Oliebollentoernooi 2004

LSG wint ‘broodje knak’

Winnaars Oliebollen 2004
Winnaars Oliebollen 2004
Het traditionele eindejaar snelschaakkampioenschap van de Leidse Schaakbond ging dit keer naar het eerste viertal van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG). Dit team met Edwin van Haastert, Stefan van Blitterswijk, Rudy van Wessel en Martin Roobol bleek een maatje te groot voor de rest van het veld. Doordat kerst en oud & nieuw in twee weekeinden vielen en de KNSB competitiewedstrijden vlak voor de kerst werden gespeeld, bleef er niet veel datakeus over voor de organisatie (LSG) van het traditionele snelschaakkampioenschap. Er moest daardoor gekozen worden voor 11 december of 2 januari; het werd uiteindelijk afgelopen zondag. Met een minimale opkomst van twintig teams van vier spelers werd een gedevalueerd toernooi gehouden. Normaal gesproken komen er zo’n tien of twaalf teams meer opdraven en wordt er ook een C-groep geformeerd met daarin veelal jeugdteams. Dit keer werden de B- en C-teams noodgedwongen samengevoegd tot één groep.

Halverwege het kampioenschap worden er traditioneel een paar honderd oliebollen bezorgd door de buurtbakker! Dit keer werd echter gekozen voor enkele honderden puntbroodjes met knakworsten. De gratis broodjes (ook met kaas en ham) vonden gretig aftrek onder de deelnemers en de bezoekers. Zodoende werd het traditionele ‘oliebollentoernooi’ omgedoopt tot het ‘broodje knaktoernooi’.

'Beul' van Blitterswijk: topscorer A
‘Beul’ van Blitterswijk: topscorer A
Het Leidse Leithen had vorig jaar verrassend – toen met de GM’s Van der Wiel en Van den Doel in het team – de snelschaaktitel vlak voor de neus van LSG weggekaapt, maar daar was dit jaar geen kans op. Bovendien kwam LSG met een sterk team aan de start en maakte met een scoregemiddelde van ruim 6 bordpunten (8) per wedstrijd korte metten met het deelnemersveld. Vorige titelhouder Leithen werd zelfs met 7-1 weggespeeld. Uw verslaggever stak twee keer z’n hoofd in de strop tegen Van Blitterswijk door zowel met wit als met zwart Siciliaans te spelen. Met wit ging het nog wel, maar met zwart stond ik al snel mat. Van deze docent van de schaakacademie kun je veel leren, wist u dat!?

In de B-groep werd een team van Voorschoten afgetekend winnaar met een topscore voor Peter Wilschut van Voorschoten. In achttien partijtjes verloor hij slechts een halfje. Van Blitterswijk werd topscorer in de A-groep, maar die had daar 15.5 punten (18) voor nodig.

In 2005 maar weer traditioneel in december rond oud & nieuw het toernooi organiseren. Dat levert ongetwijfeld meer oliebollen op en achter de borden op …

Eindstand groep A

  Vereniging Bordpunten
1 LSG 1 55.5
2 LSG 2 48.5
3 AAS 1 42.5
4 LSG 3 41
5 ASC 1 37
6 LSG 4 35.5
7 AAS 2 34
8 Oegstgeest 1         25.5
9 Leithen 1 23.5
10 LSG 5 17

Eindstand groep B

  Vereniging Bordpunten
1 Voorschoten 1 60.5
2 AAS 3 55
3 Oegstgeest 2 43
4 Voorschoten 2 39
5 Op Eigen Wieken 1 38
6 ASC 2 34.5
7 LSSG Morphy 1 30
8 Leithen 2 29.5
9 Op Eigen Wieken 2 25
10 Voorschoten 3 21