert 0-1
De Jong, Jan-Willem Oosterom, Erik 1-0
Van Dorp, Quirinius Vreugdenhil, Frans 0-1
Termeulen, Albert Serdijn, Adinda 1-0
Van Ketel, Raoul Van der Marel, Bert rem
Feiner, Reinier Kindt, Manfred rem
Mol, Marcel Bloothoofd, Gerrie 0-1
Uitslagen ronde 5, Groep B
Binnendijk, Daan Minnema, Rens rem
Huizer, Olivier Van den Biggelaar, Don rem
Hellenberg, Jan Van Lankveld, Koen 1-0
Stins, Johan Geertsma, Folkert-Jan 0-1
Spaans, Coenraad Hubert, Michel rem
Peper, Jeroen Hoogeveen, Luuk rem
Kettenis, John De Weert, Chris rem
Van den Bosse, Bart Aalders, Peter 1-0
Van Vleuten, Ronald Cchung, Nyuk Lyn 0-1
Dobbelaar, Ruud Ambagts, Thijs rem
Yeh, Timo Uittenbogaard, Rob rem
Schenkelaars, Robin Cchung, Chi Yun rem
Davelaar, Jaap Van der Scheer, Henk 0-1
Waskowsky, Gregor Schenkelaars, Vincent 0-1
Molsbergen, Chris Kuiper, Machiel rem
Ada, Onur Van Harten, Eva 1-0
Bingen, Stanley Helfferich, Gert 0-1
Oosterom, Cor Becker, Klaus 0-1

 

Buiten competitie
Beetstra, Jaap – Weiland, Harro: remise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*