Twee keer verloren en toch een ander gevoel erbij

Ronde 4: Servië – Nederland 11-5
Met slechts 6 spelers en 7 ronden is het onvermijdelijk dat iemand een dubbel verslag moet doen. Nadat ik in de tweede ronde al het verslag had moeten schrijven, kon ik bij gebrek aan een computer en weinig inspiratie mijn verslaglegging uitstellen.

Helaas moest ik van de vierde ronde een verslag maken. Er is namelijk afgesproken dat degene die als eerste klaar is het verslag maakt. Mocht dat reeds iemand zijn die al het verslag heeft gemaakt, dan is de eerstvolgende aan de beurt. Het is echter niet fijn om met een verlies een verslag te maken. In ronde vier moesten we tegen het sterkere Itaka. Bij de paringen bleek dat er drie Nederlandse teams tegen drie Servische teams moesten. Op papier hadden wij het zwaarst tegen nummer 9 op de plaatsingslijst. Hoewel de einduitslag anders vermoedde, hadden we wel degelijk kansen tegen Itaka. Ik niet, maar de overige vijf borden wel. Laten we het er maar op houden dat ik een draak van een partij speelde.

Om 10 uur was de definitieve bordopstelling bekend en bleek dat Edwin tegen een jeugdtalent met het bijbehorende rating op bord drie mocht plaatsnemen. Ook bord vier en vijf hadden hierdoor andere spelers dan waar Michiel en Martin op gerekend hadden.

Edwin was op bord drie als een van de eerste klaar. Het was niet gemakkelijk om kansen te creëren met zwart, maar in het eindspel met drie kleine plusjes Toren-loper vs Toren-paard, verste vrijpion, actievere koning maakte een kleine onnauwkeurigheid een ontsnapping mogelijk naar een remise toreneindspel voor de witspeler.
Martin speelde een prima partij met zwart waarbij een pionwinst voor de tegenstander met actief spel teniet werd gedaan en in het eindspel de pion weer werd terug gewonnen met een verdiende remise.
Ook Arthur verdedigde zijn Paard vs Loper eindspel met een pion minder met actief spel tot remise.
Helaas had Jelmer een kwaliteitsoffer verkeerd ingeschat en een actieve koningszet gemist van de tegenstander. Bijzonder was overigens het remiseaanbod van de tegenstander op zet 27. Helaas mag je geen remise maken voor de 30e zet. Je mag bij de arbiter je beklag doen en een tijdstraf claimen, wegens hinderen. Jelmer was te sportief, maar een break had misschien deze hersenspinsel kunnen voorkomen. Tot slot had Michiel ook een prima stelling, maar had zich in de winst verrekend. In plaats van een punt moest hij hierdoor een verlies incasseren. De overige wedstrijden werden met een gelijkspel en 3,5-2,5 nederlaag in voordeel van de Servische teams beslist.

Ronde 5: Aachen – LSG Leiden: 4,5-1,5
Wederom een nederlaag met dezelfde cijfers. Op papier wederom een sterkere tegenstander, maar vooraf met kansen op alle borden. Arthur is in topvorm en hopelijk op weg naar een GM-norm. Iedereen was eigenlijk gemotiveerd om te winnen of in ieder geval niet te verliezen.

Na een aantal uur spelen stond Edwin en Jelmer minder. Het bleek lastig een goede verdediging te vinden, maar zwart kon dames ruilen en toch kort rokeren. De gekozen verdediging bleek Tc7-Tc8-Txb8 tot een geforceerde mat te leiden met g4.
Jelmer vergat een van de gouden regels van het schaakspel, namelijk rokeren. Met een zwarte pion op e3, koning in het midden en een open f-lijn was het genoeg om het punt aan de tegenstander te overhandigen.
Arthur verloor op de damevleugel een pion, maar had gedacht dat de penning van de loper op b7 voldoende compensatie was. Helaas kon Arthur er niet van profiteren en werd de pluspion in het eindspel tot winst verzilverd.
Michiel speelde een interessante partij. Zijn leukste tot nu toe. Wit kreeg twee mooie centrumpionnen na een offer, maar na teruggeven van materiaal werd remise overeengekomen.
Ook Martin speelde een interessante partij met een witte pion op a7. Zwart koos een verkeerde paardzet, waarna wit toch uit zijn benarde stelling kon komen en won.

Na de tijdnoodfase was ik opeens de enige speler. Na mijn draak van een partij gisteren, kreeg ik wederom een draak tegen mij. Aangezien ik had voorbereid op een versnelde draak, was 2…d6 dan ook weer een onprettige verrassing. Onvoorbereid besloot ik 9. 0-0-0 te spelen. Ooit zelfs een keer draak gespeeld met zwart (lang geleden half punt tegen niemand minder dan Karel van der Weide), vaak meegekeken met Edwin en dacht dat mijn tegenstander net zo min als ik iets wist van deze draak. Dat klopte dus ook. Zwart speelde een oude hoofdvariant met 9…Pxd4, waarbij Edwin al de weerlegging gaf na 10… Lxe6 11.h4! Gelukkig had ik met 11.g4 gewoon een leuke speelstelling, waarbij wij niet elkaars geheugen testten, maar begrip van het schaakspelletje. Ongetwijfeld zou elke draakspeler een kwaliteit offeren op c3, maar mijn tegenstander deed dat niet. Met listige 18. Lb5, Tb6 en 19.a4! Won ik alsnog de kwaliteit, echter ook compensatie voor zwart. In tijdnood gaf ik de belangrijke g5-pion weg. Na een tijdnoodduel kwam ik in een eindspel kwaliteit tegen gevaarlijk ogende h4-pion en weinig breekzetten voor wit. Helaas had hij in tijdnood de h-pion te ver naar voren geschoven. Hierdoor werd de h-pion een doelwit en met twee actieve witte stukken en nog voldoende pionnen op de damevleugel kon ik op een goed moment mijn kwaliteit terug offeren naar een gewonnen pionneneindspel. Vandaag krijgen we een kans op revanche tegen een ander Servisch team Partisan.

2 reacties op “Twee keer verloren en toch een ander gevoel erbij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*