Uitslagen ronde 2 Zwitsers

Zou het handschrift van een schaker iets zeggen over zijn stijl op het boord? Het is geloof ik algemeen bekend dat de dansstijl vaak samenhangt met de stijl onder de lakens. Ik heb gisteravond een poging gedaan een verband te zoeken, maar helaas, het handschrift correleert voor zover ik kon vaststellen niet met schaakstijl. Ook niet met karakter, sociaal-economische positie of politieke voorkeuren. En de mate van correlatie met stijl tussen de lakens heb ik getracht te onderzoeken, maar dat gaf teveel gedoe uiteindelijk. Maurice Walraven heeft overigens de mooiste notatie. De structuur van Raoul van Ketel zal menigeen ook aanspreken. Leuk ook zijn mensen die er veel informatie aan toevoegen, zoals tijdsbesteding maar ook kringeltjes rond zetten 5, 10, 15, 20 etc. Toch nog eens navragen waar die voor dienen. De notatie van Ivo Wantola is hardop uitgesproken waarschijnlijk een duivels bericht uit de oertijd. Over naar het Zwitsers …

Laten we voor de verandering eerst eens beginnen met de uitslagen:

Groep A ronde 2:

Bd White Black Results
1 Marcel Mol Jan-Willem de Jong 0 – 1
2 Albert Termeulen Arthur Pijpers 0 – 1
3 Ivo Wantola Wim Heemskerk ½ – ½
4 Rolf Corstjens Raoul van Ketel ½ – ½
5 Edwin van Haastert Adinda Serdijn ½ – ½
6 Mark van der Werf Erik Oosterom 1 – 0
7 Rudy van Wessel Frans Erwich 1 – 0
8 Michiel van Wissen Jonathan Faydi 0 – 1 R
9 Robert Straver Marco de Mooij 1 – 0
10 Igor Coene Justin Senders 1 – 0
11 Folkert Jan Geertsma Vincent Fructuoso van der Veen 0 – 1
12 Henk van der Scheer Ik Oei 1 – 0
13 Eric van ’t Hof Marcel de Jeu 0 – 1
14 Wim Zwinkels Peter Aalders 0 – 1

Opvallend is natuurlijk het keurige halfje van Adinda Serdijn met zwart tegen Van Haastert. Lange tijd leek de stand in evenwicht, zwart had niet bijster veel te vrezen, maar in het eindspel was het toch even de vraag of het paard de zwarte pion op b4 voldoende kon ondersteunen. In een loper tegen paard eindspel is het erg relevant op welke kleur de pionnen staan en in hoeverre de koningen meedoen. Van Haastert’s loper probeerde het wel maar zijn koning kon niet meedoen. En zo was de grootste verrassing van de avond een feit.

Ik Oei speelde een puike partij tegen Henk van der Scheer. In een Ben-Oni achtige structuur neautraliseerde hij het witte spel op de koningsvleugel en in het centrum en kon hij rustig bouwen aan een aanval over de damevleugel waar zwart in deze opening zijn geluk zoekt. Precies op het moment dat hij alles had bereikt ging de pion van c5 naar c4, terwijl er nog zoveel stukken beter konden worden neergezet. Wellicht werd ook daarna een enkele winst of betere voortzetting gemist en een dameoffer bleek iets te riskant te zijn. Van der Scheer kon zijn koning door een mijnenveld richting de zwarte koning loodsen en met de dame erbij pakte hij het punt.

Vincent Fructuoso van der Veen, die door zijn onmogelijk lange achternaam zelden in boxjes past van tabellen op deze site, en daardoor als straf zelden in het verslag voorkomt, speelde een mooie aanvalspartij tegen Folkert Geertsma. Met al zijn zwarte stukken ging Vincent Fructuoso van der Veen eerst naar de 6de rij op de f, g en h lijn om daarna richting witte koning te gaan. Geertsma schudde een aantal keer zijn hoofd: “Hoe heb ik het zover laten komen” en “Wat heeft die man, Vincent Fructuoso van der Veen, een lange naam”. Tot zo ver het stukje over Vincent Fructuoso van der Veen. Weet niet of ik nog vaker over Vincent Fructuoso van der Veen zal schrijven. Het kan de lezer namelijk ook gaan irriteren zo vaak die lange naam, Vincent Fructuoso van der Veen, te moeten lezen.

De sportiviteitsprijs gaat naar Ivo Wantola die 149 zetten lang in een remise eindspel Wim Heemskerk probeerde te vloeren. Aangezien de heren in een vlaag van verstandsverbijstering voor het tempo 1.30 uur + 15 minuten hadden gekozen, stond de vlag van Wim op vallen. Met de 20 secondes op zijn klok bood Heemskerk remise aan (al leek er in de formulering ook een tikkeltje van een claim in te zitten) en Wantola accepteerde het. Respect.

Uitslagen groep B

Bd White Black Results
1 Jaap van der Heijden Aart van de Peut ½ – ½
2 Joop Bakker Herman Heijboer ½ – ½
3 Vincent Schenkelaars Jan Hellenberg 0 – 1
4 Marcel Hermans Chris de Weert 1 – 0
5 Bart van den Bosse Daan Binnendijk 1 – 0
6 Arthur Belle Chris Molsbergen 1 – 0
7 Frank Hordijk Maurice Walraven 0 – 1
8 John Kettenis Luuk Hoogeveen 1 – 0
9 Julius Visser Chiel Kuiper 1 – 0
10 Michiel Zeevaarder Daan Vernooy 1 – 0
11 Paul Dowit Sander Koning 0 – 1 R
12 Rob Uittenbogaard Don van den Biggelaar 0 – 1
13 Joris Kuipers Stanley Bingen 1 – 0
14 Robin Schenkelaars Jan Verheijen 0 – 1

De topborden eindigden beide in remise. Jaap van der Heijden leek zelfs de hele partij het betere van het spel te hebben en Van de Peut moest nauwkeurig verdedigen in een toreneindspel om niet te verliezen. Ook Bakker en Heijboer kwamen in een eindspel terecht en ook hier kon er geen winst gevonden worden. Daardoor kon de groep erachter profiteren van de halfjes van 2 van de potentiele titelkandidaten van groep B. Hellenberg en Hermans deden dat ook maar Binnendijk liet een gewonnen stand door een mooie truc van Van den Bosse verzanden in een remise achtige stand. En dan zul je altijd zien dat de degene die ooit gewonnen stond zichzelf nog eens handig opknoopt.

Chris Molsbergen speelde een puike partij tegen Arthur Belle. Een zwarte randpion ging à la Nakamura helemaal naar a3 en Chris won een pion. In een afwikkeling in het middelspel ging het helaas mis. De pion voorsprong werd omgezet in een pion achterstand. Af te raden bij het schaken. Want die kans liet Belle niet liggen.

Don van den Biggelaar speelt regelmatig openingen waarin al snel een pion wordt geofferd. Zo ook tegen Rob Uittenbogaard. Aanvankelijk had Rob het beste van het spel. Maar Don had enige compensatie en op enig moment kwam een zwarte toren van Don op bezoek op de 2de rij. Schakers weten dat bezoek van torens op de 2de (of 7de) rij doorgaans geen goed nieuws is. Je hebt zelfs liever je schoonouders onverwachts op bezoek terwijl je net die leuke vrouwelijke collega je huis laat zien. Uittenbogaard verloor de controle en een kwaliteit. Van den Biggelaar, de “Jobova” van LSG kon tevreden naar huis.

De volgende (3de) ronde van het LSG Zwitsers is DINSDAG 16 DECEMBER!

De stand na ronde 2 van het Zwitsers vindt u hier.

 

 

1 reactie op “Uitslagen ronde 2 Zwitsers

  1. Robert, maak er voortaan maar Vincent Fructuoso van, dus zonder van der Veen. Dat maakt het leven wat eenvoudiger 😉

    Groet,
    Vincent

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*