U heeft uw eindbestemming bereikt

Door Luuk Hoogeveen!

LSG5 speelt dit seizoen in klasse 5H en we staan na onze eerste ronde fier bovenaan door de wedstrijd tegen HWP Haarlem4 met 6½-1½ te winnen. Klasse 5H is echter een sterke poule en we zullen waarschijnlijk niet lang aan kop staan. We zullen zelfs flink aan de bak moeten om niet te degraderen.
Marco en Peter waren verhinderd en door personele problemen bij de hogere teams moesten we Ivo afstaan aan LSG4. We hebben gelukkig een 9-mansteam dus hadden we maar 2 invallers nodig en dat werden Douwe en Frank. Heren hartelijk bedankt voor het invallen.

Opmerkelijk was nog dat 4(!) LSG-teams in Haarlem speelde, zoveel LSG-teams op dezelfde locatie in een uitwedstrijd heb ik nog niet eerder meegemaakt.
En nu moet ik alleen nog de titel van dit stukje uitleggen en dat zo. Toen Efstathios klaar was met zijn partij zette hij zijn telefoon aan waarna werkelijk door de hele zaal schalde: “U heeft uw eindbestemming bereikt”, wat tot een behoorlijke hilariteit leidde.
De borddetails
Bord1 (Juri)
Juri staat al een tijdje huizenhoog gewonnen en zit zich alleen maar af te vragen waarom zijn tegenstander niet opgeeft daarmee zichzelf volledig uit de wedstrijd spelend. Ipv 36. Tg4 speelde hij hier 36. Dg3 hetgeen zijn tegenstander de gelegenheid gaf om met 36… Txg2 de kwaliteit te offeren. Juri staat nog steeds gewonnen maar dame en paard werken goed samen en toen Juri even niet oplette was hij zijn dame kwijt.
Bord2 (Vincent)
Bord3 (Kardo)
Kardo ging al snel ten aanval met h4 en h5 waarop zijn tegenstander reageerde met a5, a4, a3 en axb2. In de diagramstelling staat Kardo al erg goed en dat werd nog beter toen zijn tegenstander 25… Lxh6 deed. Er volgde nog 26. Pd5 Dd8 27. Dxc6+ Ld7 28. Pf6+ Kf8 29. Txd7.
Opmerkelijk genoeg staat de zwarte pion al sinds zet 11 op b2. Al die tijd was dat een perfecte beschermengel van de witte koning.
Bord4 (Luuk)
Hier dacht ik met 14… Pxh2 groot voordeel te behalen. Immers na 15. Kxh2 Dh4+ 16. Kg2 Dg4+ 17. Kh1 Df3+ 18. Kh2 zou ik 18… Lf4 hebben met vorkje op dame en koning. Even gemist dat na 17… Df3+ wit ook 18. Kg1 kan spelen en dan is alle voordeel weg. Gelukkig geloofde mijn tegenstander mij en speelde 15. Tfd1 waarna hij onmiddellijk opgaf nog voordat ik 15… Pf3 had kunnen spelen.
Bord5 (Douwe)
Wit heeft zowat de hele partij goed tot gewonnen gestaan, de computer gaf zelfs een keer mat in 20 aan maar in tijdnood deed Douwe 4 prutzetten achter elkaar waarna we in bovenstaande stand terecht zijn gekomen. Wit staat nog wel iets beter maar het grote voordeel is weg totdat zwart hier 33… Tc4 speelde. 34. Dxc4 won gewoon een toren. Douwe zat nog wel in tijdnood maar liet dit niet meer lopen.
Bord6 (Efstathios)
Beide spelers zagen niet hoe ze verder moesten komen en gingen daarom maar de zetherhaling in met 23… Pf7 24. Lc3 Pd6 25. Le5 Pf7 etc. De computer is het met hun oordeel eens.
De partij was misschien niet zo enerverend maar we hebben wel enorm gelachen toen Efstathios zijn telefoon aan zette.
Bord7 (Frank)
Vanaf zet 18 is zwart bezig om de druk op de b-lijn op te voeren en dat zag er eng uit. Het kostte wel een hoop tempi en daardoor had Frank het initiatief op de koningsvleugel kunnen grijpen. Dat is tenminste de aanbeveling van de computer maar ik kan me voorstellen dat Frank dat niet zag zitten en hij besloot dan ook om te gaan verdedigen. Dat deed hij goed en hoewel hij nog dacht in overlevingsmodus te zijn stond hij eigenlijk al die tijd al beter.
Zijn tegenstander deed in de diagramstand 27… Txb2 maar nu is mat niet meer te vermijden door 28. De6+ Kh8 29. Dc8+.
Bord8 (Steven)
Om dameruil te voorkomen speelde wit hier 30. Te3 maar nu kwam 30… Td3 waardoor er een witte toren van het bord gaat.

2 reacties op “U heeft uw eindbestemming bereikt

  1. Mooi zoals in de partij Cools vs van Dam the London loper als een baken op zijn post f4, ook zijn/haar enige zet de partij controleerde!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*