Teleurstellend gelijkspel van het eerste

De reden voor dit rijke late en beknopte verslag mag duidelijk zijn. Eindelijk leken we een keer makkelijk te gaan winnen van HMC maar toen de rookwolken waren opgetrokken, was er toch echt maar één matchpunt in Leiden achter gebleven.

Voor de wedstrijd viel er al een kleine tegenvaller te noteren. HMC had verzocht om de partij van Jeroen Bosch vooruit te spelen omdat deze als delegatieleider mee zou gaan naar het Europees kampioenschap voor landenteams in Kreta. Predrag vond het geen probleem en was bereid om met zwart te proberen ons aan een voorsprong te helpen. Jeroen speelde echter een goede partij en maakte het Predrag vooral in de beginfase en het middenspel erg lastig. Na een goede kans te hebben gemist ging wit uiteindelijk toch de fout in en kon zwart in het eindspel een stuk winnen. Predrag had dit uiteraard wel gezien maar dacht dat hij zijn paard weer moest terug geven voor de witte b-pion en dat de witte koning dan op tijd op f1 zou zijn om remise te maken. Dat klopte, maar hij had zijn paard ook op b6 terug kunnen geven in plaats van b5 en dan was het pionneneindspel eenvoudig gewonnen. Uiteindelijk kon Predrag het eindspel van goed paard tegen relatief slechte loper niet winnen. (½-½)

We waren op de wedstrijddag zelf ook nog wel de ratingfavoriet omdat HMC twee basisspelers miste. Fridman deed mee aan het EK bij Duitsland en Senders gaf de voorkeur aan de studie voor zijn tentamens. Daarnaast hadden we ook nog een witbordje meer.

De wedstrijd begon voortvarend omdat Mark en Rudy binnen no-time een stuk voor stonden. Mark kreeg een voorbereid variantje op het bord dat hij al eens aan ons tijdens het ECC in Skopje had laten zien. De partij was dan ook vrij snel voorbij. (1½-½)

Bij Rudy was het een stuk minder duidelijk doordat wit het toch wat te passief speelde. In plaats van vol op initiatief te spelen, koos Rudy voor een eindspel waarin Geert van der Stricht al niet kansloos meer was.

Niet veel later speelde JW remise in een open Spanjaard tegen een goed voorbereide Dijkhuis. De witspeler dacht een relatief onbekend zijvariantje te spelen maar was niet op de hoogte van het feit dat JW dit al in een correspondentiepartij op het bord had gehad en ook in wat vluggertjes tegen Arthur. Zwart maakte dus eigenlijk moeiteloos gelijk. (2-1)

Ikzelf kreeg een variantje op het bord wat ik een paar weken geleden vluchtig had bekeken. Ik wist dat ik de pion kon pakken en dat wit compensatie zou krijgen. Ik deed het echter bijzonder onhandig waarna wit duidelijk beter kwam te staan. Een flinke blooper (0-0) zorgde ervoor dat het vrijwel hopeloos werd. Met een engine erbij is het natuurlijk altijd makkelijk en tijdens de partij vond ik het allemaal nog niet zo duidelijk, maar ik voelde wel dat het goed mis kon zijn en besloot dat het tijd was voor een tactisch remise-aanbod. Tot mijn oplucting werd dit geaccepteerd. (2½-1½)

Jan was intussen lelijk de fout in gegaan tegen Twan Burg. Hieronder voorziet Jan zijn partij van commentaar. (2½-2½)

Arthur stond na de opening al vrij snel wat beter. Zijn tegenstander – Jasper Broekmeulen – verdedigde echter taai en had op een gegeven moment zelfs eeuwig schaak kunnen geven. Toen dit werd gemist won Arthur geruisloos waardoor we weer op voorsprong kwamen. (3½-2½).

De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Jelmer speelde met zwart tegen Thomas Mollema geen beste partij. In de opening verbruikte hij zeeen van tijd wat hem later duur kwam te staan. Hij bereikte nog wel een goede stelling, maar door het gebrek aan tijd overzag hij tot twee maal toe een tactisch truukje. Het eindspel met twee pionnen minder was dan ook niet meer te houden. (3½-3½)

Gelukkig was Michiel zijn ‘Haarlem-vorm’ weer kwijt en speelde hij een solide pot tegen Rob Schoorl. De hele partij een klein plusje en direct profiteren van een fout bij de tegenstander. Een lekker puntje en een 4½-3½ voorsprong.

Het leek erop dat we de wedstrijd toch nog eenvoudig zouden gaan winnen. Rudy had nog steeds een stuk meer en Casper had ook geen enkel probleem. Het liep echter anders… Rudy liet wel heel erg veel pionnen ruilen en zag uiteindelijk niets beter dan T+P vs T was natuurlijk makkelijk remise werd gehouden door de zeer taaie Van der Stricht. (5-4)

Het beslissende halfje zou dus binnen moeten worden gehaald door Casper. Hij was al een zetherhaling uit de weg gegaan omdat het leek dat de witte koning wat in de problemen was. Dat bleek echter behoorlijk mee te vallen en even later moest Casper zelfs op gaan passen. Hij verloor een pion maar zelfs toen leek er nog niet zo veel aan de hand. In de spannende tijdnoodfase waarin beide spelers op hun increment speelde, was het Martijn Dambacher die dit net iets beter deed. Casper miste diverse remisemogelijkheden en zelfs een zet voor het einde kon hij nog remise maken. Onder druk van de klok werd ook deze mogelijkheid gemist en ging de partij nog verloren. (5-5)

Al met al een teleurstellend resultaat. We staan nog steeds gedeeld eerste en er kan in deze competitie van alles gebeuren omdat er veel gelijkwaardige teams zijn. Op naar de volgende wedstrijd tegen BSG. Vrijdag 10 november zullen er al twee partijen uit deze wedstrijd worden gespeeld.

1 reactie op “Teleurstellend gelijkspel van het eerste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*