Succesvol herstel

Het voelt niet lekker om een verslag te schrijven als je zelf dramatisch hebt gespeeld. Aan de andere kant heeft het team het erg goed gedaan, wat het weer makkelijker maakt. Na de domper tegen Werder Bremen herstelde zich LSG met een 4,5-1,5 overwinning op het Portugese team van Grupo Desportivo Dias Ferreira—een naam bijna zo lang als die van Braziliaanse voetballers.

Die voetbalvedettes hebben echter leuke bijnamen, zoals Péle, Garrincha of Socrates. Wat zou de bijnaam van de Portugese schaakploeg en/of hun spelers kunnen zijn? Tal? Fischer? Aljechin? (De 4e wereldkampioen overleed 1946 in Portugal. Het was niet duidelijk of hij zelfmoord pleegde of op natuurlijke wijze stierf.) Het werd ons niet duidelijk. Aan de andere kant spelen er vooral Spanjaarden voor dat team, en daar zijn de namen weer iets korter.

De wedstrijd begon met een kleine tegenvaller, want Rudy speelde (met zwart) iets te vrijblijvend zodat hij al na zet acht in problemen kwam:

Wit: Een oudere Spanjaard met 1930 elo, die echter niet zo slecht speelt
Zwart: Rudy van Wessel

1. d4 d6 2. Pf3 Lg4 3. Pbd2 Pd7 4. g3 Pf6 5. Lg2 c6 6. 0-0 e5 7. c3 c6 (of een andere willekeurige volgorde)

Rudy

In deze vrij rustige stelling speelde wit het listige 8. de5:. Rudy antwoordde zonder veel na te denken 8. …de5:? wat ik waarschijnlijk ook had gedaan. Je wilt tegen zwakkere spelers eigenlijk geen stukken ruilen. Nu kwam echter 9. Pc4! en het is verrassend moeilijk om de pion op e5 te dekken. 9. …Dc7 wordt beantwoord met 10. Pfe5:! Pe5: 11. Lf4 Pfd7 12. Pe5: Pe5: 13. Dd4, waarna wit het stuk met rente terugwint. Rudy koos na lang nadenken voor 9. …Lf3:, maar ook dit is na 10. ef3:! geen feest—de pion of e5 gaat uiteindelijk verloren en winnen wordt lastig. Echter schakelde Rudy daarna in een iets hogere versnelling en hij tikte zijn tegenstander alsnog van het bord af.

Edwin had met zwart meer fortune tegen b-pion-openingen dan Rudy tegen Werder Bremen in Ronde 4. Echter schoof Rudy’s tegenstander de pion naar b4. Die van Edwin vond 1. b3 voldoende. Hoe dank ook, Edwin stond na de opening al goed. Daarna kreeg wit opeens kansen, maar toen hij die niet benutte, was het uit en stond er opnieuw een punt voor Edwin op het scorebord. De GM-norm komt steeds dichter in de buurt!

Minder soepel ging het bij Jan-Willem en mij. Blijkbaar speel ik bij elke europacup één totaal debiele pot. 2014 was het de partij tegen Manuel Bosboom, toen mijn 11. …d5??????????? de slechtse zet was, die niet onmiddelijk een stuk weggaf (#22 in de volgorde van Komodo). Deze keer vermaakte ik een Cubaanse grootmeester met een gratis puntje. Jan-Willem daarentegen stond erg goed, maar raakte in tijdnood de rode draad kwijt en kwam opeens verloren te staan. In deze stelling

JW

speelde zijn tegenstander met zwart echter niet 30. …Ph5!, wat na 31. De1: Df4:+ 32. Ke2 Pg3+ 33. Kd3 Dh4: vrij moeiteloos wint, maar 30. …Dc3. Ook dit is erg goed voor zwart, maar nu had ik weer vertrouwen in Jan-Willem. Hij stelde ons niet teleur en keepte remise.

Ten slotte waren nog Arthur en Mark bezig. Arthur speelde met wit een briljante partij, waar hij vanuit de opening (een Caro-Kann) groot voordeel kreeg en vervolgens zijn vrijpionnen benutte. Helaas speelde hij in tijdnood niet de meest nauwkeurige zetten, waardoor zijn tegenstander nog remisekansen kreeg. Echter deed deze jonge Portugees ook na zet 40 zijn zetten à tempo. Toen vond Arthur een studieachtige winst en rekende hem nauwkeurig tot het mat uit. Ook hij heeft hiermee nog uitstekende normkansen.

De partij van Mark viel onder de kategorie BDSM. Zijn tegenstander plaatste al zijn stukken erg passief op de achterste rij en boog zich diep naar voren. Toen hij met drie pionnen minder en zonder tegenspel steeds nog niet opgaaf, leek het ons dat hij dit soort stellingen blijkbaar erg fijn vindt. Hoe dan ook, puntje voor Mark en 4,5-1,5 voor het team.

Passend bij deze laatste partij maakten we s’avonds in het hotel nog iets moois mee. Een dame in de buurkamer imiteerde Monica Seles in een Grand Slam finale. Het gebeuren herhaalde zich meerdere keer en ook op de volgende ochtend had vrouw er plezier aan. Aan de kamerdeur hing het rode “Do not disturb” kaartje. Strakke prestatie. Dating with the Najdorf, toegepast in de praktijk? Of een pornoverslaafde? We konden het niet eruitvinden.

Vandaag spelen we tegen KSK Eynatten—een Belgisch team met veel Nederlanders en Duitsers. Met een overwinning in die wedstrijd zou LSG nog redelijk hoog kunnen eindigen, misschien zelfs in de Top 10.

1 reactie op “Succesvol herstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*