Oliebollentoernooi 2014

Eindstanden Oliebollen 2014
Eindstanden Oliebollen 2014

Het Oliebollentoernooi 2014was weer een bijzonder geslaagd evenement.
Maar liefst 38 teams kwamen zaterdag 27 december om te snelschaken. Twaalf teams vertegenwoordigden de Haagse Schaakbond. En te horen aan de reacties kunnen we volgend jaar een invasie vanuit het zuiden verwachten. Het Denksportcentrum barstte al bijna uit haar voegen (de grens lijkt op 4 groepen met elk maximaal 11 teams te liggen), maar de catering hield keurig stand.

De aanloop naar het toernooi was wat grillig. De deadline voor het aanmelden van was 24 december, en bijna elke club hield zich hier keurig aan. Zo keurig dat op 15 december pas een zevental teams aangemeld waren. En op de 23e waren er 31 aanmeldingen binnen. En dat is allemaal best belangrijk voor het inschatten van de benodigde oliebollen en materiaal. Waarbij dank aan zusterverenigingen Oegstgeest en Philidor voor het verhuren van aanvullend materiaal.

In de C-groep veel jeugd. Hopelijk zijn die niet geschrokken van de gezellige chaos van het fenomeen Oliebollentoernooi. In de nek-aan-nekrace tussen Voorschoten 2 en Leiderdorp 1 besliste vooral het onderlinge duel in het voordeel van eerstgenoemde. Rolf Corstjens (Leiderdorp 1) scoorde maar liefst 19,5 punten, voor Carel Verbiest (Leithen 2).

In de B-groep liet Botwinnik uit Zoetermeer er geen twijfel over bestaan. Alle wedstrijden werden ruim gewonnen, waarbij Rogier Zoun slechts 1,5 punt morste. Derde plaats ging naar Promotie 2 (eveneens Zoetermeer), nipt achter Leithen 1. Die Leithenaren moesten met zijn allen op de foto, want “zo vaak winnen we niet iets”.

En dan de A-groep. De eeuwige vraag: kan er een team het tempo van LSG 1 bijhouden? Niet dit jaar, zodat ze wederom als kampioen van de LSB gehuldigd zijn. LSG 3 hield het gat keurig tot 10 punten beperkt. En ze haalden een matchpunt meer! De strijd om de derde plaats eindigde met een half punt in het voordeel van LSG 2 ten koste van DSC Delft 1. Jan-Willem de Jong was de eindbaas met een score van 23,5 uit 26.

Dank aan allen voor de gezelligheid. Hopelijk zien we u allen volgend jaar weer terug. Op 14 maart 2015 zal het 50e HSB-snelschaken worden georganiseerd. Teams uit de Leidse zijn daar van harte welkom.

Organisatie: Adinda Serdijn (A, voorbereiding), Jeroen van der Linden (B) en Bart van den Bosse (C).

Boetekleed: er haperde helaas iets in de indeling. Daardoor liep het schema van de A-groep enige vertraging op (“Vrije ronde? Gelukkig!”). En daardoor kloppen in het Excelsheet, tabblad Indiv. B de kopjes van de tegenstanders niet. De scores, totalen en eindrangschikking wel.

Foto’s van de winnende teams in de groepen A en B :

LSG - 2014 A
LSG – 2014 A
Botwinnik - 2014 B
Botwinnik – 2014 B

De eindstanden en individuele uitslagen kunt u downloaden (XLSX, 60kB).

En een uitgebreide foto-impressie:

1 reactie op “Oliebollentoernooi 2014

  1. Edwin, ik heb het er met de clubgenoten bij Utile Dulci Roelofarendsveen over gehad en de algemene reactie is dit:. ‘het duurt allemaal te lang! (je bent om 16.00 uur helemaal gaar zonder gekookt te hebben)… dat ‘te lang duren’ zal natuurlijk te maken hebben met invoeren van uitslagen en verwerken van standen om te pubben op de borden… bij ons op de club is er afgelopen maandag ook een snelschaakavond geweest en daarbij was onze interne wedstrijdleider snel klaar met het indelen van de volgende ronde (er waren slechts 12 man met 2 poules)… dat is prettig voor de spelers want daarmee kunnen ze na 2×5 minuten direct door. Deze avond begon om 20.30 uur en was om 23.00 uur afgelopen. Een idee is dan om voor een aparte groep i.p.v. vanaf 10.00 uur tot 13.00 uur (of van 13.00 uur tot 16.00 uur of iets er tussenin) te maken zodat het zeker voor de jeugd niet te lang duurt… ik denk dat er dan een stuk meer aanmeldingen zullen zijn (ik kom dan wel met een groepje van 4 of 8)… het is maar een voorstel voor 2015 (hopelijk leef ik dan nog), maar ik help uiteraard wel mee… in januari heb ik tijd om me te verdiepen in het schoolschaakgebeuren in de Leidse regio, want daar heeft niemand tijd voor (zonder jeugd houdt het op termijn op met schaken)… ik ben er wel zaterdag zonder te spelen… succes met het toernooi