Tandje bijsteken

Vroeg of laat wisten we dat we op ons niveau uit zouden komen in de lichess battles. De 3de divisie blijkt dat ongeveer te zijn. Individueel werd de wedstrijd gewonnen door Matthew Sadler. We werden zondagavond 6de  (https://lichess.org/tournament/7HkM0zjz) en stonden zelfs lang op een degradatieplek (8-10). Na een fikse extra inspanning klommen we net op tijd uit de gevarenzone. Een van de redenen dat we na een uur gingen stijgen was dat Quirinius van Dorp voelde dat dit zijn moment was om in te stappen, hij werd 6de in ons LSG team. In onderstaande fragment heeft hij een pion gegeven om zijn materiaal richting de zwarte koning te dirigeren. Nu is het tijd om te oogsten, maar hoe?  Q speelde het iets te materialistische 26.Pxd8 (en wie zou dat niet doen) waarna de witte aanval doodliep.

Cranmobbed (2372) – Rachidov 2118, wit aan zet

Wanneer je wat langer naar de stelling kijkt, en de computer je wat ideeën aanreikt blijkt er een eenvoudig pad naar de winst. Na 26.c4 Pe7 27.Pxe7 Dxe7 28.Da4 is de weg vrijgemaakt voor Lc6+ en Da8 mat. Zwart kan dat helemaal niet meer verdedigen om dat na 28..Td6 29.c5 komt en na 28..Dc5 29.Da6+ Kb8 30.Tb3 en Ta3 mat gaat. De partij ontaarde uiteindelijk in nog meer chaos waarna Q won op tijd.

Het gaat nog niet meevallen om uit deze 3de divisie verder te stijgen vermoed ik. Niet alleen is de tegenstand fors zwaarder maar er promoveert ook maar een team. Er is maar een 2de divisie, terwijl er 3 parallel 3de divisies zijn. Alleen de winnaars van die 3de divisies kunnen dus door naar boven. Aankomende donderdag spelen we in 3C met 3+2 (https://lichess.org/tournament/t8WCCPSx) Dan zullen we nog even een tandje bij moeten steken.

1 reactie op “Tandje bijsteken

  1. Bedankt voor de eervolle vermelding Eelke. In de stelling hierboven zag ik niet hoe ik verder kwam na c4 Ne7 Nxe7 Qxe7 Qa4 Qc5 en ik wilde mijn tijd verder bewaren voor het muisracen. Denk wel dat LSG nog een keer promoveert hoor.
    P.S. Ik was al eerder online, maar werd niet toegelaten tot het team 🙂 Ben toen eerst maar even de kids voor gaan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*