Kroeg & Loper 2017

Zondag 27 augustus wisten maar liefst 121 koppels de weg te vinden naar Leiden om deel te nemen aan het jaarlijkse Kroeg & Loper toernooi. Nooit eerder waren er zoveel koppels afgereisd naar Leiden, het gaf hiermee het 10 jarige jubileum nog meer glans.
Het verwerken van een kleine 250 man/vrouw bij de inschrijving leverde wat vertraging op maar een half uur later dan gepland kon men in uiterst plezierige weersomstandigheden starten met de 1e ronde. Via www.chessreporter.nl kon men op de smartphone zien naar welk café gelopen moest worden en wie de tegenstanders waren.

De favorieten waren ook dit jaar weer het duo Jan Smeets / Wouter Spoelman dat de vorige 2 edities op hun naam had weten te schrijven. Concurrentie mocht worden verwacht van diverse deelnemende Grootmeesters en Internationaal Meesters. Ook de aanwezigheid van 14 vrouwen en 10 jeugdkoppels mag niet onvermeld blijven. Krant en radio waren toch vooral uitgerukt in verband met de deelname van Nick Schilder, een fraaie ambassadeur voor de schaaksport.

Al vroeg in het toernooi moesten de favorieten een gelijkspel incasseren waarmee de achtervolging moest worden ingezet. In de onderlinge duels later in het toernooi werd dan toch het verschil in hun voordeel beslecht. Op de 2e plaats eindigde het duo Arthur Pijpers / Thomas Beerdsen terwijl het koppel John van der Wiel / Ivo Wantola 3e werd. Ratingprijzen waren er voor de duo’s Eric van ’t Hof / Daan Binnendijk tot 4000, Roderick van Kempen / Cato de Zoeten tot 3600 & Timo Yeh / Stefan Vleming tot 3200 terwijl het koppel Rolf Corstjens / Joël van der Werf er met de Leidse jeugdprijs vandoor ging, die mede mogelijk werd gemaakt door de Leidse Schaakbond.

Door de grote belangstelling konden nog een aantal plaatsprijzen worden vergeven. De 10e plek, in verband met het 10 jarige jubileum werd gedeeld door de koppels Jip Damen / Jonas Hilwerda & Joost Mellegers / Sven Bakker. Plaatsingsprijs 071, netnummer Leiden, was voor het koppel Ton Bodaan / André Wagner terwijl de aanmoedigingsprijs plek 100 een prooi was voor het koppel Henk Kramer / Mark van der Ploeg.
Tenslotte waren er nog 2 prijzen beschikbaar gesteld voor de beste rechtenstudent door de Kring van Leidse Repetitoren. De beste rechtenstudent werd Justin Senders terwijl Mahsa Bitalzadeh beslag wist te leggen op de 2e plek.
Rond 19.00 kwam er na de prijsuitreiking dan weer een einde aan dit mooie evenement. Schakers keerden huiswaarts, gingen een hapje eten of namen er nog eentje.

Alle deelnemende kroegen wederom bedankt voor het meewerken aan deze dag!
De eindstand in PDF-formaat en als Excel-bestand

Via de volgende link kan men een verslag van sleutelstad bekijken beluisteren: http://sleutelstad.nl/2017/08/28/smeets-en-spoelman-winnen-kroeg-loper-schaaktoernooi-derde-keer-op-rij/

In het Leidsch Dagblad verscheen het volgende artikel:

En voor de liefhebbers de nodige foto’s van webmaster Folkert