Verslag, partijen & uitslagen ronde 4

Ja, het was een mooie ronde. Veel spektakel en vechtschaak. Neem alleen al de partij tussen Termeulen en Bloofhoofd rond zet 15. Of het paardoffer op f7 van Noordijk tegen Schenkelaars junior. En Van der Nat die zo het leek vrij regelmatig Bakker van het bord af veegt. Zodra de partijen bekend zijn, volgt er een uitgebreider verslag. En je raadt het nooit, de partijen zijn bekend!

Termeulen en Bloothoofd maakten er een mooi spektakel van. Keer op keer smashte Termeulen met zijn voorhand het balletje hard over het net, evenzoveel keer speelde Bloothoofd met slice het pingpongballetje uit het achterveld terug. Ik heb het aantal (schijn)offers niet geteld, maar het waren er veel. Wat bijzonder mag heten is dat uiteindelijk een stelling overblijft met een pion meer voor zwart. Heel moeilijk om te winnen voor Bloothoofd, heel moeilijk om remise te houden voor Termeulen. Mede door tijdnood is de kans dat de onderliggende partij een zetje verkeerd doet groter. Nu ging Termeulen zelfs door zijn vlag in een stelling die misschien remise was, misschien winnend voor Bloothoofd. Wellicht wil een van de heren met een klein beetje hulp van Houdini tzt nog eens uitsluitsel geven.

Ed Noordijk speelt tot nu toe nog niet zijn allerbeste toernooi maar tegen Robin Schenkelaars was daar weinig van te merken. Het veld f7 blijkt al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht op schakers te hebben en toen Noordijk de kans kreeg met zijn paard aldaar op bezoek te gaan bleek het ijzersterk te zijn. Groot materiaalverlies of mat gaan was niet meer te voorkomen. Schenkelaars koos voor het laatste.

Van der Nat, in het normale leven zo is mijn indruk een droogkomisch persoon, had zwart tegen Bakker en speelde een puike pot. Wellicht was Bakker ietwat enthousiast omdat hij de vorige ronde de spektakelprijs had gewonnen. Een enkele mindere zet kort na de opening leidde ertoe dat Van der Nat op 2 fronten actief kon spelen en voor het oog vrij simpel een dame won. Dat er daarna nog wat zetten werden uitgevoerd staat algemeen bekend als het beroemde ‘verwerkingsproces’ bij schakers. Het hoofd van de schaker weet al lang dat een nederlaag aanstaande is, de handen kunnen het stuk hout echter niet loslaten.

Stanley Bingen leek op een punt af te gaan of in ieder geval een remise, maar nadat hij dat laatste tot twee maal toe in de partij geweigerd had (door zetherhaling uit de weg te gaan) kreeg hij de bij schakers ook al zo bekende ‘rekening’ gepresenteerd. Pardoes werd hij zelf bijna mat gezet en verloor een toren en de partij.

In groep A gaat Ivo Wantola nu aan kop met 4 uit 4. In de B groep had Ed Wagemans een tikkeltje geluk met zijn halfje en omdat de achtervolgers kennelijk een nobelprijs voor de vrede in het achterhoofd hadden en remise speelden, blijft hij alleen aan kop.

 

Partijen ronde 4, groep A:

Partijen ronde 4, groep B:

U kunt de partijen ook downloaden.

Uitslagen ronde 4, groep A:

Bd White Black Results
1 Wantola, I. Ketel, van R. 1 – 0
2 Zon, van der S. Wissen, van M. 0 – 1
3 Pijpers, A. Aalders, P. 1 – 0
4 Hof,van ’t E. Straver, R. ½ – ½
5 Termeulen, A. Bloothoofd, G. 0 – 1
6 Hellenberg, J. Schaeffner, J. 0 – 1
7 Briemen, van W. Jeu, de M. 0 – 1
8 Peut, van de A. Roorda, T. 0 – 1
9 Heemskerk, W. Oei, I. 1 – 0
10 Kubbenga, M. Zwinkels, W. 0 – 1
11 Oosterom, E. Drunick, van JW. ½ – ½
12 Serdijn, A. Senders, J. 1 – 0
13 Sikkel, D. Belle, A. 0 – 1

 

Uitslagen ronde 4, groep B:

Bd White Black Results
21 Wagemans, E. Stins, J. ½ – ½
22 Binnendijk, D. Maat, van der N. ½ – ½
23 Bakker, J. Nat, van der H. 0 – 1
24 Schenkelaars, V. Wulp, van der G. ½ – ½
25 Hoogeveen, L. Osch, van L. 0 – 1
26 Walraven, M. Kuiper, C. ½ – ½
27 Brandt, J. Bosse, van den B. 1 – 0
28 Weert, de C. Ruyter, de W. 1 – 0
29 Noordijk, E. Schenkelaars, R. 1 – 0
30 Warmenhoven, P. Kettenis, J. ½ – ½
31 Uittenbogaard, R. Biggelaar, van den D. ½ – ½
32 Kuipers, J. Telkamp, H. 1 – 0
33 Bingen, S. Molsbergen, C. 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*