Te weinig 4-punters

Gisteravond was tot nu toe onze beste kans om uit de 3de divisie van de Lichess battles te komen (https://lichess.org/tournament/ORrMQqD6). Met een vol team, 19 spelers, stonden we een half uur voor het einde net voor een Russisch team.   Een kwartier voor het einde demarreerden ze echter hard weg omdat we er niet meer in slaagden om series te maken en daarmee nog 4 punten per gewonnen partij te scoren. Topscorer van ons team was Eelco Kuipers. Hij had toch al een mooie dag met een stevige overwinning van zijn voetbalclubje. Hij scoorde 13 uit 16 met een TPR van 2650. In de eerste ronde sleepte hij een standaard toreneindspelletje binnen. In onderstaande diagram moet wit zich voorbereiden op de afwikkeling naar een toreneindspel met een afgesneden koning. Het is nog remise maar de marge is klein. Na 47.Tb4 (47.Th4) 47..Lxc3 48.Kxc3 Td6 heeft hij namelijk 49.Tb1 (enige zet) om met Te1+, Tf1+ remise te maken. Zwart krijgt zijn pion niet vooruit.

Nevermind (2471)-Kuipers (2433). Hou dit maar eens remise met wit!

U raadt het al dit is te moeilijk met 19 seconden op de klok en de tegenstander speelde 47.Tc4?? en na 47..Lc3 48.Kc3 Td6 is het toreneindspel met afgesneden koning gewonnen voor zwart. Goed een gemiste kans maar als we zo doorgaan komen er meer kansen natuurlijk. Te beginnen met aankomende donderdag (https://lichess.org/tournament/tL8amyrm). We spelen dan met 3+0.

3 reacties op “Te weinig 4-punters

 1. Weliswaar een vol team, maar toch lukt het (vrijwel elke ronde) niet iedereen om 1 uur en 40 minuten te knallen. Niet erg hoor, het is een vrije wereld, helemaal in dit Lichess format. Maar ik denk dat alles spelen ook minstens zoveel bijdraagt als de ‘streaks’ wanneer er een vlammetje achter je naam staat.
  Zo geef ik zelf onmiddellijk op in een slechte stand zodat je veel partijen speelt. Want dan heb je weer meer kans op de 4 punters!

 2. Dag Robert,

  De optimale strategie om zo veel mogelijk punten te halen kun je denk ik een flinke boom over opzetten. Dat zal ook erg verschillen van persoon tot persoon. Zelf denk ik dat dit format juist leuk is omdat iedereen het op zijn manier kan doen. Vroeg beginnen, laat beginnen, veel potjes, weinig potjes. Maar net wat ie leuk vindt of wat op die dag uitkomt. Kortom iedereen op zijn eigen manier maar toch ook een beetje als een team.

  Tot gisteren vroeg ik me af of we ooit uit deze 3de klasse zouden kunnen promoveren. Nu denk ik dat het moet lukken op een goede dag.

  Groet Eelke

  • Mij viel vooral op dat er door de uiteindelijke winnaars veel meer geberserkt werd dan door LSG (Arthur was de opvallendste uitzondering).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*