Tata avonturen van een Hoogeveen

Het onderstaande verslag van een van de deelnemers kreeg de webredactie zomaar toegestuurd. Onder de ‘lees meer’ knop treft u de ervaringen van Luuk Hoogeveen tijdens Tata Steel Chess aan en een handige tabel met de prestaties van alle LSG-deelnemers.
Potje 1

Ik kom een kwaliteit voor maar voel mistflarden naar mijn hoofd stijgen. Afijn mijn tegenstander biedt remise aan maar dat heb ik toch maar geweigerd ondanks dat ik me niet meer zo goed voelde. En ja hoor na een paar zetten heb ik mezelf matgezet. AAArgh. Robert heeft ooit wel eens over mij geschreven dat je aan mij niet kunt zien of ik gewonnen of verloren heb en dat was waarschijnlijk nu weer zo. Maar ik kon het bord wel door de zaal smijten en mezelf er achteraan.
Potje 2

Ik offer een vol stuk ten koste van de bescherming voor zijn koning. Ik bleef hem de hele tijd onder druk zetten en dat was voor hem toch moeilijk spelen. Een keer gaf ik hem de kans om dames te ruilen maar die kans nam die niet mee en uiteindelijk win ik het materiaal terug + een pion. Tegenstander zat niet lekker meer te spelen want hij gaf daarna nog een pion weg en daarna nog een waarna die opgaf.

Vraag aan de arbiters: Ik noteer een zet van mijn tegenstander maar daarbij duw ik met mijn notatieboekje mijn toren half om. Die weet ik nog voordat die helemaal omvalt beet te pakken en recht te zetten. Maar ik vergeet natuurlijk om j´adoube te zeggen. Als mijn tegenstander dat geëist zou hebben zou ik dan met die toren hebben moeten spelen?
Potje 3

Ik werd thuis gebeld met de mededeling dat mijn tegenstandster ziek was en dus niet hoefde te komen. Dat leverde een punt op maar gaf geen vertrouwen in eigen kunnen.
Potje 4

Ik win een pion en later nog een en die 2 pionnen komen op de 7e rij waarna mijn tegenstander opgaf.
Potje 5

Ik speelde konings-Indisch met Pf4 die mijn tegenstander sloeg met zijn loper waarna ik een automatische aanval kreeg tegen zijn koning. Tegenstander wist geen tegenkansen te creëren en werd langzaam van het bord geschoven.
Potje 6

Ik won weer een pion maar wederom voelde ik mistflarden opkomen en weer ging het fout. Ik moest 2 paarden voor een toren geven waarna hij met een paard op d6 pionnen op b5 en e4 aanviel. Ik speelde e5 waardoor ik het mooie rijtje c3, d4 en e5 kreeg. Hij sloeg natuurlijk op b5 en dreigde op c3 te slaan. Die dekte ik met Tg3 waarna hij zijn toren op een iets betere plaats neerzette. Toen had ik de mokerslag a4 waarmee ik zijn paard aanviel en dat kon nergens heen. Mistflarden waren weg en even later gaf hij op.
Potje 7

´s Nachts om half 3 krijg ik een SMS-je van mijn bridgeteam(dat een overwinning aan het vieren was) met wat aanmoedigingen en dat was natuurlijk erg leuk. Misschien had de timing iets beter gekund…

Na een niet zo goede nacht zit ik met Albert in de trein te praten en die vroeg me wat ik dacht dat mijn tegenstander zou gaan spelen. Ik had een potje van hem gezien toen die naast me zat en hij speelde toen een soort koningsgambiet met inlassing van Pc3 en Pf6. Albert legde uit dat dat Weens heette en dus dat mijn tegenstander wel iemand zou zijn van het hakken en het pakken. Dus Albert suggereerde dat ie tegen mijn Pirc wel snel Lc4 zou doen en dat gebeurde idd. Die Albert heeft er toch wel kijk op. Na het betere gooi- en smijtwerk van beide kanten dacht ik dat ik hem had liggen waarna hij een zet deed waarvan ik dacht “oeps niet gezien”. Maar gelijk daar achteraan “Oh maar ik heb een tegenoeps” en dat kwam op het bord waarna hij opgaf. De dag later vertelde hij me dat hij de partij door Fritz had heengehaald en die vond natuurlijk nog een tegentegenoeps die eigenlijk best wel makkelijk voor beide spelers te vinden had moeten zijn. Een gelukkige winst dus eigenlijk.
Potje 8

Ik win weer een pion en omdat mijn tegenstander zo vriendelijk was geweest om aan het begin van de partij mij wat te drinken aan te bieden bood ik een paar zetten later hem wat te drinken aan waarop hij antwoorde…:

“Remise, ja dat accepteer ik wel”. Het duurde even voordat duidelijk was dat ik geen remise-aanbod had gedaan maar hem iets te drinken had aangeboden. De partij gaat verder en langzaam druk ik door en win.
Potje 9

Ik kom slecht te staan omdat ik een pion dreig te verliezen en als mijn tegenstander mij “iets te drinken had aangeboden” had ik dat zeker geaccepteerd. Maar dat deed hij natuurlijk niet en een paar zetten later hebben we een ingewikkelde stand op het bord. Hij valt mijn loper aan die mijn dame dekt die op haar beurt een loper en een paard van mijn tegenstander aanviel. Die loper van hem viel op zijn beurt mijn paard aan dat een pionnetje dekte dat werd aangevallen door dat paard van hem en een andere loper. Dat was voor ons beide veel te complex en het duurde nogal lang voordat we uit die knoop waren. Maar toen ik daarna nog eens naar het bord keek zag ik dat ik een pion voor stond. En ik dacht bij mezelf: “hè hoe heb ik dat nou voor elkaar gekregen”. Ik nog eens pionnen tellen maar het klopte echt. Daarna bouw ik een matnet en daar viel ie in.

Resultaten van de andere LSG-ers:

POULE Pl Naam             KNSB FIDE PT  SB    TPR

Top   4  Pijpers,Arthur   2433 2463 5.0 19.75 2409

2B    9  Termeulen,Albert 2155 2142 1.5 7.25  1834 gedeeld op matchpunten, 9e op SB rating

2E    1  Heemskerk,Wim    2159 2181 6.0 25.75 2281 gedeeld op matchpunten, 1e op SB rating

2E    4  Oosterom,Erik    2110 2088 5.5 24.50 2243

4D    2  Bakker,Joop      1828 1874 6.0 22.25 1966 gedeeld op matchpunten, 4e op SB rating

5F    10 Hordijk,Frank    1661 1751 2.0 7.50  1481

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*