Noteboom 2007

Toernooidagboek DN 2007


Nog meer foto’s en partijen

Een externe link toegevoegd, namelijk naar een fraai verslag van Meriadoc van Delft op chessvibes.com.

Verder partijenselecties van de vijfde en zesde ronde van de A-groep.

22-2-2007 21.00

Foto’s

Toegevoegd: partijenselectie van de vierde en vijfde ronde van de A-groep. Er komt nog meer…

Een zevental foto’s waren tijdens upload enigszins gescrambled. Dit is nu verholpen. Verder moet u nog weten dat de foto’s gemarkeerd met een (*) geschoten zijn door oud-voorzitter Harm Frielink.

En hopelijk kunt u dit nog lezen, want de verbruikte bandbreedte voor februari (2,32 Gb) ligt erg dicht bij de limiet.

20-2-2007 21.00

Leidsch Dagblad: Slagveld

SCHAKEN – Grootmeester Predrag Nikolic heeft afgelopen weekeinde de 67ste editie van het Daniël Noteboom schaaktoernooi op zijn naam geschreven.

De in Oegstgeest woonachtige Bosnische grootmeester scoorde 5,5 punten uit zes ronden.
Het oudste schaaktoernooi van Nederland werd afgelopen vrijdag door sportwethouder Raymond Keur geopend door onder meer de eerste zet uit te voeren op het topbord van Nikolic. “Schaken lijkt op politiek. Er wordt weliswaar niet gerokeerd, maar er ontstaan wel veel patstellingen”, aldus Keur in zijn openingsrede.
Rokades waren er veel onder de ruim driehonderd schakers uit binnen- en buitenland. Ze speelden in twee sterktegroepen in de aula en de sportzaal van het fraai gerenoveerde Visser ’t Hooft Lyceum. Het schaaktoernooi was sterker bezet dan ooit: zelfs het jubileumtoernooi (1895-1995) haalde dit niveau niet. hoewel enkele buitenlandse titelhouders wegbleven, was het toernooi met zes grootmeesters en zes internationale meesters kwalitatief één van de beste. Opvallend was het aantal ‘Leidse grootmeesters’: Erik van den Doel (winnaar in 2006), Jan Smeets (Oegstgeest), John van der Wiel (Voorschoten) en grootmeester Nikolic. Met de grootmeesters Friso Nijboer, Erwin l’Ami en Leids kampioen meester Edwin van Haastert was het één groot slagveld tot aan het slot op zondagavond.
Inde vijfde ronde op zondagochtend waren Nikolic en Smeets nog de enigen zonder puntverlies, maar na de overwinning van Nikolic op Smeets ging de Bosniër alleen aan kop. In de laatste ronde volstand een remise tegen de Amsterdamse grootmeester Friso Nijboer voor de toernooiwinst. De enige die Nikolic had kunnen achterhalen was titelverdediger Van den Doel, maar daarvoor moest gewonnen worden van grootmeester l’Ami en dat was nu net te veel gevraagd voor de Leids sportman van het jaar (2005). Na Nikolic eindigden Nijboer, Patrick Driessens, Van den Doel en Smeets met vijf punten op een gedeelde tweede plaats.

Jan Bey, Leidsch Dagblad
20-2-2007 21.00

Profschaak

Een blik op de deelnemerslijst van het Noteboomtoernooi 2007 deed me denken aan een recente uitspraak van John Nunn. “You must be insane to let your son become a chess professional nowadays”. Hij heeft een zoon en er is over nagedacht.

Ik zag hem enkele jaren geleden samen met zijn vrouw (ook een schaakster) bij het Amber in Monaco nog fanatiek bezig met zijn eigen zoon. Nu niet meer. Smeets, Nikolic, Van den Doel, Nijboer, L’ Ami, Van der Wiel, komen die allemaal 1250 euro verdelen? 1250 Euro, in 1980 was ik de gelukkige winnaar en was de eerste prijs 1500 gulden.

Dat was een enorm bedrag voor een student destijds. Een biertje in de studentenclub kostte een kwartje, dat is dus 6000 biertjes. Moet je eens kijken hoeveel je er voor 1250 euro krijgt op dit moment in dezelfde bar. Ja, hij bestaat nog steeds. Maar het gaat niet alleen om het bedrag, maar vooral om de kans dat je die eerste prijs wint. In 1980 was ik een outsider, maar wie deden er eigenlijk mee? Van der Wiel, toevallig, een Böhm en nog een Fransman die onder een schuilnaam speelde. Overigens een onvervalste Franse Bosboom-uitgave, qua schaak en omstandigheden. Ik kreeg alleen andere outsiders en na een gelukje in de laatste rande (Böhm: “voor hoeveel heb je die vent eigenlijk omgekocht?”) haalde ik 6 uit 6.

Maar goed dat is profschaak op subzero niveau. In Leiden liepen er toch serieuze jongens rond en Nikolic won “toevallig”. Enkele anderen gingen met een fooi naar huis, en dat gaat natuurlijk niet anders. Kijken we eens naar de echte profs. Een zielige vertoning dat het niet erger meer kan. Dan wordt de vader van onze nieuwe jonge harde prof Radjabov beroofd op zijn hotelkamer. Zijn laptop weg, met zijn analyses, en als echte schaakprof natuurlijk geen back-up gemaakt.

Maar wacht, dat was helemaal niet het probleem lees ik op www.today.az/news/society/36685.html. Het was een voorbereide roofportij om Teymour zijn openingsnieuwtjes te ontfutselen. Het schijnt overigens dat Danailov de kamer ernaast had. Radjabov geeft de organisatie de schuld(?) en eist compensatie van hen. Hij kwam er na de inbraak op de kamer achter dat de plaats in Mexico (Patzcuaro), wel erg gevaarlijk was, en de organisatie had beter moeten weten dan hem daar in een hotel te zetten. Vervolgens gaat hij weg. Dat kan ik nog wel begrijpen, zonder laptop ben je nergens in de voorbereiding tegenwoordig. Maar het paranoia gepiep doet het ergste vrezen als deze jongeman wereldkampioen wordt en na het laatste Corustoernooi zit dat er wel aan te komen.

Maar ja elk nadeel heeft zijn voordeel: we kunnen er, gezien de laatste jaren, niet veel meer op achteruit gaan.

Rini Kuijf, Schaaknieuws

Ondertussen

Het fotoalbum is aanzienlijk uitgebreid. Inderdaad, veel schakers voorover gebogen over de borden.

Frits Agterdenbos maakte ook enkele fraaie foto’s, waar ik graag uw aandacht op wil vestigen.

19-2-2007 23.59

Binnenkort…

Extra foto’s en partijenselecties uit de laatste 3 ronden. Eerst nog helpen opruimen, biertje drinken, chinezen en uitslapen.

Namens de organisatie: bedankt voor uw aandacht, dank voor uw aanwezigheid, en hopelijk tot volgend jaar.

18-2-2007 19.45

Prijsuitreiking

Het moment supreme. De bekerhouder tilt de Noteboombeker op, houdt een korte bedankspeech, en batterijen van mijn fototoestel zijn … leeg. Hopelijk misschien binnenkort een foto op de website van de NBSB. Nu een foto van de winnaar tijdens zijn partij tegen Jan Smeets.

18-2-2007 19.30

Eindstand

De uitslagen van en de stand na de laatste ronde.

Ed Wagemans van Oegstgeest ’80 wint de B-groep.

18-2-2007 18.45

En de winnaar is…

Zoals verwacht door velen is Predrag Nikolic winnaar van het 67e Daniël Noteboomtoernooi. In de slotronde eindigde de ontmoeting met Friso Nijboer in harde strijd na remise. Ook Erwin l’Ami en Erik van den Doel vochten door tot materiaalgebrek hen noopte tot remise. Patrick Driessens, de diesel van Voerendaal, won op bord drie van LSG’er Raoul van Ketel.

De eindstand:

1. P. Nikolic: 5.5 punten
2. F. Nijboer: 5 punten
3. P. Driessens: 5 punten
4. E. van den Doel: 5 punten
5. J. Smeets: 5 punten
6.-19. : 4.5 punten

18-2-2007 18.15

Ronde 5 en indeling ronde 6

De uitslagen van en de stand na de vijfde ronde, alsmede de indeling voor de laatste ronde.

18-2-2007 13.40

Nikolic alleen aan kop

In een spannend, rechtstreeks duel tussen de koplopers heeft Predrag Nikolic gewonnen van Jan Smeets. Rustig en onverstoorbaar kwamen de zwarte centrumpionnen naar voren, om in de laatste minuut de onderste rij te kunnen betreden. De toeschouwers klommen op elkaars schouders en bijna op het bord van de jonge Poolse talent Drozdowski. Nijboer wint van Van der Wiel, Van den Doel klopt de verrassende Otto, maar l’Ami weet de taaie verdediging van Fred Slingerland niet te doorbreken.

Zo meteen de laatste ronde. Wie heeft indelingsgeluk? Speelt Nikolic binnen enkele zetten remise om af te wachten wie zich eventueel naast hem voegt? Of zorgt Jan Smeets voor een verrassing?

18-2-2007 13.05

Bakker alleen aan kop in B-groep

Je komt ogen tekort tijdens het toernooi. In de B-groep is Philidorspeler Guido Bakker hard op weg om de B-groep te winnen. In de vijfde ronde speelde hij Thijs Roorda gedecideerd van het bord.

18-2-2007 13.05

Partijenselectie ronde 3

Via het menu links kunt u een aantal partijen uit de eerste en tweede ronde uit de B-groep naspelen of als PGN downloaden.

18-2-2007 11.30

Supertrio

De resultaten van het Supertrio.

  • Predrag Nikolic: 19
  • Friso Nijboer: 13
  • Erik van den Doel: 7
  • Erwin l’Ami: 4
  • Jan Smeets: 4
  • John van der Wiel: 1
18-2-2007 00.50

Ronde 4 en indeling ronde 5

De uitslagen van en de stand na de vierde ronde, alsmede de indeling voor de vijfde ronde.

18-2-2007 00.30


Foto: Maaijveld (schakers.info)

Ronde 3 en indeling ronde 4

De uitslagen van en de stand na de derde ronde, alsmede de indeling voor de vierde ronde.

17-2-2007 18.30

Aanvulling foto’s

Het fotoalbum is aangevuld met enkele foto’s die misschien niet zo veel met schaken te maken hebben.

17-2-2007 15.45

Partijenselectie ronde 2, deel 2

Via het menu links kunt u een aantal partijen uit de eerste en tweede ronde uit de B-groep naspelen of als PGN downloaden.

17-2-2007 14.15


Foto: Maaijveld (schakers.info)

Partijenselectie ronde 2

Via het menu links kunt u een aantal partijen uit de tweede ronde uit de A-groep naspelen of als PGN downloaden.

17-2-2007 14.15

Ronde 2 en indeling ronde 3

De uitslagen van en de stand na de tweede ronde, alsmede de indeling voor de derde ronde.

17-2-2007 13.50

Zaterdagochtend

De ronde is rustig op gang gekomen, dus tijd genoeg om enkele foto’s te plaatsen. Sfeerfoto’s en actiefoto’s.

17-2-2007 10.00

Partijenselectie ronde 1

Via het menu links kunt u een twaalftal partijen uit de eerste ronde naspelen of als PGN downloaden.

17-2-2007 2.00


Foto: Maaijveld (schakers.info)

Ronde 1

De eerste ronde is afgelopen. Weer volop tijdnoodspektakel en grootmeesterlijke eindspelvoering. Friso Nijboer en Erwin l’Ami moeten tot het uiterste gaan om een beter eindspel te winnen. Opvallende uitslagen zijn de nederlagen van IM Hoffman en de revelatie van vorig jaar, Ivo Wantola.

De uitslagen van en de stand na de eerste ronde, alsmede de indeling voor de tweede ronde. 81 Byes maar liefst, de uitslapers.

16-2-2007 23.59

Herindeling

De traditionele herindelingsproblemen zijn achter de rug. Altijd weer spannend voor de organisatie wie er wel of niet komen. Het goede nieuws: bijna iedereen is er: twee zalen vol. Slechter nieuws: enkele buitenlandse titelhouders zijn er niet. Verdwaald? Angst voor de Nederlandse top? We zullen het niet weten.

Het toernooi begon met 1. d4, uitgevoerd door de Leidse wethouder van Financiën en sportliefhebber Raymond Keur. De indeling staat in ieder geval on-line.

16-2-2007 22.30


Foto: Maaijveld (schakers.info)

Noteboomtoernooi ongekend sterk bezet

Met zeven grootmeesters, waaronder vijf nationele toppers, is de 67ste editie van het Daniel Noteboomtoernooi ongekend sterk bezet. Friso Nijboer (nummer 72 op de recente FIDE-lijst) en Predrag Nikolic (nummer 92 op de recente FIDE-lijst) voeren de lijst aan, gevolgd door de Duitse grootmeester Leonid Kritz, weekendtoernooi-tijger Erwin L’Ami en titelverdediger Erik van den Doel. Van het organiserende LSG doen Jan Smeets en John van der Wiel een gooi naar de eerste prijs van 1250 Euro.

Verder zijn er op de voorlopige deelnemerslijst nog zeven meesters te vinden en Nederlands jeugdkampioen Chiel van Oosterom, die in de tweede ronde een bye laat noteren. Dat is vaak een verrassende strategie die tot een podiumplaats kan leiden. Ongekend sterk is dit jaar ook de vrouwelijke bezetting, met twee Luxemburgse WGM’s, WIM Linda Jap Tjoen San en de Utrechtspeelsters Arlette van Weersel en Pauline van Nies. Gezien het grote aantal titelhouders staan er ongetwijfeld reeds zaterdagmiddag een aantal krakers op het programma.

Het deelnemersaantal ligt nu op 280 en zal volgens de organisatoren zeker de magische grens van 300 overschrijden, waarna het prijzengeld in de breedte wordt opgehoogd.

KNSB site
16-2-2007 10.30

Vandaag

Nog ruim 10 uur en dan is de 67e editie van het Noteboom in volle gang. Op de voorlopige deelnemerslijst staan bijna 300 deelnemers, we zijn er klaar voor.

16-2-2007 8.30


Foto: Maaijveld (schakers.info)

Welkom

Over zeven weken gaat het carnavalsweekend weer van start en dat betekent voor de schakers in Leiden dat het Daniël Noteboomtoernooi 2007 in aantocht is. Van vrijdagavond tot zondagmiddag zes zware ronden.

Veel aandacht zal uitgaan naar de strijd om de Noteboombokaal. Enkelen van de honderden schakers zullen zich naar voren banen, naar een plaats in de schijnwerpers. Wie wordt de opvolger van Erik van den Doel?

Voorlopig in het menu linksboven alleen een deelnemerslijst, later komen hier de links naar de stand, uitslagen, indeling en foto’s.

1-1-2007 22.00
Foto’s: Xuadres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*