Verslag, uitslagen, stand en partijen Ronde 2 PK 2014

De grote vraag was natuurlijk of het vuurwerk van ronde 1 op was of dat mensen nog wat bewaard hadden voor de dag erna. Om eerlijk te zijn was het meeste wel op. De hoeveelheid knotsgekke partijen uit ronde 1 kon in ronde 2 niet geëvenaard worden. Erg? Welnee, ook partijen zonder wilde (schijn)offers, dramatische ontknopingen en verrassende ontsnappingen kunnen leuk en leerzaam zijn. Elke keer vuurwerk is trouwens slecht voor het milieu.

Verrassende uitslagen waren er in ronde 2 dan weer wel. De (mede)koploper in groep B, Van Osch, verraste voor de 2de maal op rij een tegenstander met op papier fors meer ratingpunten. Hij versloeg met de zwarte stukken Noordijk. Walraven bond met zwart Telkamp aan zijn zegekar, al waren wij blij dat hij, net voordat hij wegreed, de touwen los maakte. Andere verrassingen tot nu zijn Chiel Kuipers en Robin Schenkelaars. Beide houden goed stand tegen sterke tegenstand. Dat er na 2 rondes nog maar 2 spelers in de B-groep op 2 uit 2 zijn zegt wel wat. Het wordt voor iedereen knokken in die groep.

In de A-groep staan er 5 spelers aan kop en de man op plaats 1, Joost Schaeffner, mag daar apetrots op zijn. Alweer deden zijn lopers het zware werk, in ronde 1 was dat namelijk ook al het geval. Tegenstanders Bloothoofd had wel een toren en een enkele pion voor de 2 lopers, maar zoals zo vaak worden lopers buitengewoon sterk als er ruimte ontstaat in de stelling.

Tot de laatste secondes van de avond waren Hellenberg en Roorda bezig elkaar op te knopen. Geen idee wie op welk moment gewonnen heeft gestaan maar met weinig tijd op de klok kon iedereen getuige zijn van een eindspel van koning+ toren tegen koning+ twee pionnen. De pionnen stonden echter wel op het punt een geslachtsoperatie te ondergaan als zij de overkant zouden bereiken. Voor een geschiedde dat ook, maar Hellenberg had goed gezien dat hij dan zijn toren kon geven voor de omgebouwde pion om met zijn koning de andere pion op te eten. Met nog slechts 2 koningen op het bord, was er niet echt meer iets te halen. Alhoewel we allemaal weten dat Magnus Carlsen het dan nog altijd even probeert. In groep A hebben we ook een paar mannen van staal en dat zijn momenteel Aalders en Van Briemen die beide met gemak respectievelijk 2000+ en 2200+ spelers van zich afhouden.

Toegegeven, we zijn pas 2 rondes onderweg. De bal is rond. Er kan nog van alles gebeuren. De impact van de Europese Verkiezingen moeten we zeker niet onderschatten. Tot en met ronde 3 wordt er op rating ingedeeld. Daarna op weerstand. Dat u het even weet. En met weerstand wordt overigens niet uw eigen weerstand bedoeld. De organisatie heeft geen interesse in uw vermogen verkoudheden, met of zonder griepprik, buiten de deur te houden. Indelen op basis hiervan zou ook buitengewoon complex zijn.

Tot slot nog een terugblik op ronde 1, want bij aanvang van de 2de ronde werden de spektakelprijzen uitgedeeld. In principe is er elke ronde 1 winnaar, maar de jury, bestaande uit een vakjury en sms-jes vanuit het volk, er zijn er ruim 8 miljoen binnengekomen, kon eigenlijk niet kiezen. Dus kregen zowel Van Briemen als Kubbenga een fles wijn cadeau voor hun mooie offers en matcombinaties.

De stand kunt u vinden op de overzichtspagina.

De partijen van de A-groep:

De partijen van de B-groep:

U kunt de partijen ook downloaden.

Uitslagen ronde 2 Groep A:

Bd White Black Results
1 Wantola, I. Termeulen, A. 1 – 0
2 Oosterom, E. Ketel, van R. 0 – 1
3 Briemen, van W. Wissen, van M. ½ – ½
4 Straver, R. Kubbenga, M. 1 – 0
5 Schaeffner, J. Bloothoofd, G. 1 – 0
6 Oei, I. Aalders, P. ½ – ½
7 Serdijn, A. Jeu, de M. 0 – 1
8 Peut, van de A. Drunick, van JW. 1 – 0
9 Zwinkels, W. Zon, van der S. 0 – 1
10 Senders, J. Pijpers, A. 0 – 1
11 Heemskerk, W. Sikkel, D. 1 – 0
12 Coene, I. Scherpenisse, K. 1 – 0
13 Hof,van ’t E. Belle, A. 1 – 0 R
14 Hellenberg, J. Roorda, T. ½ – ½

 Uitslagen ronde 2 Groep B:

Bd White Black Results
1 Bakker, J. Maat, van der N. ½ – ½
2 Ruyter, de W. Wagemans, E. 0 – 1
3 Schenkelaars, R. Stins, J. ½ – ½
4 Noordijk, E. Osch, van L. 0 – 1
5 Binnendijk, D. Uittenbogaard, R. 1 – 0
6 Nat, van der H. Molsbergen, C. 1 – 0
7 Hoogeveen, L. Bosse, van den B. 0 – 1
8 Kettenis, J. Weert, de C. 0 – 1
9 Telkamp, H. Walraven, M. 0 – 1
10 Brandt, J. Kuiper, C. ½ – ½
11 Schenkelaars, V. Kuipers, J. 1 – 0
12 Biggelaar, van den D. Wulp, van der G. 0 – 1
13 Warmenhoven, P. Bingen, S. 1 – 0

6 reacties op “Verslag, uitslagen, stand en partijen Ronde 2 PK 2014

  1. Ook de partij van Wim Z. tegen Stef werd node gemist. Beide notatieformulieren van beide partijen ontbraken. Hopelijk kunnen die binnenkort nog toegevoegd worden.

  2. De partij Wim-Stef is al gevonden en wordt tzt toegevoegd. We hopen ook de enige ontbrekende partij nog te achterhalen. Sherlock Holmes is er inmiddels mee bezig.

  3. Mijn tegenstander moest helaas afzeggen, waarna Robert mij gevraagd had te blijven als hulp-arbiter. Helaas waren er geen incidenten, dus ik had niets te doen. Dit gaf me wel de gelegenheid het tijdverbruik van alle spelers eens goed te bestuderen. Het is duidelijk dat sommige schakers nog niet helemaal gewend zijn aan het nieuwe tempo. Zo bereikte Oei een positioneel en materiaal gewonnen stelling tegen Aalders, maar met zo’n 3 tegen 55 minuten op de klok bleek dat toch lastig te winnen. Ook Briemen – Wissen viel op door ongelijkmatig tijdverbruik. Maar opeens was het remise. Roorda zocht de uiterste grens op tegen Hellenberg en had op het dieptepunt nog 2 seconden op de klok in een toreneindspel. Hellenberg brak net iets te vroeg door, waardoor Roorda een reeks gedwongen zetten moest doen, die elk 10 kostbare seconden opleverden. Gelukkig waren er ook veel partijen te bewonderen met een gelijkwaardig tijdverbruik. Toch raakt ook dan de tijd langzaam maar zeker op, waarna het een soort gongschaak wordt. Schaeffner en Bloothoofd zaten aan het eind van de avond beiden uiterst geconcentreerd te gongschaken tegen elkaar. Het was mooi om te zien dat Schaeffner in die fase nog een listig matnetje wist te vlechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*